ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Η επόμενη μέρα είναι ήδη χτες

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Για όσους δεν κατάλαβαν, έφτασε ήδη η ώρα και για το λογαριασμό. Ηδη, από την πρωινή του συγκροτήματος της Χρ. Λαδά, προαναγγέλλεται η νέα λιτότητα. Μόνο που αυτή δεν έρχεται, επειδή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι υπέρογκο το δημόσιο χρέος, αλλά γιατί αυτό ακριβώς περιέγραφε στο πρόγραμμά της η ΝΔ, αντιγράφοντας και σ' αυτό επί λέξει το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, μάλιστα, που τέλειωσαν οι εκλογές, ορισμένοι θυμήθηκαν πως υπάρχει και το ...Μάαστριχτ.

Το οποίο, ως γνωστόν, έχει ως βασικό συστατικό του τον περίφημο "διάλογο" διά πάσαν νόσον. Εξ ου και οι υποστηρικτές του σπεύδουν ως και για τον τρομονόμο να εντοπίζουν πρόβλημα "διαλόγου". Και ζητούν να δοθεί χρόνος για συζήτηση. Τι να συζητήσουμε, ρε παιδιά; Τον τρόπο που θα μας μπαγλαρώνουν;

Στο μεταξύ, στον ΠΑΣΟΚικό αστερισμό, όπως αυτός ορίστηκε από τον Κωνσταντόπουλο, «από την αριστερά του ΠΑΣΟΚ έως την αριστερά της Αριστεράς», όχι μόνον αρνούνται στοιχειωδώς να δουν την πραγματικότητα, αλλά και η αυθαιρεσία πάει σύννεφο, προκειμένου να κρυφτεί μια πικρή αλήθεια: Οτι στην εποχή του ιμπεριαλισμού όλο και περισσότερο στενεύουν τα περιθώρια για την «αριστερά» του «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Δεν προλάβαμε να γράψουμε χτες για το κυνήγι των φτωχοδιάβολων κι αναγγέλθηκε επίσημα. Το ωραίο είναι ότι ορισμένοι νομίζουν πως σφυρίζοντας κλέφτικα δε θα έρθει η ώρα να βρεθούν και οι ίδιοι σ' αυτήν την τσιμπίδα.

Γίνεται, άραγε, κατανοητό, έστω και τώρα, γιατί στη θέση της ταξικής - λαϊκής ενότητας, ορισμένοι επέμεναν να προβάλλουν μια νεφελώδη ενότητα της αριστεράς;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΤΟΣ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟ 2004

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΟΓΩ 2004!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

Η ΑΥΓΗ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΡΟΥΧΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 2.500 ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ 60.000 ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ

Η ΝΙΚΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΝΑΥΜΑΧΙΑ» ΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΘΟΔΙΚΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ MADE IN CHINA

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΑ ΑΠΟΧΗ... «18χρονη Λιθουανή πήδηξε στο κενό από τον 2ο όροφο ξενοδοχείου στη Βέροια για να γλιτώσει από τα χέρια κυκλώματος μαστροπών» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ; «Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες περιέχει και άλλες διατάξεις που πλήττουν ατομικά δικαιώματα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Χρειάζεται γι' αυτό ενδελεχής μελέτη και σοβαρός δημόσιος διάλογος» (το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; «Ποτέ στην ιστορική της διαδρομή η Αριστερά, ακόμα και στα "πέτρινα χρόνια", ποτέ δεν είχε τόσο χαμηλό βαθμό οργανικής σύνδεσης με τα κοινωνικά στρώματα στα οποία αναφέρεται» (ο Θ. Δρίτσας στην «ΑΥΓΗ»).

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ: «Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει σφικτή εισοδηματική πολιτική, να επιβραδύνει πολλές από τις υπεσχημένες κοινωνικές παροχές και να εκτελέσει εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» (το πρώτο θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΑΡΜΑΡΟ ΑΠΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ: «Στα 36 δισ. ευρώ αντί των 29 το δανειακό πρόγραμμα, λόγω της σπατάλης των Ολυμπιακών (...) διαγράφεται πλέον ο κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει τις αυστηρές συστάσεις που προβλέπει η συνθήκη Μάαστριχτ» (το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εκεί που φύτρωνε ...άγρια μέντα

«Επιχείρηση σκούπα αρχίζει από 1η Ιουλίου για να καθαρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας από ζητιάνους - τοξικομανείς και λαθρομετανάστες. Προβλέπεται να συγκεντρωθούν και να στοιβαχτούν σε πραγματικές αποθήκες ανθρώπων στην πρώην αμερικάνικη βάση στο Θριάσιο» (το πρώτο θέμα στα «ΝΕΑ»).

Που 'σαι νιότη

«Στο Προεδρικό Μέγαρο μέσω Γένοβας και Πόρτο Αλέγκρε» (από τον Κ. Ξηροκώστα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Ιδεολογική» η συζήτηση

«Τα ζητούμενα τώρα είναι: Πρώτον η επανακαταμέτρηση - επιβεβαίωση των ψήφων που κάθε τάση έχει καταγράψει στο τελευταίο Συνέδριο, ούτως ώστε αφ' ενός να διαπιστωθεί στις νέες συνθήκες η ανά περίπτωση ισχύς κατά την αφετηρία της κούρσας για τη διαδοχή. Και αφ' ετέρου να διαφανούν οι πιθανότητες σύναψης εσωτερικών συμμαχιών...» (το ρεπορτάζ για το ΣΥΝ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Το σχέδιο

«Μια απεργία εργαζομένων απειλεί οικονομικά συμφέροντα; Είναι τρομοκρατική πράξη; Οι κοινωνικές διεκδικήσεις απαγορεύονται; Τώρα για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία τρομοκρατούνται οι πολίτες όλης της Ευρώπης και της Ελλάδας. Το σχέδιο προχωρά» (το άρθρο του Ν. Νικολάου στη «ΝΙΚΗ»).

Σκυλοκαρφώματα

«Ο Μίλερ έλεγε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους κρατούμενους σαν σκυλιά και ότι αν τους αφήναμε να πιστέψουν πως ήταν κάτι παραπάνω δε θα μπορούσαμε να τους ελέγξουμε, είπε η Καρπίνσκι» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ανέκδοτο

«Αντιστέκεται η κυβέρνηση στις αυξήσεις των εφοπλιστών» (ο τίτλος στο ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ