Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Από τα χαράματα στην απεργία

Απαντούν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Διεκδικούν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χτες στο «Μετροπόλιταν»
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χτες στο «Μετροπόλιταν»
Εξω από τα ξενοδοχεία «γκέτο», δίνουν τη μάχη από τις 6 σήμερα τα χαράματα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, σταθερή και πλήρη εργασία, κλπ. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την αποφασιστικότητά τους δίνουν ένα δυνατό «χαστούκι» στους μεγαλοξενοδόχους της Αθήνας, που έσπευσαν να σύρουν στα δικαστήρια τον κλάδο, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία! Δίνουν και μια δυνατή απάντηση στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, καθώς χτες, και παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια δε λειτουργούσαν, η διοίκηση των δικαστηρίων έσπευσε να ορίσει δικαστή και να εκδικάσει την αγωγή, εξυπηρετώντας το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων!

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας καλούν όλους τους εργαζόμενους με τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους στην απεργία να απαντήσουν στην τρομοκρατία των ξενοδόχων. Δηλώνουν ότι «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν τρομοκρατούνται. Διεκδικούν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, σε σταθερή και πλήρη εργασία». Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Υπενθυμίζεται ότι με την αγωγή που κατέθεσε προχτές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία που κήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Θεωρεί υπερβολικά και εξωπραγματικά τα αιτήματα που προβάλλει το σωματείο, ενώ ισχυρίζεται ότι η απεργία γίνεται κυρίως για πολιτικούς λόγους. Δε διστάζει, μάλιστα, να προβάλει ως έναν από αυτούς τους λόγους το γεγονός ότι το αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, ήταν αίτημα που πρόβαλλε το ΚΚΕ εν όψει ευρωεκλογών!

Εσπευσαν να δικάσουν

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες των δικαστηρίων έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από τις 10 Ιούνη μέχρι και τις 17 του ίδιου μήνα, λόγω των ευρωεκλογών, η διοίκηση των Δικαστηρίων έσπευσε να ορίσει δικαστή! Το γεγονός καταγγέλθηκε έντονα από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν αναβολή της δίκης, πρόταση που βεβαίως απορρίφθηκε! Στη χτεσινή δίκη παρευρέθηκε ο Γ. Πέρρος, εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι κάτω από την έντονη πίεση της αγωνιστικής διάθεσης του κλάδου, απόφαση για τη σημερινή απεργία πήρε προχτές και η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, την οποία και κοινοποίησε το ίδιο απόγευμα στην Ενωση Ξενοδόχων. Με τη σειρά της, η εργοδοσία έσπευσε μέσα σε λίγες ώρες από την κοινοποίηση να καταθέσει εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να κηρυχτεί και αυτή η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Και αυτή η αγωγή εκδικάστηκε χτες μαζί με την προηγούμενη.

Χαρακτηριστικό της προκλητικής στάσης των εργοδοτών είναι και η κατάθεση του εκπροσώπου των μεγαλοξενοδόχων κ. Μιχαλόπουλου, ο οποίος τόλμησε να επαναλάβει ξανά ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των 612 ευρώ μεικτά, είναι «προνομιούχος τάξη»! Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν ούτε ένα αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων! Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε βγει η απόφαση του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου, καθώς και των επιχειρησιακών σωματείων στη διοίκηση του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», η οποία προέβη στην παράνομη και αδικαιολόγητη απόλυση του εργαζόμενου Γ. Παπανικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ