ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οδύνη και απελπισία
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΑ ΓΚΟΥΑΪΡΑ.-

Μια μάνα αγκαλιάζει την κόρη της με την απελπισία, αλλά και τη λαχτάρα των διασωθέντων

Associated Press

Μια μάνα αγκαλιάζει την κόρη της με την απελπισία, αλλά και τη λαχτάρα των διασωθέντων
Απελπισία, πόνος, οδύνη για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που χάθηκαν κάτω από τις λάσπες ή τους παρέσυραν τα ορμητικά ποτάμια νερού, για τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Ενας ζωντανός εφιάλτης, που ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία, στοιχειώνει τη ζωή του λαού της Βενεζουέλας, που βιώνει τη χειρότερη καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 20ού αιώνα για όλη τη Λατινική Αμερική.

Ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται σε ωριαία βάση, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν συνεχώς πτώματα. Ο χτεσινός απολογισμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, που πλήττουν από την περασμένη εβδομάδα την ακτή της Βενεζουέλας στην Καραϊβική, μπορεί να φτάσει τις 30.000, ανακοίνωσαν οι αρχές της Βενεζουέλας.

«Υπάρχουν δυστυχώς χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στη λάσπη και δε θα μάθουμε ποτέ τον οριστικό αριθμό τους, η πρόβλεψη που έχουμε αναφέρεται σε 25.000 ή 30.000 ανθρώπους», δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας Ανχελ Ράνχελ. Ενώ θα τονίσει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ουνιόν», «υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που έχουν θαφτεί μέχρι και επτά μέτρα κάτω από το νερό. Ποτέ δε θα μάθουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί».

Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν κάτω από όγκους λάσπης και βράχων και κορμούς δέντρων, ενώ πολλά κατέληξαν στη θάλασσα, καθώς ολόκληρες βουνοπλαγιές κατέρρεαν και καταπλάκωναν ολόκληρα χωριά ακόμη και πόλεις, συμπαρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κατολισθήσεις και τα ορμητικά ποτάμια έγιναν ο εφιάλτης ακόμη και της πρωτεύουσας της χώρας, το Καράκας, που είναι μία από τις κύριες βόρειες πόλεις οι οποίες επέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος και θαλάσσης

Παντού καταστροφή στη γειτονιά του Μακούτο

Associated Press

Παντού καταστροφή στη γειτονιά του Μακούτο
Εξαιτίας αυτών των συνθηκών το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται ουσιαστικώς ανίκανο να μπορέσει να ανασύρει τα πτώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Μόνο στην παραλιακή επαρχία Βάργκας, όπου κατοικούσαν περίπου 350.000 άτομα και η καταστροφή έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι είναι οι νεκροί και πόσοι οι άστεγοι. Η εικόνα που επικρατεί είναι χαοτική, αφού πολλοί κάτοικοι έχουν διαχυθεί παντού, προς αναζήτηση τροφής και νερού.

Για την εκκένωση της επαρχίας, που έχει κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από την υγρή δολοφονική μάζα, συνεχίζεται η τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ζωντανών, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από αέρος και θαλάσσης, αφού από τη στεριά η πρόσβαση είναι απαγορευτική και θανατηφόρα. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 13.000 στρατιώτες και αξιωματικοί, 40 ελικόπτερα και περίπου 16 πολεμικά πλοία! Εννέα περιοχές του βορρά, περιλαμβανομένης και της επαρχίας Βάργκας, έχουν κηρυχτεί πληγείσες περιοχές και ακατοίκητες.

Στο προχτεσινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες έθεσε τις προτεραιότητες σε αυτή την τραγωδία που πλήττει τη χώρα, καθορίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων είναι η άμεση και μοναδική προτεραιότητα, ενώ τόνισε ότι κανείς από τους αστέγους δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο, αφού η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει τους χώρους υποδοχής για τους πληγέντες. Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους που δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής να φιλοξενήσουν και να δώσουν χείρα βοηθείας στους αστέγους, ενώ ανακοίνωσε ότι το Προεδρικό Μέγαρο είναι ανοιχτό και έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά από τις πληγείσες περιοχές που οι γονείς τους θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ενας ακόμη κίνδυνος, πιο ύπουλος, ελλοχεύει σε αυτή την καταστροφή. Ο κίνδυνος των επιδημιών. Για το λόγο αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση για την απομάκρυνση όλων από τις πληγείσες περιοχές, τη στιγμή που οι νοσοκομειακές αρχές της χώρας, υποβοηθούμενες από γιατρούς από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και της Κούβα που έσπευσαν, περιθάλπουν τους πληγέντες και κάνουν εκστρατείες εμβολιασμού.

Εκκληση για βοήθεια

Εκτός των άμεσων συνεπειών, μία μακροπρόθεσμη και δυσβάχτατη συνέπεια θα είναι η ανοικοδόμηση της χώρας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Η Βενεζουέλα έχει ήδη παραλάβει ξένη βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και πολλούς τόνους τροφίμων και φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι καταστροφικές πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη ξένη βοήθεια για να αντεπεξέλθει στη βιβλική αυτή καταστροφή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αν σκεφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας, η αλληλεγγύη ποτέ δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, μόνο ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά αυτόν που προκάλεσε πέρσι στην Κεντρική Αμερική ο τυφώνας Μιτς, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 9.000 ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε βοήθεια άνω των 9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να γίνει δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Ο Ράνχελ ευχαρίστησε τις ξένες χώρες οι οποίες έσπευσαν σε βοήθεια της Βενεζουέλας μετά τις σαρωτικές πλημμύρες και τόνισε ότι η Βενεζουέλα, μία χώρα 23 εκατομμυρίων κατοίκων που διέρχεται βαθιά οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου εκτός της Μέσης Ανατολής, χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να στεγάσει τους 200.000 ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στη βιβλική αυτή καταστροφή.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ιάβα
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον Ινδικό Ωκεανό ταρακούνησε χτες το μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας, την Ιάβα, ενώ έγινε αισθητός και σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, Τζακάρτα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν έως αργά χτες το απόγευμα οι ινδονησιακές αρχές, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Μάλιστα, εξέφρασαν την ελπίδα πως οι συνέπειες από τον ισχυρό σεισμό δε θα είναι σοβαρές, μιας που το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ εντοπίστηκε σε μεγάλο βάθος του Ινδικού Ωκεανού.

Είναι πάντως, γεγονός, πως ο δεύτερος - σε διάστημα τεσσάρων ημερών - ερχομός του Εγκέλαδου στην Ιάβα πανικόβαλε εκατομμύρια κατοίκους της νήσου, οι οποίοι εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους και λόγω της μεγάλης διάρκειας της σεισμικής δόνησης. Η προηγούμενη σεισμική δόνηση είχε εκδηλωθεί και πάλι στη νήσο Ιάβα. Παρά το μεγάλο μέγεθος(6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές
ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Αρχισε χτες η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών για την Προεδρία της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω κλίματος βίας. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βία έξω από εκλογικά κέντρα, παρά τη μαζική αστυνόμευση. Τα θύματα από τη βία των τελευταίων ημερών έφθασαν, έτσι, τους 36.

Η απερχόμενη πρόεδρος, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά από τη βομβιστική επίθεση εναντίον της την Κυριακή, πιθανολογείται ότι θα καταγάγει νίκη, βοηθούντος και του κλίματος «κατά της τρομοκρατίας» που καλλιεργείται από τα τοπικά ΜΜΕ.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Προεδρικές εκλογές στις 24 Γενάρη
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Στις κάλπες θα προσέλθουν δύο φορές τον ερχόμενο μήνα οι Κροάτες ψηφοφόροι. Την πρώτη φορά στις 3 Γενάρη για να εκλέξουν το νέο σώμα του Κοινοβουλίου και τη δεύτερη στις 24 Γενάρη, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας.

Την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών ανακοίνωσε χτες ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζλάτκο Ματέσα, καθώς το θέμα εκλογής νέου Προέδρου προέκυψε ως γνωστόν μετά το θάνατο του - από το 1991 στον προεδρικό θώκο της Κροατίας - Φράνιο Τούτζμαν, στις 10 Δεκέμβρη.

Οσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας, ως φαβορί προβάλλει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Μάτε Γκράνιτς. Εντούτοις είναι αβέβαιο εάν ο Γκράνιτς, που θεωρείται ως «μετριοπαθής» και ο πιο δημοφιλής υποψήφιος γι' αυτό το αξίωμα, θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη από το κυβερνών κόμμα της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης». Και αυτό γιατί πολιτικοί παρατηρητές στην Κροατία θεωρούν πως ο «μετριοπαθής» Γκράνιτς έχει ήδη χάσει έδαφος από τους φιλόδοξους συνεχιστές του απολυταρχικού Φράνιο Τούτζμαν.

Εντούτοις, φαίνεται πως ο πολιτικός «γρίφος» για την υποψηφιότητα, που θα θέσει για την Προεδρία της Κροατίας η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση», θα λυθεί σύντομα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ιβιτσα Ρόπους, δήλωσε χτες πως η παράταξή του θα εκλέξει τον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα στις 5 Γενάρη, δηλαδή δύο μέρες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος «HSLS», Ντράζεν Μπούντισα. Επιπλέον, δεν αποκλείεται πάντως να θέσει υποψηφιότητα και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ιβιτσα Ράτσαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ