ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Προεκλογική βιασύνη για... εξόφληση

Τη... βιασύνη της να δοθεί η εξόφληση στο βαμβάκι πριν τις ευρωεκλογές, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να εμφανίσει χτες ως υλοποίηση των δεσμεύσεών της για έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων.

Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ βολεύεται με τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και στην προκειμένη περίπτωση το ότι από σήμερα ξεκινάει η πίστωση των λογαριασμών των βαμβακοπαραγωγών στην ΑΤΕ με τα λεφτά της εξόφλησης, ενώ κανονικά αυτό θα γινόταν μετά τις 20 Ιούνη, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγ. Μπασιάκος το έκανε χτες μεγάλο θέμα... Κάλεσε τις κάμερες για να τον πάρουν να το λέει και δημοσιογράφους για να κάνουν τις γλάστρες... στο ντεκόρ της προεκλογικής φαμφαροδήλωσής του.

Το θλιβερό στην περίπτωση είναι πως ο αγροτοτομεάρχης και υφυπουργός της ΝΔ μένει μόνο σε κάτι συγκυριακά βολικά νούμερα για να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις. Ομως ο ίδιος δε βγάζει άχνα για το γεγονός ότι η τιμή που διαμορφώθηκε στο βαμβάκι οφείλεται στο γεγονός ότι η περσινή παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη και μετά βίας έφτασε τους 976.700 τόνους και η μέση στρεμματική απόδοση μόλις 266 κιλά. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί βγαίνουν πάλι χαμένοι στο συνολικό εισόδημά τους. Κι αυτό, βέβαια, το γνωρίζει καλά ο υφυπουργός Μπασιάκος, αλλά δεν του πέφτει κι άσχημα να δημιουργήσει εντυπώσεις του τύπου ότι μόλις ήρθε η ΝΔ στην εξουσία οι βαμβακοπαραγωγοί τα κονόμησαν στα γρήγορα...

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Εμπλεξαν... τα πλεονάσματα

Μαγειρέματα και αλχημείες, που αφορούν στο ύψος των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, το οποίο αποκαλείται και ...«άσπρη τρύπα», δεν έκανε μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο πειρασμό φαίνεται ότι ενέδωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ενεπλάκη σε ένα ιδιόμορφο παιγνίδι «δημοσιονομικής εξυγίανσης», με ανομολόγητο και απώτερο σκοπό την επιβολή μέτρων λιτότητας. Τα πλεονάσματα των δημόσιων οργανισμών συνυπολογίζονται με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και μετά την αφαίρεσή τους από αυτό, προκύπτει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, με αφορμή την παρουσίαση χτες του πληθωρισμού, βρέθηκε σε αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα: Με τι ύψος πλεονάσματος των δημόσιων φορέων διαμορφώθηκε τελικά το 2003 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 3,2%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ; Και αν για τον πολύ κόσμο, αυτή η αριθμολογία είναι ψιλά γράμματα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «έπαιξαν» με αυτά τα δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν, για να δικαιολογήσουν ή και να επιβάλουν στο μέλλον αντιλαϊκές πολιτικές. Απλά αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Κρατικός Προϋπολογισμός 2004) υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα των δημόσιων φορέων διαμορφώθηκε το 2003 στα 5,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο για 3,2 δισ. ευρώ. Χτες ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ υποστήριζε ότι μετά την καταγραφή των στοιχείων των ασφαλιστικών φορέων και των νοσοκομείων (απομένει η καταγραφή των προϋπολογισμών των Νομαρχιών - Δήμων, άλλων ΝΠΔΔ και των εξοπλιστικών προγραμμάτων) το πλεόνασμα για το 2003 διαμορφώθηκε στα 5,05 δισ. ευρώ. Δε γνώριζε όμως με τι στοιχεία η κυβέρνηση της ΝΔ προσδιόρισε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 3,2%. Και ο σάλος συνεχίζεται...

Προς άγρα Κινέζων τουριστών

Η προσέλκυση Κινέζων τουριστών είναι ο στόχος του υπουργού Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλου, που βρίσκεται στο Πεκίνο προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του. Οι τουριστικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα δεν είναι βεβαίως ένα αποκλειστικά διμερές θέμα, καθώς προηγήθηκε πριν μερικούς μήνες η κατάρτιση σχεδίου μεταξύ Κίνας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευκόλυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η διευκόλυνση αυτή είχε σχέση με το καθεστώς επαναπατρισμού των Κινέζων τουριστών που θα... ξέμεναν, προκειμένου τα έξοδα να τα αναλαμβάνει η Κίνα. Παράλληλα, η Κίνα απέσυρε την απαίτησή της να συνεργάζεται με συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία.

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού είναι σε θέση να αξιοποιήσει την επίσκεψή του για να «ανοιχτεί» στην τεράστια αυτή τουριστική «αγορά», την ίδια ώρα που στην Ελλάδα μια σημαντική πλειοψηφία εργαζομένων δε θα μπορέσει λόγω κόστους να κάνει διακοπές και πολλοί ακόμη θα περιοριστούν στη φιλοξενία ή στον παραθερισμό στα χωριά τους, όχι από επιλογή, αλλά αναγκαστικά.

Η «φορολογική μεταρρύθμιση»

Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ (παραμονές των εκλογών της 7ης Μάρτη) ξαναπροβάλλει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη γνωστή δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και η ΝΔ τα πρόβαλε σαν μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ψαρεύοντας ψήφους στα θολά νερά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - 5 μέρες πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής - επανέφερε χτες στην επικαιρότητα την υπόσχεσή της για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 25% (αντί 35%) για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ. Σε αυτή τη φάση επαναφέρουν στο προσκήνιο και τα σενάρια που αφορούν στη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη ατομικών επιχειρήσεων κ.ά. Αντί σχολίου, θα θυμίσουμε τη γνωστή ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» ή επί το... λαϊκότερον, «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι»!

ΜΕΔΟΥΣΑ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Πότε θα αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση λήψη μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων από χαλαζόπτωση καπνοπαραγωγών του χωριού Μέδουσας του νομού Ξάνθης, ζητούν από την κυβέρνηση με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, στο χωριό Μέδουσα της Κοινότητας Θερμών του Νομού Ξάνθης, την Τρίτη 1/6/2004 έριξε για μιάμιση ώρα χαλάζι που έφτασε τους είκοσι πόντους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταστραφούν τα φυτά καπνού (χασλαμάδες) που είχαν ετοιμαστεί για φύτευση, που φτάνουν τα 240 στρέμματα. Καταστροφές έπαθαν κι όλα τ' άλλα σπαρτά και κηπευτικά, καθώς και οι στέγες των σπιτιών. Το χωριό κατοικείται από 80 οικογένειες και βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οικονομικά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί. Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε οι πληγέντες αγρότες να αποζημιώνονται για το 100% των ζημιών σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Τι άλλα μέτρα προτίθεται να πάρει για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ