ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Γυρίστε την πλάτη στα ευρωκόμματα, όχι στην κάλπη

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Χαλκίδα μίλησε, το περασμένο Σάββατο, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στη νεολαία, στους ανέργους, στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού και στο λαό να μη γυρίσουν την «πλάτη» στις ευρωκάλπες την ερχόμενη Κυριακή, όπως θέλουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους να γυρίσουν την «πλάτη» στα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, απεύθυνε το Σάββατο το βράδυ, από την παραλία (Στρογγυλό) της Χαλκίδας, ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Είναι γεγονός, τόνισε ο Δ. Ζάχαρης, ότι μια βδομάδα πριν τις εκλογές, τίποτα δε θυμίζει ότι την Κυριακή 13 Ιούνη ψηφίζουμε. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν συμφέρον να μην πολυσυζητούνται οι εξελίξεις γύρω από την ΕΕ. Εχουν συμφέρον, μηχανικά να φτάσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη και μηχανικά να ψηφίσουν, κυρίως, όσοι θίγονται από τις ευρωενωσιακές πολιτικές και τα κόμματα που τη συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν στη χώρα μας. Ισως και να μην τους «πολυχαλάσει», αν τελικά αδιαφορήσουν όσοι αντικειμενικά μπορούν να τους κάνουν τη ζημιά.

Και συνέχισε: Το ΚΚΕ σας καλεί να μην πείτε «δε μας νοιάζει». Μην πείτε «δε μας αφορά». Μην πείτε «πού να τρέχω τώρα». Μην ακούτε κάτι, δήθεν, προοδευτικούς, κάτι, δήθεν, εκσυγχρονιστές - ευρωπαϊστές, κάτι δήθεν «ψαγμένους» της TV ότι η επόμενη Κυριακή δεν είναι για εκλογές, αλλά για παραλία, για άραγμα, για χαλάρωμα.


Μην τους κάνετε, λοιπόν, το χατίρι, γιατί κανείς δε μας χάρισε το δικαίωμα της ψήφου. Δεν είναι τόσο γενναιόδωρα τ' αφεντικά. Χύθηκε αίμα, έγιναν επαναστάσεις γι' αυτό.

Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι εκλογές από μόνες τους μπορούν ν' αλλάξουν τα πράγματα. Ομως, μπορεί η ψήφος να γίνει όπλο στο χέρι του κάθε εργαζόμενου αν σωστά τη χρησιμοποιήσει.

Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους, ανέβηκε στο βήμα για χαιρετισμό, ο Σεργκέι Χριστολιούμποφ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, μεταφέροντας το θερμό, συντροφικό χαιρετισμό του κόμματός του και του προέδρου του, Αλφρεντ Ρούμπιξ, που ήταν αρκετό χρονικό διάστημα φυλακισμένος, ενώ τώρα δεν του επιτρέπουν να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Η συγκέντρωση άνοιξε με το χαιρετισμό της εκπαιδευτικού Αννας Γαλανού, εκ μέρους της 56μελούς Επιτροπής Στήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.


Ναι στην κάλπη με το κόκκινο ψηφοδέλτιο

«Καλούμε τους εργαζόμενους στις ευρωεκλογές να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τη στάση τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Γι' αυτά που έχουν συντελεστεί και για όλα όσα έρχονται από την ΕΕ σε βάρος του λαού. Να καταδικάσουν και την πολιτική της ευρωυποταγής στο όνομα της αριστερής ανανέωσης, αντίληψη την οποία προσπαθεί να περάσει στο λαό ο ΣΥΝ». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα και το πρωί της Κυριακής στη Φλώρινα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χάρης Παπαμάργαρης, από την Πανελλαδική Επιτροπή στήριξης του ψηφοδελτίου, και ο Γρηγόρης Χρηστίδης, από την Τοπική Επιτροπή στήριξης του ΚΚΕ.

Στους μεταλλεργάτες της Ζώνης

Η ψήφος των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης επιβάλλεται να είναι κόκκινη. Την ανάγκη αυτή τόνισε με έμφαση ο Γιώργος Τούσσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας μαζί τους στη διάρκεια περιοδείας του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η ώρα ήταν τέτοια που γινόταν η αλλαγή βάρδιας. Αυτοί που δούλευαν όλη νύχτα συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους, που ακόμα δεν είχαν πιάσει δουλιά, στην καντίνα της Ζώνης. Και όλοι μαζί, συγκροτώντας μια μαζική συγκέντρωση, παρέμειναν εκεί για να συνομιλήσουν με τον Γ. Τούσσα.

«Μόνο το 2003 οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών για νέες ναυπηγήσεις ήταν 202 πλοία, αξίας 6,7 δισ. δραχμών. Βλέπετε κανένα να χτίζεται εδώ σε κάποιο ναυπηγείο της χώρας; Η 7η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη ναυπηγική βιομηχανία, προέβλεπε συρρίκνωση και κλείσιμο για μας. Σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ αξίζει σκληρή τιμωρία. Ομως, να μην έχετε καμία εμπιστοσύνη και στον ΣΥΝ που στηρίζει ολόψυχα τον ευρωμονόδρομο. Ευθύνεται και αυτός γι' αυτή την κατάσταση. Οσο πιο ισχυρό ΚΚΕ τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες σας».

Χτες το πρωί ο Γ. Τούσσας μίλησε σε ναυτεργάτες στο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ» στο λιμάνι του Πειραιά, τους οποίους κάλεσε να ψηφίσουν το ΚΚΕ, που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους.

Στην Πρέβεζα

Μαζικό «παρών» έδωσαν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πρέβεζα, το περασμένο Σάββατο το βράδυ, τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, όπου μίλησε ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ρούλα Ντουντούμη, γραμματέας της ΝΟ Πρέβεζας της ΚΝΕ.

Ο ομιλητής κάλεσε το λαό και τη νεολαία να ενισχύσουν το ΚΚΕ στο κίνημα και στην κάλπη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στο χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια.

Στη μηχανοργάνωση της Εθνικής Τράπεζας

«H θέση του ΚΚΕ για αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία και αποδέσμευση γίνεται αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στα λαϊκά στρώματα, τα οποία αντιλαμβάνονται την αδιέξοδη για το λαό επιλογή του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο γίνεται η αντικομμουνιστική και προβοκατόρικη επίθεση και διαστρέβλωση θέσεων του ΚΚΕ». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στην ομιλία του, χτες, στους εργαζόμενους του Κέντρου Μηχανοργάνωσης της Εθνικής Τράπεζας, όπου περιόδευσε.

Στο «Σισμανόγλειο»

«Είμαστε 24 χρόνια στην ΕΕ, έχουμε ζήσει τις συνέπειες αυτής της πορείας». Με κριτήριο αυτή την πείρα που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι, αλλά και την προοπτική που μπορεί να ανοιχτεί για τον ελληνικό λαό από την απειθαρχία και την ανυπακοή στον ευρωμονόδρομο και στα κόμματα που τον ακολουθούν, κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, που περιόδευσε χτες στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Τα ερωτήματα των εργαζομένων στο χώρο του ιματισμού, στα εργαστήρια, στα μαγειρεία έπεφταν βροχή και τροφοδοτούσαν τη συζήτηση με την υποψήφια ευρωβουλευτή, που απλώθηκε από τις αποφάσεις της Λισαβόνας, τη μερική απασχόληση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ακρίβεια, μέχρι τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην ΕΕ και την προοπτική της αποδέσμευσης από αυτή.

«Εμείς - τόνισε η Δ. Μανωλάκου - και την επομένη των εκλογών εδώ θα είμαστε, στους δρόμους, να διεκδικούμε όσα πάνε να μας αρπάξουν».

Στα Γιαννιτσά

Στην πλατεία ΕΠΟΝ των Γιαννιτσών μίλησε το Σάββατο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου υπερψηφίζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Για το επίκαιρο θέμα των ημερών, τις αποζημιώσεις των αγροτών για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι ως συνέπεια της αγροτικής πολιτικής που ακολουθείται δεν υπάρχει η βούληση να αποζημιώνεται κάτι που βρίσκεται υπό περιορισμό και συρρίκνωση.

Το πρωί του Σαββάτου ο Γ. Μαυρίκος μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς και κάλεσε τους πολίτες του Κιλκίς με την ψήφο τους να στείλουν τη μόνη δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα και να ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκή λύση, το ΚΚΕ. Ακόμη ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να συμβάλουν στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε σπίτι και σ' όλους τους χώρους δουλιάς της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ