ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εντείνουν την επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα των λαών
  • «Φυγή προς τα μπρος μετά το γύρισμα της πλάτης από τους λαούς, επιχειρούν οι ηγεσίες της ΕΕ
  • «Τα βρίσκουν» (;) για το Ευρωσύνταγμα
  • Ταυτόχρονη επίθεση με τρομοκρατία

Από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Συμφωνία πάση θυσία για το Ευρωσύνταγμα και το νέο πρόεδρο της Κομισιόν επιδιώκουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «25» κρατών - μελών, προκειμένου να θωρακίσουν το παραπαίον ευρω-οικοδόμημα από την αυξανόμενη αμφισβήτηση και «απόρριψη» των λαών, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες των «25» επιχειρούν να αξιοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα - κόλαφο για την ΕΕ, ώστε να πραγματοποιήσουν μια «φυγή προς τα μπρος», διασώζοντας το «ευρωπαϊκό όραμα». Ωστόσο την ίδια στιγμή εντείνεται η επίθεση κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των λαών με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και των ευρωτρομονόμων.

Το «κλίμα» που επικρατεί μεταξύ των κρατών της ΕΕ το απέδωσε με εύσχημο τρόπο ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «υπάρχει πρόβλημα» σήμερα στην ΕΕ, ακριβώς για να «δείξει» τη διέξοδο προς την κατεύθυνση της υπερψήφισης του Ευρωσυντάγματος.

«Είναι ανάγκη να δείξουμε ότι έχουμε όραμα, το οποίο είναι και όραμα των πολιτών», δήλωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί, οπωσδήποτε το Ευρωσύνταγμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές συνέκλιναν ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως το Ευρωσύνταγμα θα «περάσει» από τη Σύνοδο Κορυφής, μέσα και από «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η ιρλανδική προεδρία προς την πλευρά της Βρετανίας. Υποχωρήσεις που αφορούν στη διατήρηση του βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής.

Παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα και της μοιρασιάς των ψήφων, αλλά ελπίζουν ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση.

Οι επιμέρους αλλαγές είναι φανερό ότι δεν αγγίζουν το σκληρό αντιδραστικό πυρήνα του Ευρωσυντάγματος, μέσω του οποίου αποδυναμώνεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία των κρατών, ενισχύεται ο ρόλος των ισχυρών κρατών με την επέκταση της εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, στρατιωτικοποιείται η ΕΕ και νομιμοποιείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου.

Τρομο-επίθεση

Με αμείωτη ένταση όμως οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν την επίθεση κατά των λαών, στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Κινούμενοι στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Μάρτη προχωρούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων «θωράκισης» απέναντι στους λαούς, έχοντας ως «κεκτημένο» την ψήφιση του τρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη. Καθορίζουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων κατασταλτικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, μέσα στο 2004 πρέπει να έχει αποκτήσει επιχειρησιακή ικανότητα ειδική ομάδα (rask Force) της ευρωαστυνομίας (Γιούροπολ), ενώ επανέρχεται η «ιδέα» για τη δημιουργία μιας ευρωΚΥΠ (ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών).

Επίσης μέσα στο 2005 πρέπει να δημιουργηθεί ευρω-ακτοφυλακή, ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών.

Κατά τα λοιπά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζάρια για τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι.

Οι κεντροδεξιοί θεωρούν ότι τους «ανήκει» το πόστο, επειδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διαθέτει τη μεγαλύτερη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τον «εκλεκτό» τους. (Την υποψηφιότητα που θα στηρίξουν αναζητούσαν σε χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ).

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλον Ζούνκερ, που θεωρούνταν ένα από τα «φαβορί», δήλωσε ότι δε θέλει να είναι υποψήφιος. Ανακοίνωσε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Σημίτη, αλλά όχι για το θέμα του προέδρου της Κομισιόν.


ΠΑΣΟΚ
Ανεπιτυχής προσπάθεια να σταματήσει η «ομφαλοσκόπηση»

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά την πορεία προς την ...ανασυγκρότησή του, που περνάει από τη διεξαγωγή του συνεδρίου και μέσω του γραμματέα του κόμματος Μ. Χρυσοχοΐδη, να διαμηνύει στα κορυφαία στελέχη ότι πρέπει να σταματήσουν την ομφαλοσκόπηση και τον ορυμαγδό των δηλώσεων για την πορεία του κινήματος.

Πάντως, το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου, δε φαίνεται ότι «συγκίνησε» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνέχισαν και χτες την κριτική. Η «κοινωνία δεν έχει ανεξάντλητη υπομονή», ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, θέλοντας να πείσει τους παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, να χαμηλώσουν τους τόνους, αλλά ο Χρ. Βερελής με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει άμεσα σαφή και στιβαρό πολιτικό λόγο. Οι καθαρές πολιτικές γραμμές είναι αυτές που κερδίζουν, επιβάλλονται και αποκτούν υποστηρικτές».

Μάλιστα, ο ίδιος, αναφερόμενος στις εκλογικές απώλειες του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Μας γύρισαν την πλάτη και άνθρωποι οι οποίοι ψήφιζαν συστηματικά το ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια και μας στέλνουν ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα πρέπει άμεσα να το αναλύσουμε, πρέπει να συζητηθεί και προκειμένου να μη γίνονται οι συζητήσεις στις τηλεοράσεις, στα παράθυρα, στα ραδιόφωνα. Θα πρέπει αυτές οι συζητήσεις να γίνουν τον Σεπτέμβρη, ώστε να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα παραγωγικό, ουσιαστικό συνέδριο».

Στον ίδιο σταθμό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη ανέφερε ότι «η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μονόδρομος», και «έχει εκ των πραγμάτων επιβληθεί», ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα «πρωτίστως είναι η ανασυγκρότηση της πολιτικής λογικής και κατά δεύτερο λόγο εκείνη των κομματικών μηχανισμών».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε φάση ανασυγκρότησης και προσυνεδριακής περιόδου, ξεκίνησε χτες στη Χαριάλου Τρικούπη επαφές με συνεργάτες του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση ανασυγκρότησης. Είναι μεγάλη δύναμη έτσι κι αλλιώς και θα τη δείξει πάρα πολύ γρήγορα ενωμένο και δυνατό».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια, αλλά και με την Α. Διαμαντοπούλου, με την οποία συζήτησε σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, αφού σήμερα ο ίδιος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες.

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «πορεία ανανέωσης», σύμφωνα με τον πρόεδρό του, ο Ευάγ. Βενιζέλος εξέφρασε χτες την αγωνία του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, έπειτα από την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

«Υπάρχει μια αγωνία και δεν υπάρχει πολίτης που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν έχει αγωνία. Βγήκαμε από μια ήττα και αυτή επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές. Δεν είχαμε μεταβολή του συσχετισμού των δυνάμεων εις βάρος της κυβέρνησης, ούτε διεκδικούσαμε μια ρεβάνς. Θα ήταν παράλογο και αφελές να το πούμε αυτό, αλλά αυτό τροφοδοτεί την αγωνία», είπε ο Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Radio».

Βέβαια, η αγωνία του Ευάγ. Βενιζέλου,... μεταφράζεται με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, προκείμενου να διεκδικήσει «την επάνοδό του στην εξουσία στις επόμενες εκλογές». Στέλνοντας, όμως, συγχρόνως και ένα μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι σ' αυτή την πορεία χρειάζεται «ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό και δημοκρατικό, με οργανωτική διαφάνεια που να μας δίνει σε όλους τη δυνατότητα να συμβάλλουμε, να αγωνιστούμε, ώστε να υπάρχει ένα κόμμα που νιώθει ο πολίτης ότι τον εκφράζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ