ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζει η Ουάσιγκτον για απόφαση

Πολύνεκρες επιθέσεις συγκλονίζουν την κατεχόμενη χώρα

Αλλος ένας δεκαοχτάμηνος «τρομοκράτης», που δολοφόνησαν μαζί με την οικογένειά του οι κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Αλλος ένας δεκαοχτάμηνος «τρομοκράτης», που δολοφόνησαν μαζί με την οικογένειά του οι κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το, τέταρτο κατά σειρά, τροποποιημένο σχέδιο απόφασης αναμένεται να παρουσιάσουν, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ και Βρετανία, πιέζοντας για την υιοθέτησή του, το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας, Αλγερίας και Χιλής, επιμένουν στην ανάγκη επιπλέον τροποποιήσεων. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία 24ωρα, παρατηρείται κλιμάκωση επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης χώρας, παρά τη συμφωνία διάλυσης των ενόπλων οργανώσεων, που ανακοίνωσε, χτες, ο μεταβατικός πρωθυπουργός.

Την αποσαφήνιση ότι η ιρακινή μεταβατική ηγεσία θα έχει το δικαίωμα βέτο και της συναπόφασης σε κάθε «ευαίσθητη στρατιωτική επιχείρηση», που θα αναλάβουν οι κατοχικές δυνάμεις, ζητούν να εισαχθεί - σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες - στο σχέδιο απόφασης για την επόμενη ημέρα στο Ιράκ οι Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Αλγερία και Χιλή. Παράλληλα, η Ρωσία επιμένει στις επιφυλάξεις της. Παρ' όλα αυτά, ΗΠΑ - Βρετανία εξέφραζαν, χτες, αισιοδοξία ότι υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί το σχέδιο ακόμη και εντός των δύο επομένων ημερών.

Ο Πρόεδρος Μπους απέφυγε επισταμένα, αν και ρωτήθηκε, να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι θα γίνει «όταν υπάρχει ελευθερία». Η Ουάσιγκτον βασίζεται, κατά πολύ, και στις επιστολές που έχει εξασφαλίσει από τη διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει ότι έχει επέλθει απόλυτη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δραστηριότητα των στρατιωτικών της δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός μεταβατικός πρωθυπουργός ανακοίνωνε, χτες, ότι συμφωνήθηκε η διάλυση των ενόπλων οργανώσεων των διαφόρων παρατάξεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ένοπλα σκέλη των δύο κουρδικών οργανώσεων (Δημοκρατικού Κόμματος και Πατριωτικής Ενωσης), των τριών σιιτικών (Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, Ντάουα και ιρακινής Χεζμπολάχ), του σουνιτικού Ισλαμικού Κόμματος και των τριών μη θρησκευτικών οργανώσεων Ιρακινής Εθνικής Συμφωνίας, Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου και Ιρακινού ΚΚ.

Οπως γνωστοποιήθηκε, οι πολιτοφύλακες θα ενταχθούν σταδιακά στα διάφορα σώματα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ή θα απενεργοποιηθούν οριστικά μέχρι τα τέλη του 2005. Πάντως, στη συμφωνία δε συμπεριλαμβάνονται οι μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ και οι σουνίτες μαχητές στη Φαλούτζα.

Αιματηρό Σαββατοκύριακο

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις καθησυχαστικές δηλώσεις, συνεχίζεται η κλιμάκωση των επιθέσεων και των συγκρούσεων που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της διορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα. Στην Κούφα, χτες το μεσημέρι, ανατινάχτηκε, από άγνωστη αιτία, αποθήκη πυρομαχικών των ενόπλων του Μουκτάντα Σαντρ, που βρισκόταν κοντά σε τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 9.

Στη Βαγδάτη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από επίθεση σε αμερικανικό στρατόπεδο ενώ το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο της πόλης, από επίθεση άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν. Χτες το απόγευμα, στην ιρακινή πρωτεύουσα δολοφονήθηκε από αγνώστους και ανώτατο στέλεχος του ενόπλου σκέλους του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι σε επίθεση στη Μοσούλη σκοτώθηκε 1 Βρετανός και τραυματίστηκαν 3, χωρίς να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους.

Σε σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 38 άνθρωποι, Ιρακινοί ως επί το πλείστον, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πέθανε ο Ρόναλντ Ρίγκαν

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

«Κύριε Γκορμπατσόφ, σας καλώ να ρίξετε τώρα το τείχος», είχε προκαλέσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν τον τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ. Ο ίδιος άνθρωπος, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που τελικά πρωταγωνίστησε στην ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, θα δήλωνε, μετά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του 40ού Προέδρου των ΗΠΑ, ότι «έφυγε ένας μεγάλος ηγέτης»...

Δήλωση, ενδεικτική του κλίματος που ακολούθησε την είδηση του θανάτου του Ρίγκαν, που τελικά και μετά από μία 20ετία, στα 93 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, νικημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Νόσος, από είχε προσβάλει τον εγκέφαλό του, ενόσω ήταν πρόεδρος... Νόσος, που δεν τον «εμπόδισε» να συνεχίσει την εκστρατεία του κατά των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού και τελικά να συνδέσει το όνομά του με αυτόν τον «ανένδοτο» αντικομμουνιστικό «αγώνα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πλήρες αδιέξοδο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μια μέρα αφότου ο αμερικανικός στρατός «διαπίστωνε», το Σαββατοκύριακο, ότι «οι επιθέσεις των ανταρτών Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν «αυξάνονται», ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χθες, όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη στην επαρχία Ζαμπούλ.

Νωρίτερα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση στην επαρχία Λόγκαρ, ενώ, σε άλλα σημεία της χώρας, εγκαταστάσεις της Αλισέι, μιας ιταλικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής, δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες, ενώ ένα κομβόι Αφγανών και ξένων εργαζόμενων για την απογραφή ενόψει εκλογών «γλίτωσε παραλίγο» από ενέδρα «με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων». Στη Χοστ έκρηξη βόμβας σε μαντράσα τραυμάτισε δύο σπουδαστές. Στην επαρχία Μπαγκντίς, το 95% των εργαζόμενων σε ΜΚΟ έχουν αποχωρήσει, ενώ χθες 5 ΜΚΟ ανακοίνωσαν πως «διακόπτουν» τα προγράμματά τους στη χώρα.

Οι πολυσυζητημένες «εκλογές» που προγραμματίζονται (εξ αναβολής) για το Σεπτέμβρη, ίσως χρειαστεί να αναβληθούν και πάλι, αφού από τα 10 εκατ. εχόντων /εχουσών δικαίωμα ψήφου, που προγραμματίζεται να απογραφούν ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ούτε 2,5 εκατομμύρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
«Διακοσμητικές» κινήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησαν χτες από το τρίτο κανάλι της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης (TRT-3) εκπομπές σε μειονοτικές γλώσσες, με πρώτη τη βοσνιακή. Σημαντικότερη μειονοτική γλώσσα η κουρδική (12-16 εκατ. Τούρκων υπηκόων είναι Κούρδοι). Η κίνηση στόχο έχει να «ικανοποιηθούν» τα (πιο «ανώδυνα» από τα) «κριτήρια» που έχει θέσει η ΕΕ για να δώσει ημερομηνία έναρξης της «διαδικασίας ένταξης» της Τουρκίας στους κόλπους της, πράγμα αμφίβολο. Επίσης χτες, εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρότεινε την ακύρωση της ποινής κάθειρξης 15 ετών που επανεπιβεβαιώθηκε τον Απρίλη σε βάρος των 4 Κούρδων πρώην βουλευτών, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα, λόγω «διαδικαστικών παρατυπιών».

ΕΕ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ενίσχυση της παρουσίας του ευρωστρατού;

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την αποστολή περαιτέρω δυνάμεων του ευρωστρατού και στη μεθοριακή (με τη Ρουάντα) πόλη της ΛΔ Κονγκό, Μπουκάβου μελετά η ΕΕ, δήλωσε χτες ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Αφορμή για την προσπάθεια διεύρυνσης του πεδίου δράσης του ευρωστρατού στη ΛΔ Κονγκό αποτέλεσε η επανέναρξη των συγκρούσεων στο Μπουκάβου μεταξύ στασιαστών Κογκολέζων αξιωματικών και μονάδων του κογκολέζικου στρατού, αλλά και ο θάνατος δύο Νοτιοαφρικανών κυανόκρανων και ο τραυματισμός άλλων εννιά κατά τη διάρκεια ενέδρας που έστησαν προχτές ένοπλες ομάδες εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Γκόμα (120 χλμ βορείως της πόλης Μπουκάβου).

Υπενθυμίζεται πως στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι της ΛΔ Κονγκό βρίσκεται ήδη (από πέρσι τον Ιούλη) η πρώτη (εκτός συνόρων της ΕΕ) αποστολή του ευρωστρατού (δύναμης 1.850, Γάλλων ως επί το πλείστον, στρατιωτών), ενώ στη χώρα υπάρχει και αποστολή περίπου 10.800 κυανόκρανων του ΟΗΕ... Η κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας περιοχής Μπουκάβου παραμένει εδώ και μέρες έκρυθμη παρά την προ τεσσάρων ημερών επέμβαση μονάδων κυανοκράνων του ΟΗΕ, που υποτίθεται πως τερμάτισε τη δράση στασιαστών και ανακατέλαβε τον έλεγχο της πόλης. Τέλος, χτες, η Ρουάντα έκλεισε τα σύνορά της με τη ΛΔ Κονγκό, αντιδρώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης του Κογκολέζου προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, που θεωρεί το Κιγκάλι υπεύθυνο για την έκρυθμη κατάσταση στο Μπουκάβου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ