Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οδύνη και απελπισία
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΑ ΓΚΟΥΑΪΡΑ.-

Μια μάνα αγκαλιάζει την κόρη της με την απελπισία, αλλά και τη λαχτάρα των διασωθέντων

Associated Press

Μια μάνα αγκαλιάζει την κόρη της με την απελπισία, αλλά και τη λαχτάρα των διασωθέντων
Απελπισία, πόνος, οδύνη για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που χάθηκαν κάτω από τις λάσπες ή τους παρέσυραν τα ορμητικά ποτάμια νερού, για τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Ενας ζωντανός εφιάλτης, που ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία, στοιχειώνει τη ζωή του λαού της Βενεζουέλας, που βιώνει τη χειρότερη καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 20ού αιώνα για όλη τη Λατινική Αμερική.

Ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται σε ωριαία βάση, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν συνεχώς πτώματα. Ο χτεσινός απολογισμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, που πλήττουν από την περασμένη εβδομάδα την ακτή της Βενεζουέλας στην Καραϊβική, μπορεί να φτάσει τις 30.000, ανακοίνωσαν οι αρχές της Βενεζουέλας.

«Υπάρχουν δυστυχώς χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στη λάσπη και δε θα μάθουμε ποτέ τον οριστικό αριθμό τους, η πρόβλεψη που έχουμε αναφέρεται σε 25.000 ή 30.000 ανθρώπους», δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας Ανχελ Ράνχελ. Ενώ θα τονίσει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ουνιόν», «υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που έχουν θαφτεί μέχρι και επτά μέτρα κάτω από το νερό. Ποτέ δε θα μάθουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί».

Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν κάτω από όγκους λάσπης και βράχων και κορμούς δέντρων, ενώ πολλά κατέληξαν στη θάλασσα, καθώς ολόκληρες βουνοπλαγιές κατέρρεαν και καταπλάκωναν ολόκληρα χωριά ακόμη και πόλεις, συμπαρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κατολισθήσεις και τα ορμητικά ποτάμια έγιναν ο εφιάλτης ακόμη και της πρωτεύουσας της χώρας, το Καράκας, που είναι μία από τις κύριες βόρειες πόλεις οι οποίες επέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος και θαλάσσης

Παντού καταστροφή στη γειτονιά του Μακούτο

Associated Press

Παντού καταστροφή στη γειτονιά του Μακούτο
Εξαιτίας αυτών των συνθηκών το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται ουσιαστικώς ανίκανο να μπορέσει να ανασύρει τα πτώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Μόνο στην παραλιακή επαρχία Βάργκας, όπου κατοικούσαν περίπου 350.000 άτομα και η καταστροφή έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι είναι οι νεκροί και πόσοι οι άστεγοι. Η εικόνα που επικρατεί είναι χαοτική, αφού πολλοί κάτοικοι έχουν διαχυθεί παντού, προς αναζήτηση τροφής και νερού.

Για την εκκένωση της επαρχίας, που έχει κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από την υγρή δολοφονική μάζα, συνεχίζεται η τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ζωντανών, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από αέρος και θαλάσσης, αφού από τη στεριά η πρόσβαση είναι απαγορευτική και θανατηφόρα. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 13.000 στρατιώτες και αξιωματικοί, 40 ελικόπτερα και περίπου 16 πολεμικά πλοία! Εννέα περιοχές του βορρά, περιλαμβανομένης και της επαρχίας Βάργκας, έχουν κηρυχτεί πληγείσες περιοχές και ακατοίκητες.

Στο προχτεσινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες έθεσε τις προτεραιότητες σε αυτή την τραγωδία που πλήττει τη χώρα, καθορίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων είναι η άμεση και μοναδική προτεραιότητα, ενώ τόνισε ότι κανείς από τους αστέγους δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο, αφού η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει τους χώρους υποδοχής για τους πληγέντες. Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους που δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής να φιλοξενήσουν και να δώσουν χείρα βοηθείας στους αστέγους, ενώ ανακοίνωσε ότι το Προεδρικό Μέγαρο είναι ανοιχτό και έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά από τις πληγείσες περιοχές που οι γονείς τους θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ενας ακόμη κίνδυνος, πιο ύπουλος, ελλοχεύει σε αυτή την καταστροφή. Ο κίνδυνος των επιδημιών. Για το λόγο αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση για την απομάκρυνση όλων από τις πληγείσες περιοχές, τη στιγμή που οι νοσοκομειακές αρχές της χώρας, υποβοηθούμενες από γιατρούς από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και της Κούβα που έσπευσαν, περιθάλπουν τους πληγέντες και κάνουν εκστρατείες εμβολιασμού.

Εκκληση για βοήθεια

Εκτός των άμεσων συνεπειών, μία μακροπρόθεσμη και δυσβάχτατη συνέπεια θα είναι η ανοικοδόμηση της χώρας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Η Βενεζουέλα έχει ήδη παραλάβει ξένη βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και πολλούς τόνους τροφίμων και φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι καταστροφικές πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη ξένη βοήθεια για να αντεπεξέλθει στη βιβλική αυτή καταστροφή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αν σκεφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας, η αλληλεγγύη ποτέ δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, μόνο ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά αυτόν που προκάλεσε πέρσι στην Κεντρική Αμερική ο τυφώνας Μιτς, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 9.000 ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε βοήθεια άνω των 9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να γίνει δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Ο Ράνχελ ευχαρίστησε τις ξένες χώρες οι οποίες έσπευσαν σε βοήθεια της Βενεζουέλας μετά τις σαρωτικές πλημμύρες και τόνισε ότι η Βενεζουέλα, μία χώρα 23 εκατομμυρίων κατοίκων που διέρχεται βαθιά οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου εκτός της Μέσης Ανατολής, χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να στεγάσει τους 200.000 ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στη βιβλική αυτή καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ