ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Μη γίνεστε συνένοχοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρκούντως αποκαλυπτική, κυρίως για τους ψηφοφόρους του κόμματός του, ήταν η εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην προχτεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Σ' ένα και μόνο πράγμα ήταν σαφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ζήτησε την ψήφο των πολιτών, πρώτα και κύρια, για να προχωρήσει στην αλλαγή και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να μην είπε το παραμικρό, βέβαια - παρότι ρωτήθηκε επίμονα - για την πολιτική κατεύθυνση και το περιεχόμενο της αλλαγής αυτής, αλλά δε νομίζουμε, πως οι εργαζόμενοι και, ιδιαίτερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αλλωστε, η συνεχής και εντεινόμενη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ, τόσο τα τελευταία 25 χρόνια, όσο και μετά την «αυτοκρατορική εκλογή» του Γ. Παπανδρέου, τον περασμένο Φλεβάρη, προσφέρουν μπόλικα στοιχεία και προεξοφλούν το στόχο της κυοφορούμενης, ήδη... ρηξικέλευθης ανανέωσης και αλλαγής.

Κάποιοι έχουν ήδη μιλήσει για τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σ' ένα εγχώριας εκδοχής αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ισως έχουν δίκιο. Τούτο, όμως, είναι το λιγότερο. Πολύ σοβαρότερο ζήτημα είναι όσα αυτό κουβαλά μαζί του και, ιδιαίτερα, η επιχείρηση αμερικανοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, όσοι εργαζόμενοι στήριζαν μέχρι τώρα τις όποιες προσδοκίες τους στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν το παραμικρό συμφέρον να γίνουν συνένοχοι και να στηρίξουν το προαναφερόμενο εγχείρημα.

«Σοκαρισμένη» χειραγώγηση...

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στη Βενεζουέλα, καθώς η χώρα βαδίζει προς το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα κρίνει - στον έναν ή άλλο βαθμό - την τύχη της μπολιβαριανής επανάστασης και μαζί της τις προωθούμενες φιλολαϊκές αλλαγές της κυβέρνησης Τσάβες. Επίσης, από την εντεινόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ, τις πολύμορφες επεμβάσεις και παρεμβάσεις τους, όπως τη διείσδυση τελευταίως Κολομβιανών παραστρατιωτικών και τις διαφαινόμενες προθέσεις τους για πρόκληση πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.

Ολ' αυτά, όμως, δεν απασχολούν την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το... μέγα εθνικό ζήτημα, για τα τελευταία, βρίσκεται στην «αποτυχία της υποψήφιας της Βενεζουέλας να συγκαταλεχτεί τουλάχιστον στις 5 φιναλίστ των καλλιστείων για τη Μις Κόσμος που έγινε την προηγούμενη βδομάδα»... Και φυσικά ο ένοχος ευρέθη... Ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας. Εννοείται, βέβαια, ότι ο Τσάβες είναι υπεύθυνος, γιατί - σύμφωνα με τους «ειδικούς» - η υποψήφια της Βενεζουέλας, παρότι ήταν φαβορί, «τιμωρήθηκε εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Βενεζουέλας», σημειώνοντας, ότι τα καλλιστεία «είναι ένας διαγωνισμός από εταιρίες με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες». Κι από κοντά, η ίδια η υποψήφια εξακολουθεί να δηλώνει «σοκαρισμένη, όπως το υπόλοιπο έθνος»..!

Κάθε ομοιότητα με παρόμοια φαινόμενα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης σε πολλές ακόμη χώρες είναι... συμπτωματική...

Η... υπεροχή

Εντάξει, παιδιά, σας καταλαβαίνουμε... Μέσα σ' όλα τ' άλλα, έχετε χάσει και το μέτρο, ακόμη και τη στοιχειώδη αίσθηση μετριοφροσύνης, έστω και με την έννοια του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Για την «Αυγή» μιλάμε, η οποία καμαρώνει με τον χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της, σημειώνοντας: «Υπεροχή Κωνσταντόπουλου χθες στην τηλεμαχία - Ευρω-συν για τον ΣΥΝ».

Προφανώς, εννοούν τα δικηγορίστικα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» του προέδρου του ΣΥΝ, όταν ρωτήθηκε για την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα ήξεις αφήξεις σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 και τη δήλωσή του περί «αναγκαίας ανασύνθεσης της αριστεράς - από την αριστερά της αριστεράς έως την αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ενώ τις προάλλες ορκιζόταν δημόσια ότι η πρόσφατη συνάντησή του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο δεν αφορά τα σενάρια της κεντροαριστεράς...

Ο «θρίαμβος» της φτώχειας!

«Στο όριο της φτώχειας ζει το 75% των Βουλγάρων, με μηνιαίο εισόδημα μόλις 240 λεβ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύει ο βουλγαρικός Τύπος. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Standartnews, τα 240 λεβ καλύπτουν μόλις και μετά βίας το κόστος των λογαριασμών της ύδρευσης, της θέρμανσης και του ηλεκτρισμού και τη διατροφή ενός μόλις ατόμου. Για μια μέση βουλγαρική οικογένεια τριών ατόμων υπολογίζεται πως το κόστος ζωής ανέρχεται στα 850 λεβ το μήνα». Η είδηση από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προκαλεί πλήθος συνειρμών και σκέψεων, αλλά κυρίως αποτελεί πρόκληση για συγκρίσεις. Ποιο ήταν, για παράδειγμα, το βιοτικό επίπεδο που είχε κατακτήσει ο γειτονικός λαός επί σοσιαλισμού και ποια σύγκριση μπορεί (αν μπορεί...) να γίνει με τη σημερινή εξαθλίωση; Η παλινόρθωση του καπιταλισμού ήταν σίγουρο ότι θα έφερνε και αυτά που είχαν «ξεχάσει»: τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και την ανέχεια. Και τώρα, τους «πουλάνε» τα... φύκια της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για μεταξωτές κορδέλες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαχητικά μέχρι το «νήμα»

Πλησιάζουμε στο «νήμα» της εκλογικής αναμέτρησης και τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να ανοίξουν μια νέα σελίδα για την ελπιδοφόρα αντεπίθεση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των δυνάμεων της αντίστασης, της ανυπακοής, με το ΚΚΕ ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά!

Ομως, όση σημασία είχε η απόσταση που διανύσαμε μέχρι σήμερα, άλλη τόση έχει και το διάστημα των επόμενων ωρών, μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, το απόγευμα της Κυριακής.

Ενας απ' τους «εχθρούς» σ' αυτή την τελική μάχη είναι το κλίμα της αδιαφορίας, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με ευθύνη των δύο συνεταίρων του δικομματισμού και της μεγάλης πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, και πρέπει, μπορούμε να τον «κατατροπώσουμε».

Ναι. Αυτό πρέπει να κάνουμε, κάνοντας τη «νύχτα μέρα» με την ακούραστη δουλιά στο χρόνο που απομένει έως την κάλπη. Η απάντησή μας στην παθητικότητα, στην υποβάθμιση της σημασίας των εκλογών, στην καλλιεργούμενη αδιαφορία, είναι η κινητοποίηση με πρόγραμμα και επιμονή, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να περνά από χέρι σε χέρι, στους τόπους δουλιάς, σε κάθε λαϊκό σπίτι για να γίνει την Κυριακή το καυτό κόκκινο βόλι κατά των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Να πείσουμε ότι με τη συμμετοχή στις εκλογές και την ψήφο στο ΚΚΕ κρίνεται το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα σχέδια που εκπονήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα τεθούν σε εφαρμογή την «επόμενη μέρα».

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποκτά αντίκρισμα σε ένα ενισχυμένο κίνημα αντίστασης στην προσπάθεια κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην ανεργία, στην ακρίβεια, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στη στρατιωτικοποίηση, στον πόλεμο, στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Η «μάχη του ψηφοδελτίου» δεν είναι μια τυπική διαδικασία, είναι η ουσιαστικότερη πολιτική κινητοποίηση σ' αυτή την αναμέτρηση γιατί μ' αυτήν θα κεφαλαιοποιήσουμε τα κέρδη μιας προσπάθειας χρόνων, των μικρών και των μεγάλων αγώνων που δώσαμε, των κόπων που καταθέσαμε για να «γυρίσει η σελίδα».

Περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, σ' αυτές τις ευρωεκλογές οι προϋποθέσεις είναι τόσο ευνοϊκές. Οπως αναγνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι, το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε όλη την αλήθεια για τις αρνητικές για το λαό συνέπειες του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του ευρώ, όταν τ' άλλα κόμματα ήξεραν αλλά την έκρυβαν. Αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού (πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό του ποσοστό) ως το μόνο κόμμα που στάθηκε αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με τον ενθουσιασμό που γεννά το δίκαιο των πολύχρονων αγώνων μας, με την επαγρύπνηση που μας δίδαξε η ταξική πάλη, με τη συστηματικότητα της οργανωμένης δράσης θα δώσουμε αυτή τη μάχη με καρδιά και με νου. Είναι ιστορική ευκαιρία και δε θα τη χάσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ