ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμετανόητος ο Μπλερ

Associated Press

«Ο πρωθυπουργός δεν απολογείται για τον πόλεμο στο Ιράκ, γιατί πιστεύει πως ο πόλεμος αυτός ήταν και είναι κάτι σωστό που έπρεπε να γίνει», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας και αντιδρώντας επισήμως στο πολύ ηχηρό τριπλό ράπισμα - τοπικές, δημαρχιακές και ευρωεκλογές - που έδωσαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο κυβερνών κόμμα και προσωπικά στο Βρετανό πρωθυπουργό, όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ.

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Ιράκ, όπως ο θάνατος το πρωί δύο Βρετανών στη Βαγδάτη, το Ιράκ είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση, γιατί ο λαός του μπορεί να ορίσει το μέλλον του», πρόσθεσε τέλος ο εκπρόσωπος του Μπλερ, διαβεβαιώνοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ουδεμία πρόθεση έχει να απολογηθεί. Αλλος ένας που δε δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα των ψηφοφόρων... παρά το γεγονός ότι μέχρι χτες συνιστούσε «ψυχραιμία» στα μέλη του κόμματός του, μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές και εν μέσω μιας γενικότερης απαισιοδοξίας των Εργατικών για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ετσι, «η φυσιολογική κάμψη εν μέσω της θητείας» μεταφράστηκε στη συντριπτική ήττα στις τοπικές εκλογές, αλλά και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, όπου οι Συντηρητικοί έρχονται στην πρώτη θέση με το 26,7% των ψήφων και 27 από 37 έδρες, ακολουθούμενοι από τους Εργατικούς με 22,6% - οι έδρες που καταλαμβάνουν στο νέο Ευρωκοινοβούλιο μειώθηκαν δραματικά από 29 σε 19 - και τους ευρωσκεπτικιστές του UKIP με 16,5%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 15%, οι Πράσινοι 6,5%, οι εθνικιστές της Σκοτίας (Scottish National Party) με 1,4% και τέλος το εθνικιστικό κόμμα της Ουαλίας Plaid Cymru που με 1% κερδίζει μία έδρα.

Η έκπληξη: Η ραγδαία άνοδος του UKIP, το οποίο αξιώνει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και, με βάση το φετινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τετραπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών που διέθετε στο Ευρωκοινοβούλιο (3 το 1999).

Στην Ιρλανδία, το Σιν Φέιν, που θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ, θα κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του (11,1% από 5,3%). Νικητής, παρά τις απώλειες, το κυβερνητικό κόμμα Φιάνα Φέιλ του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, που είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν σχεδόν κατά 8%, φθάνοντας το 30,9% από 38,6% το 1999.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αδιαφορία και αποχή

Στις Σκανδιναβικές χώρες η αποχή αλλά και η αδιαφορία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών, όπως σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Η ψήφος τους ήταν μήνυμα προς τις εθνικές κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολουθούν.

Οι Δανοί παρέδωσαν μήνυμα προς την κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ και την ολόθερμη συμμετοχή της χώρας στη «συμμαχία των προθύμων», όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες στις ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 52,15%, κατόρθωσαν να αποσπάσουν το 32,7% των ψήφων. Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα, έρχεται δεύτερο με 19,4% των ψήφων, ενώ τα δύο κόμματα που συμμετείχαν στην GUE/NGL, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (7,4% από 7,1%) και το Λαϊκό Κίνημα Κατά της ΕΕ (πρώην Κοκκινοπράσινη Συμμαχία) στέλνουν πάλι από ένα βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιστοίχως, νικητές και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, αν και το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα υπέστη απώλειες εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,7% των ψήφων. Στις ευρωεκλογές του 1999 το κόμμα του πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον είχε πάρει 25,9%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2002 είχε πάρει το 39,3%. Δεύτερη δύναμη παραμένει στο Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας, αφού αποσπά το 15% των ψήφων, ενώ η Λίστα του Ιουνίου (Ευρωσκεπτικιστές) έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας το 14,4%.

Πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είχαν τόσο τα αποτελέσματα των εκλογών όσο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Σουηδίας στην Ευρωζώνη. Τελικά με 56% οι Σουηδοί είπαν ΟΧΙ στο «ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα», το ευρώ...

Τέλος, το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Φινλανδία είναι ο νικητής των εκλογών αποσπώντας το 23,7%, αν και τα δύο κόμματα του «κεντροαριστερού - σοσιαλδημοκρατικού» κυβερνητικού συνασπισμού, παρά τις απώλειες, σε συνδυασμό παραμένουν πρώτη δύναμη. Η Αριστερή Συμμαχία (VAS) αύξησε την εκλογική της δύναμη (10,7% από 9,1%) και διπλασίασε τις έδρες της, δηλαδή 2.

ΒΑΛΤΙΚΗ
Κέρδη αντιπολίτευσης
ΛΕΤΟΝΙΑ

Το αντιπολιτευόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα «Για την Πατρίδα και την Ελευθερία» ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Λετονία αφού κατέλαβε 4 από τις 9 έδρες που διαθέτει η χώρα στην Ευρωβουλή και το ένα τρίτο των ψήφων. Το επίσης αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα «Νέα Εποχή» εξασφάλισε 2 έδρες και ο ηγέτης του, Εϊναρς Ρέπσε, απαίτησε την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης (της οποίας ηγούνται οι Πράσινοι). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας έλαβε το 1,66% των ψήφων και δεν εξέλεξε βουλευτή, ενώ το Κόμμα για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (ρωσόφωνοι) θα στείλει έναν αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες αφού το ποσοστό του έφτασε το 9,5%. Η συμμετοχή πλησίασε το 40%.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Λιθουανία, όπου ο πρώην Πρόεδρος και φαβορί, Βάλντας Αντάμκους (30,1%), δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και πλέον θα αντιμετωπίσει την πρώην πρωθυπουργό Καζιμέιρα Προύνσκιενε (21,6%) σε δεύτερο γύρο στις 27 του Ιούνη. Στις ευρωεκλογές το Λαϊκό Εργατικό Κόμμα του ρωσόφωνου Βίκτορ Ούσπασκι κέρδισε το 33% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 14%. Ακολούθησε το Συντηρητικό Κόμμα με 11%. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50%.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Το αντιπολιτευόμενο, φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέλαβε 3 από τις 6 έδρες της χώρας με 36,8% των ψήφων. Απώλειες σημείωσε ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 27%.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Νίκη συντηρητικών

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς, η Νέα Σλοβενία (NSi) και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) εξασφάλισαν τέσσερις από τις επτά έδρες που διαθέτει η Σλοβενία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα δυο κόμματα έλαβαν αντίστοιχα το 22% και το 17,5% των ψήφων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα (LDS), το Δημοκρατικό Κόμμα των Συνταξιούχων (DESUS) και την Ενωμένη Λίστα των Σοσιαλδημοκρατών (ZLSD) εξασφάλισε τρεις έδρες, με τις δύο να πηγαίνουν στους φιλελεύθερους και την τελευταία στους σοσιαλδημοκράτες. Η συμμετοχή πάντως κινήθηκε μόλις στο 28%.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ηττα Σοσιαλιστών

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Το τίμημα του άκρατου «ευρωπαϊσμού» πλήρωσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ουγγαρία, αφού είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 12 μονάδες από αυτό που είχε πάρει στις εθνικές εκλογές του 2002.

Τελικά οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν ποσοστό 34% (9 έδρες), ενώ από την άλλη πλευρά το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Fidesz, που έκανε χρήση ενός αντι-ευρωπαϊκού αλλά και εθνικιστικού πολιτικού λόγου, κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει το 47,41% των ψήφων (12 έδρες). Το φιλελεύθερο κόμμα SZDSZ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, εξασφάλισε 7,72% (2 έδρες). Το Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας, στο οποίο απαγορεύεται να αυτοχαρακτηριστεί κομμουνιστικό, έλαβε ποσοστό 1,38% και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο..

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Γενική απογοήτευση

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Νικητής ήταν η «ευρω-απογοήτευση» στη Σλοβακία, αφού μόλις το 17% των πολιτών μπήκε στον κόπο να προσέλθει στις κάλπες. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά καθιστά οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικά επισφαλές.

Την πρώτη θέση κατέλαβε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (SDKU) του πρωθυπουργού Μικούλας Ντζουρίντα με ποσοστό 17,09%. Στη δεύτερη θέση ήρθε το κεντροδεξιό Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία (HZDS) του Βλάντιμιρ Μέτσιαρ με 17%, ενώ ακολούθησε το κεντροαριστερό Smer με 16,89%. Την τέταρτη θέση κατέλαβε το επίσης χριστιανοδημοκρατικό KDH με 16,2%. Τα τέσσερα αυτά κόμματα εκλέγουν από τρεις βουλευτές το καθένα, ενώ δύο αντιπροσώπους εκλέγει και το κόμμα της Ουγγρικής μειονότητας που συγκέντρωσε το 13,2% των ψήφων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας πλήρωσε τελικά τη μεγάλη αποχή, αφού το ποσοστό του δεν ξεπέρασε το 4,5% και δε θα αντιπροσωπευτεί στην Ευρωβουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ