ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραβιάσεις του εκλογικού νόμου καταγγέλλει το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το ΚΚΡΟ έστειλε τη Δευτέρα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας τα ντοκουμέντα για «κατάφωρες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου» στις Δημοκρατίες Ταταρστάν και Μπασκίρια, καθώς και στις περιοχές Σαμάρα, Σαράτοβ και Τούλα. Σχετικά μ' αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επισήμανε: «Οι πρώτες πληροφορίες από την Ταταρία ανέφεραν ότι λάβαμε το 43% των ψήφων, τώρα μας δίνουν 18%, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο για μας» και πρόσθεσε ότι οι κομμουνιστές θα διερευνήσουν όλα τα γεγονότα παραβιάσεων σ' αυτές τις περιοχές. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί» ότι το ΚΚΡΟ μπορεί να οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον «πληροφοριακό πόλεμο», αν δεν «πρυτανεύσει η λογική» και τόνισε ότι δε συμφωνεί με τις δηλώσεις «για νίκη του Πούτιν». Στη νέα σύνθεση της Κρατικής Δούμας οι κομμουνιστές δεν υπολογίζουν μόνο στη συγκρότηση δύο σύμμαχων με το ΚΚΡΟ Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αλλά και στην επίτευξη συναίνεσης με βουλευτές άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως είναι η «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» ή ακόμα και η «Ενότητα». Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ ανανεώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ και θα επιμένει στην εφαρμογή μιας ποιοτικά νέας οικονομικής πολιτικής, για αλλαγές στο Σύνταγμα, για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και της Εισαγγελίας και το κυριότερο για την αύξηση του επιπέδου των μισθών και των συντάξεων.

Από την άλλη μεριά, την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τους επικεφαλής των 6 συνασπισμών και συνδυασμών που μπήκαν στη νέα Δούμα. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η κατάσταση μετά τις εκλογές, η επικείμενη νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα της Δούμας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η κατάσταση στην Τσετσενία και το ζήτημα της επικύρωσης του Συμφώνου «ΣΑΛΤ - 2». «Δήλωσα ευθέως στον Πούτιν ότι σήμερα η κατάσταση στον πληροφοριακό τομέα μετατράπηκε σε πόλεμο, σε παράνοια, που οπωσδήποτε θα καταλήξει σε ταραχές στους δρόμους», είπε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε ότι μ' αυτή τη γνώμη του συμφώνησαν όλοι, εκτός από τον Ζιρινόφσκι.

Επικύρωση του Συμφώνου Ενωσης

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) επικύρωσε χτες το Σύμφωνο Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που απαρτίζουν οι ηγέτες των περιοχών της Ρωσίας, επικύρωσε το Σύμφωνο με 158 ψήφους έναντι δύο. Το Σύμφωνο υπέγραψαν στις 8 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο οι πρόεδροι Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ακολούθησε μετά η επικύρωση του Συμφώνου από την Κρατική Δούμα στις 13 Δεκέμβρη. «Η συνθήκη εξυπηρετεί τα βασικά συμφέροντα της Ρωσίας σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζεται η πολιορκία του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικό αντιεροπορικό στην περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Ρωσικό αντιεροπορικό στην περιοχή της Τσετσενίας
Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χτες, μετά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ότι η επιχείρηση στην Τσετσενία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά η Μόσχα δε θέτει χρονικό όριο για τον τερματισμό της, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Το τέλος της επιχείρησης «είναι κοντά, αλλά δε θέτουμε χρονικό όριο», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις «θα δράσουν με στρατιωτικά και πολιτικά κριτήρια, θέτοντας πάνω απ' όλα τις ζωές των Ρώσων στρατιωτών». Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι και δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να καταλάβουν σύντομα την πόλη, χωρίς όμως να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση. Η Μόσχα έχει επίσης ρίξει αλεξιπτωτιστές πίσω από τις γραμμές των Τσετσένων ανταρτών για να καθηλώσουν τις ανταρτικές δυνάμεις στα ορεινά τους προπύργια στη νότια Τσετσενία. Από την άλλη μεριά, σχετικά με τις δυτικές πιέσεις κατά της Μόσχας, ο διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Λεονίντ Ιβάσοφ δήλωσε χτες, σύμφωνα μα το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι «η αντιρωσική ρητορική των χωρών του ΝΑΤΟ» στο ζήτημα της Τσετσενίας «οδηγεί στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία». «Η υπερβολική πιλιτικοποίηση, η πληροφοριακή και πολιτική πίεση της Δύσης δε συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επισήμανε ο Ιβάσοφ. Κατά τη γνώμη του, το ΝΑΤΟ με τις ενέργειές του προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις «βάρβαρες πράξεις» του στο Κόσσοβο και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν εκπληρώνει μόνο την εσωτερική λειτουργία της - την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα».

ΙΤΑΛΙΑ
Σε αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.-

Τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης παρουσίασε, χθες νωρίς το απόγευμα, στον Ιταλό Πρόεδρο Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα, προχωρώντας στη δημιουργία του 57ου κυβερνητικού σχήματος της χώρας από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Στη νέα κυβέρνηση δε συμμετέχει, τελικά, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις ο συνασπισμός «Τριφύλλι», στον οποίο συμμετέχουν οι σοσιαλιστές, οι ρεπουμπλικάνοι και οι κεντρώοι, των οποίων η διαφωνία με ορισμένες από τις κυβερνητικές επιλογές και τις εκλογικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ντ' Αλέμα οδήγησε στην κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο. Από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και από την ιταλική προεδρία δεν έγιναν ανακοινώσεις ή δηλώσεις και τονίστηκε ότι η πλήρης σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν θα ανακοινωθούν, επισήμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, όπου θα πραγματοποιούνταν και η διαδικασία της εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης. Η συνεδρίαση της Βουλής επρόκειτο να αρχίσει αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα πρακτορεία, το νέο κυβερνητικό σχήμα στηρίζουν 7 κόμματα, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι το Κόμμα των Δημοκρατών, που είχε ιδρύσει ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, το Κόμμα των Πρασίνων και οι Ιταλοί κομμουνιστές του Αρμάντο Κοσούτα. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διατηρεί ο Τζουλιάνο Αμάτο, όπως ο Βιντσέντσο Βίσκο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Λαμπέρτο Ντίνι. Στο υπουργείο Βιομηχανίας μεταφέρεται ο Ενρίκο Λέτα από το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο περνά στα χέρια του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη υπουργού Μεταφορών. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναλαμβάνει ο Εντσιο Μπιάνκο, ο ένας από τα δύο μέλη του Κόμματος των Δημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

ΙΡΑΚ
Νέες εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων
ΚΑΙΡΟ.-

Συνεχίζονται οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων από το καθεστώς της Βαγδάτης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ», η καταγγελία που απεστάλη στα γραφεία του στο Κάιρο της Αιγύπτου, αναφέρει τα ονόματα 22 Ιρακινών αντιφρονούντων που εκτελέστηκαν στις 20 του Σεπτέμβρη, στις φυλακές Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης.

Στην ανακοίνωσή που υπογράφει το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΚΚ Ιράκ, που εδρεύει στην πόλη Σακλάουα του Β. Ιράκ που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο και εντάσσεται στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» που επιτηρούν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, τονίζεται ότι «η νέα σφαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εγκληματικής εκστρατείας μαζικών εκτελέσεων αθώων κρατουμένων από το καθεστώς της Βαγδάτης». Κλείνοντας την καταγγελία, το ΚΚ Ιράκ απευθύνει έκκληση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν προκειμένου να τερματιστούν οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Το πρώτο και «τελευταίο» θύμα πυρηνικού ατυχήματος;
ΤΟΚΙΟ.-

Εξέπνευσε προχτές αργά βράδυ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τόκιο ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο της ιαπωνικής πόλης, Τοκαϊμούρα, που προσβλήθηκαν από μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος που εκδηλώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο θάνατος του 35χρονου, Χισάσι Ούτσι, που προήλθε μετά την έκθεσή του σε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, είναι το πρώτο θύμα πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία. Η κατάσταση του 35χρονου εργάτη ήταν κρίσιμη από την ημέρα νοσηλείας του (30 Σεπτέμβρη) και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ο θάνατός του επήλθε από την αδυναμία οποιασδήποτε ανταπόκρισης όλων των ζωτικών του οργάνων.

Ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος, δίνοντας για μία ακόμη φορά δημοσίως την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ασφαλέστερη η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Το «Σύμφωνο Σταθερότητας» καθορίζει τις σχέσεις με το Βελιγράδι...
ΤΙΡΑΝΑ.-

Η Αλβανία ήρε το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου με τον όρο ότι τα προϊόντα πετρελαίου δε θα πωλούνται στη Σερβία.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση, οι αλβανικές αρχές θα προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση της προμήθειας προϊόντων πετρελαίου στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δε θα επιτρέψουν την αποστολή καυσίμων σε σερβικές πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο αντιπάλων του Γουγκοσλάβου Ποέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αλβανία ήρε το εμπάργκο,για να δείξει τη θέλησή της να συνεργαστεί με τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στο Μαυροβούνιο που «υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αντιτίθενται στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς».

Οπως είναι ήδη γνωστό, βοήθεια σε καύσιμα άρχισε να φθάνει στις αρχές του μήνα σε ορισμένες σερβικές πόλεις με δημάρχους που ανήκουν στην αντιπολίτευση, στο πλαίσιο του τάχα «ανθρωπιστικού» σχεδίου της ΕΕ με την επωνυμία «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Η άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο από την Αλβανία είναι φανερό πως αποφασίζεται στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισής της» με την πολιτική που επιτάσσουν στα Βαλκάνια οι μεγάλες δυνάμεις μέσω του διαβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ