ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σημασία σήμερα έχει η ανάκαμψη του λαϊκού κινήματος

Υπεύθυνοι όσοι εξωραΐζουν την ΕΕ ή την εξαγνίζουν στο όνομα της ανανέωσης

Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο, στον πεζόδρομο, στο Περιστέρι, έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που περιέγραφαν καταστηματάρχες και πελάτες, η Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους σημείωσε:

«Μακάρι τα πράγματα να μην ήταν έτσι. Μακάρι να είχαμε πέσει έξω, όταν προειδοποιούσαμε και προβλέπαμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ θα φέρει ένα συντριπτικό χτύπημα σταδιακά στους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρομεσαίους. Τουλάχιστον εμείς έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη, ότι δε βρομίσαμε τα χέρια μας υπογράφοντας αυτό το κείμενο.

Αυτό όμως που για μας έχει μεγάλη σημασία είναι η ανάκαμψη, η αναγέννηση του λαϊκού κινήματος, για να μπορέσει να βάλει εμπόδια στα μέτρα που έρχονται και να διεκδικήσει πραγματικές κατακτήσεις αύριο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πολλά παράπονα του κόσμου για την όλο και μειούμενη αγοραστική δυνατότητά του και τη μεγάλη ακρίβεια, η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε:

«Ακριβώς γι' αυτό είπα: "μακάρι τα πράγματα να μην ήταν έτσι". Γιατί κάθε φορά που ακούω αυτά τα παράπονα, από τη μια μεριά βλέπω ότι σωστά τα προβλέψαμε, αλλά από την άλλη δε μας ικανοποιεί αυτή η ιστορία, γι' αυτό λέμε "μακάρι να είχαμε πέσει έξω"...

Κοιτάξτε να δείτε... Και ακρίβεια υπάρχει, αλλά αυτό φαίνεται ακόμα πιο πολύ σε σχέση με τους πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς. Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα που έχουν τα μαγαζιά. Είναι τα νοίκια, είναι η παιδεία, είναι η υγεία. Δηλαδή το σύνολο των αναγκών της ζωής μας είναι πανάκριβο. Και για να 'χεις πρέπει συνεχώς να βάζεις το χέρι στην τσέπη.

Το ζήτημα είναι πολιτικό! Εχει να κάνει με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τη στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσοι εξωραΐζουν την ΕΕ λένε συνειδητά ψέματα στο λαό, είναι απολύτως υπεύθυνοι.

Οσοι, δε, εξαγνίζουν την ΕΕ στο όνομα της ανανέωσης, είναι κι αυτοί συνένοχοι».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου και εγώ ψηφίζουμε ΚΚΕ

Συνέντευξη του «Ρ» με τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης

Ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης

Motion Team

Ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης
Συνέντευξη στο «Ρ» έδωσε ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης.

- Κύριε Κωνσταντινίδη, πληροφορηθήκαμε ότι στις ευρωεκλογές, στις 13 Ιουνίου, θα ψηφίσετε ΚΚΕ.

- Οι πληροφορίες σας είναι σωστές.

- Πώς έγινε αυτό; Εσείς στις εθνικές εκλογές στις 7 Μαρτίου κατεβήκατε υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

- Κοιτάξτε, έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΚΚΕ. Οπως ξέρετε, στις περασμένες εθνικές εκλογές μου έγινε πρόταση από τη μεριά του ΚΚΕ και την αποδέχτηκα, να συμπεριληφθώ δηλαδή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Την τελευταία όμως στιγμή υπαναχώρησα. Βλέπετε, ο συναισθηματισμός και η φιλία μου προς τον Γιώργο Παπανδρέου ακύρωσαν την πολιτική μου σκέψη και κρίση. Με την πράξη μου αυτή φάνηκα ανακόλουθος με τις αρχές μου και αναξιόπιστος προς ορισμένους ανθρώπους του ΚΚΕ τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα.

Αναγνωρίζω ότι έχω ένα ηθικό χρέος απέναντι στο ΚΚΕ και στους ανθρώπους που προανέφερα γιατί από το 1999 μου έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξω στον εαυτό μου ότι παραμένω ακόμη άνθρωπος. Η δράση της Αντιπολεμικής Επιτροπής, της οποίας υπήρξα δραστήριο μέλος, εναντίον του βάρβαρου πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, με ενεργοποίησαν ως πολίτη. Με τους ίδιους ανθρώπους συμπορεύτηκα και στις διαμαρτυρίες εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ στο ΙΡΑΚ.

- Νομίζω πως είχατε και τις ίδιες απόψεις με το ΚΚΕ και στο ΟΧΙ της Κύπρου.

- Είναι αληθές. Η θέση του ΚΚΕ, το ΟΧΙ δηλαδή στο ανισοβαρές σχέδιο «Ανάν», ήταν η μόνη σωστή έκφραση σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Οπως είναι γνωστό, τις παραμονές του δημοψηφίσματος κατέβηκα με άλλους φίλους στην Κύπρο για να βάλουμε το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων» και να αγωνιστούμε όσο μας έπαιρνε υπέρ του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων.

- Για τις ίδιες τις ευρωεκλογές έχετε να πείτε τίποτα;

- Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που προσπαθεί να καταρρίψει το μύθο του δήθεν μονόδρομου της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι ένωση των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων και των πολυεθνικών της Ευρώπης και όχι των λαών της. Είναι επίσης γνωστό ότι άλλες χώρες αντιστάθηκαν με τον τρόπο τους, π.χ. στη Νορβηγία, αρνήθηκε δύο φορές ο λαός της με δημοψηφίσματα να μπει στην ΕΕ, η Γροιλανδία ζήτησε να φύγει και το κατάφερε εξαιτίας της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ και ο λαός επίσης της Σουηδίας πέρυσι αρνήθηκε με δημοψήφισμα να μπει η χώρα του στην ΟΝΕ παρά το λυσσαλέο ΝΑΙ των ηγεσιών των μεγάλων κομμάτων. Τέλος, ένας ακόμη καλός λόγος είναι ότι ο καλός μου φίλος και αξιόλογος άνθρωπος, ο Κώστας Δρούτσας βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, γι' αυτό οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου και εγώ θα ψηφίσουμε ΚΚΕ.

Πού θα ψηφίσουν

-- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα ψηφίσει αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο 487ο εκλογικό τμήμα (41 και 42ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, Βαρβάκη 23 και Μομφεράτου, Γκύζη).

-- Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 π.μ. στο 2.319ο εκλογικό τμήμα (5ο λύκειο Χαλανδρίου, Αριστοφάνους και Σαλαμίνος).

-- Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, θα ψηφίσει στις 11.30 π.μ., στο 599ο εκλογικό τμήμα (116ο - 14ο δημοτικό σχολείο και 45ο γυμνάσιο Αθηνών, Σίνα 70 και Σαρανταπήχου και Φώτιου Πατριάρχου, Αθήνα).

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 μ.μ.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις ευρωεκλογές της Κυριακής, 13 Ιούνη, οι κάλπες κλείνουν στις 7 μ.μ. ακριβώς και όχι με τη δύση του ήλιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ