ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Ηρθε η «λυπητερή» στα ροδάκινα

Μειωμένες τιμές κατά 60% σε σύγκριση με πέρσι, αρχίζουν να εισπράττουν οι ροδακινοπαραγωγοί για την παραγωγή που πούλησαν το καλοκαίρι

Με τη «θηλιά στο λαιμό» βρίσκονται φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Ημαθίας και Πέλλας. Οι τιμές των ροδακίνων βρίσκονται 60% κάτω από τα περσινά επίπεδα και οι περισσότεροι αγρότες αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν τη σοδειά τους χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Η απόγνωσή τους όμως μεγαλώνει καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν δει δραχμή για τα προϊόντα που παρέδωσαν.

Μόλις χτες ορισμένες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο Νομό Πέλλας, άρχισαν να πληρώνουν για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Οι τιμές όμως που εισπράττουν οι παραγωγοί δεν ξεπερνούν τις 45 δρχ. το κιλό, όταν η Διεύθυνση Γεωργίας υπολογίζει το κόστος παραγωγής στις 53 δρχ. Επίσης, απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί που παρέδωσαν συμπύρηνο ροδάκινο στις βιομηχανίες. Μόνο υπόσχεση για καταβολή του 40% της αξίας των προϊόντων τους έχουν λάβει, τη στιγμή που οι βιομηχανίες έχουν ήδη λάβει εξοφλητήριο. Οσον αφορά την τιμή του συμπύρηνου, ενώ η τιμή ασφαλείας είναι 92,60 δρχ. το κιλό. οι περισσότεροι παραγωγοί εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν τη σοδειά τους μέχρι 70 δρχ. το κιλό.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ με σχετικές πρωτοβουλίες του μέσα και έξω από τη Βουλή απαίτησε από την κυβέρνηση την έκτακτη ενίσχυση για φέτος του εισοδήματος των παραγωγών ροδακίνου ώστε αυτοί να μη χρεοκοπήσουν με τις τιμές που προβλέπεται να εισπράξουν. Ταυτόχρονα, απαίτησε την έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών καθώς και την εξεύρεση αγορών με ευθύνη της κυβέρνησης.

Στην ίδια μοίρα με τους ροδακινοπαραγωγούς βρίσκονται και άλλοι δεντροκαλλιεργητές, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές δημητριακών που δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις που δικαιούνται. Απελπιστική είναι και η κατάσταση των κτηνοτρόφων του νομού που ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις τους.

Ανάλγητη είναι η κυβερνητική στάση και απέναντι στους δεντροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουλη. Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των ζημιών που πραγματικά υπέστησαν οι παραγωγοί. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού υποβάθμισαν την καταστροφή τόσο κατά ποσοστό ζημίας όσο και κατά την απόδοση δέντρου. Επιπλέον, μειώνουν ακόμη περισσότερο τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που θα είχαν εισπράξει οι παραγωγοί αν είχαν παραδώσει τη σοδειά τους στην απόσυρση. Μετά από σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ημαθίας ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να αυξήσει τα ποσοστά της εκτίμησης των ζημιών από χαλάζι. Συγκεκριμένα, πρότειναν η αύξηση αυτή να είναι κατά 35% για τα επιτραπέζια και κατά 15-20% για τα συμπύρηνα ροδάκινα.

  • Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας μετά τις γιορτές θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 μηνών, ενώ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα πληρώθηκαν μόνο το Δώρο τους. Οι εργαζόμενοι της Ενωσης πραγματοποιούσαν καθημερινές 2ωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη, με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή από την Ενωση των μισθών τους.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζεται ο τζόγος

Με άνοδο 0,62% έκλεισε η χτεσινή συνεδρίαση, όπου κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών

Συνεχίστηκε και χτες το «παιχνίδι» με τα έντονα σκαμπανεβάσματα των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η εικόνα του Δείκτη, που αρχικά παρουσιάζει αισθητά κέρδη, στη συνέχεια ζημιές και στο τέλος κλείνει με μικρή άνοδο, ήταν και πάλι χαρακτηριστική για τις συναλλαγές της χτεσινής μέρας.

Ενδεικτικό της χτεσινής συνεδρίασης ήταν ότι, λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Δείκτης σταδιακά έφτανε να «κερδίζει» μέχρι 2,4%. Λίγο μετά, ωστόσο, άρχισε μια νέα φάση κατεδάφισης των τιμών και περί το μέσον της συνεδρίασης ο Δείκτης ήταν στο -0,8%, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να κλείσει τελικά στις 4.998,08%, κατά 0,62% αυξημένος σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση κάποιοι «θεσμικοί», που έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανόδου στην αγορά. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και στις αρχές της συνεδρίασης παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις, τις οποίες, ωστόσο, αυτοί οι «θεσμικοί» δεν μπορούν να συγκρατήσουν, μια και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την καθημερινή καταβολή δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να μη σταματούν τις αγορές τίτλων. Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και κάποιοι ...συνάδελφοι αυτών των «θεσμικών», εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών, προκειμένου στις αρχές του χρόνου, ή και αργότερα να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε «φτηνά» πλέον χαρτιά.

Χαρακτηριστική απεικόνιση αυτού ακριβώς του παιχνιδιού, που παίζεται αυτές τις μέρες, είναι και ο υπερβολικός αριθμός των μετοχικών τίτλων που οι τιμές τους διακυμάνθηκαν από το +8% μέχρι και το -8%. Στο σχετικό πίνακα εμφανίζονται οι 33 μετοχές που χτες παρουσίασαν αυξομειώσεις στις τιμές τους πάνω από 15%. Ειδικά για το «Νεώριο Σύρου», η διακύμανση είναι μεγαλύτερη, επειδή χτες ήταν η δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσής της.

Στο μεταξύ, νέους όρους για την εισαγωγή μετοχών αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, σε κοινή, χτεσινή, σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθήνας, όπου αποφασίστηκε:

  • Να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για τις εταιρίες που θα εισάγονται στην παράλληλη αγορά από 500 εκατ. δρχ. σήμερα στο 1 δισ. δρχ. Για τις εταιρίες που θα εισάγονται στην κύρια αγορά, τα ίδια κεφάλαια αναπροσαρμόζονται από 2 δισ. δρχ. σήμερα σε 4 η 5 δισ. δρχ.
  • Η Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λειτουργήσει στο τέλος του Γενάρη του 2000.
  • Οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να δημοσιοποιούν ανά τρίμηνο στοιχεία που θα αναφέρονται στη διάθεση των αντλούμενων κεφαλαίων. Ο έλεγχος θα αφορά, τόσο τις αυξήσεις κεφαλαίων, όσο και τις νέες εισαγωγές.
Μειώνει τα επιτόκια και η Γενική

Τα νέα μειωμένα επιτόκια από 0,25 μέχρι και 1 μονάδα ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης.

Ετσι τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της Γενικής Τράπεζας - που θα ισχύουν από τις 3 Γενάρη 2000 - διαμορφώνονται ως εξής:

  • 13,3% για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις.
  • 17,75% για προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια.
  • 17,25% για δάνεια για αγορά αυτοκινήτου.
  • 12% για στεγαστικά δάνεια (με κυμαινόμενο επιτόκιο). Στις υπόλοιπες κατηγορίες στεγαστικών δανείων (με σταθερό επιτόκιο για ορισμένα χρόνια) τα επιτόκια κυμαίνονται από 7,5% έως 9,5%.
  • 22,3% για την πιστωτική κάρτα «Five star Visa».

Από την ίδια ημερομηνία μειώνεται από 8% σε 7,5% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της τράπεζας.

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μέχρι 31 του Δεκέμβρη η υποβολή δηλώσεων

Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων χρεών και υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι 12 του Γενάρη

Τη δυνατότητα υποβολής αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε όσους δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, χωρίς την επιβολή προστίμων, πρόσθετων φόρων και άλλων κυρώσεων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση προσβλέπει τόσο σε αύξηση των εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο, όσο και για την ικανοποίηση στο να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος.

Σε χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1999 οι παραπάνω υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν αρχική ή συμπληρωματική δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς να τους επιβληθεί πρόσθετος φόρος, πρόστιμο ή άλλη κύρωση, για τα έτη 1997, 1998 και 1999. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα έτη 1998 και 1999, θα καταβληθεί σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης. Ειδικά για το έτος 1997 ο ΦΜΑΠ που θα βεβαιωθεί σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου, από τη βεβαίωση του φόρου, μήνα.

Επίσης με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται μέχρι τις 12 του Γενάρη 2000 η προθεσμίες για τις εξής περιπτώσεις:

  • Καταβολής όλων των βεβαιωμένων χρεών στις Εφορίες (η προθεσμία κανονικά λήγει στις 31 Δεκέμβρη 1999).
  • Υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων και δηλώσεων INRASTAT.
  • Υποβολής όλων των άλλων δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών και τελών που λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 1999.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ