ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Από τα χαράματα στην απεργία

Απαντούν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Διεκδικούν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χτες στο «Μετροπόλιταν»
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χτες στο «Μετροπόλιταν»
Εξω από τα ξενοδοχεία «γκέτο», δίνουν τη μάχη από τις 6 σήμερα τα χαράματα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, σταθερή και πλήρη εργασία, κλπ. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την αποφασιστικότητά τους δίνουν ένα δυνατό «χαστούκι» στους μεγαλοξενοδόχους της Αθήνας, που έσπευσαν να σύρουν στα δικαστήρια τον κλάδο, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία! Δίνουν και μια δυνατή απάντηση στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, καθώς χτες, και παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια δε λειτουργούσαν, η διοίκηση των δικαστηρίων έσπευσε να ορίσει δικαστή και να εκδικάσει την αγωγή, εξυπηρετώντας το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων!

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας καλούν όλους τους εργαζόμενους με τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους στην απεργία να απαντήσουν στην τρομοκρατία των ξενοδόχων. Δηλώνουν ότι «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν τρομοκρατούνται. Διεκδικούν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, σε σταθερή και πλήρη εργασία». Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Υπενθυμίζεται ότι με την αγωγή που κατέθεσε προχτές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία που κήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Θεωρεί υπερβολικά και εξωπραγματικά τα αιτήματα που προβάλλει το σωματείο, ενώ ισχυρίζεται ότι η απεργία γίνεται κυρίως για πολιτικούς λόγους. Δε διστάζει, μάλιστα, να προβάλει ως έναν από αυτούς τους λόγους το γεγονός ότι το αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, ήταν αίτημα που πρόβαλλε το ΚΚΕ εν όψει ευρωεκλογών!

Εσπευσαν να δικάσουν

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες των δικαστηρίων έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από τις 10 Ιούνη μέχρι και τις 17 του ίδιου μήνα, λόγω των ευρωεκλογών, η διοίκηση των Δικαστηρίων έσπευσε να ορίσει δικαστή! Το γεγονός καταγγέλθηκε έντονα από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν αναβολή της δίκης, πρόταση που βεβαίως απορρίφθηκε! Στη χτεσινή δίκη παρευρέθηκε ο Γ. Πέρρος, εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι κάτω από την έντονη πίεση της αγωνιστικής διάθεσης του κλάδου, απόφαση για τη σημερινή απεργία πήρε προχτές και η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, την οποία και κοινοποίησε το ίδιο απόγευμα στην Ενωση Ξενοδόχων. Με τη σειρά της, η εργοδοσία έσπευσε μέσα σε λίγες ώρες από την κοινοποίηση να καταθέσει εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να κηρυχτεί και αυτή η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Και αυτή η αγωγή εκδικάστηκε χτες μαζί με την προηγούμενη.

Χαρακτηριστικό της προκλητικής στάσης των εργοδοτών είναι και η κατάθεση του εκπροσώπου των μεγαλοξενοδόχων κ. Μιχαλόπουλου, ο οποίος τόλμησε να επαναλάβει ξανά ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των 612 ευρώ μεικτά, είναι «προνομιούχος τάξη»! Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν ούτε ένα αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων! Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε βγει η απόφαση του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου, καθώς και των επιχειρησιακών σωματείων στη διοίκηση του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», η οποία προέβη στην παράνομη και αδικαιολόγητη απόλυση του εργαζόμενου Γ. Παπανικολάου.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Χτυπάνε καμπανάκι

Για την ασυδοσία των μεταφορικών εταιριών, τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων και τα υπερφορτωμένα αυτοκίνητα

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της αύξησης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κρούουν οι επαγγελματίες οδηγοί, επισημαίνοντας ότι η ασυδοσία της εργοδοσίας και η κάλυψή της από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ανάλογα με αυτά των Τεμπών και του Αλιάκμονα. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ο Ερμής» Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου στη Θεσσαλονίκη, τα εξαντλητικά ωράρια στα οποία υποχρεώνουν οι μεταφορικές εταιρίες τους επαγγελματίες οδηγούς, οι μετασκευές και η παλαιότητα των υπερφορτωμένων οχημάτων, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και της Τροχαίας, μεγιστοποιούν τους κινδύνους ατυχήματος για οδηγούς και επιβάτες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η κίνηση στους δρόμους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου «Ερμής» κατήγγειλε και την απόλυση των τριών εργαζομένων στην εταιρία «Ελευθεράκος Μεταφορική ΑΕ», οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας από την εργοδοσία στα ωράρια των οδηγών και συμμετείχαν στη διαδικασία ίδρυσης συνδικάτου με την επωνυμία «Δίας Ζευς» στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας βρίσκουν στήριξη και από συνδικαλιστικά κλιμάκια του κλάδου, τα οποία, σύμφωνα με το Μιχάλη Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, επιχειρούν να βάλουν αναχώματα στη συμμετοχή συνδικαλιστών του «Ερμή» στους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε φορτηγά και λεωφορεία, θέλοντας να προσφέρουν κάλυψη στις παρανομίες των εργοδοτών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, αναδείχτηκε και το ζήτημα της μεταφοράς επικίνδυνων υλικών, χωρίς οι οδηγοί να διαθέτουν τη σχετική άδεια και μάλιστα πολλές φορές εν αγνοία τους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

Στηρίζει το ΠΑΜΕ

Στη συνέντευξη Τύπου των επαγγελματιών οδηγών παραβρέθηκε και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη του Πανεργατικού Μετώπου «στον αγώνα των σωματείων εκείνων που επιμένουν να παλεύουν για λύσεις σε ευρύτερα προβλήματα, όπως αυτό της ασφάλειας στους δρόμους, σπάζοντας τη συνωμοσία σιωπής που έχει συναφθεί μεταξύ υπουργείων και επί της προηγούμενης και επί της τωρινής κυβέρνησης, υπηρεσιών των υπουργείων και δυστυχώς και μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος που απέχει από την αποφασιστική προώθηση επίλυσης αυτού του προβλήματος».

«Η ένταση του προβλήματος έχει αιτιολογική βάση» τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος «που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη σκανδαλώδους κερδοφορίας από τις μεταφορικές εταιρίες, ακόμα και με κόστος την ανθρώπινη ζωή. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη της πολιτείας που συγκαλύπτει αυτό το έγκλημα», κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Να πάψουν οι διακρίσεις

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) κατέθεσαν αίτημα χρηματοδότησής του στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη. Αν και η απάντηση στο αίτημα θα δοθεί αργότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ενώ χρηματοδοτεί εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, εδώ και έξι μήνες αρνιόταν συστηματικά ακόμα και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ. Ετσι προχτές ο Μπάμπης Βορτελίνος και ο Χρήστος Κατσώτης, ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Γραφείου, μετέβησαν στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη και κατέθεσαν το σχετικό αίτημα και απαίτησαν να εγκριθεί. Σημειώνεται ότι η ΠΣΟ συσπειρώνει πάνω από 120 εκατομμύρια εργαζόμενους στις πέντε ηπείρους, ενώ μέλος της είναι και το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ