ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πόδι για το αυριανό συλλαλητήριο

Στις 7.30μμ, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου

Avaton

Αγωνιστική «υποδοχή» στο νομοθετικό έκτρωμα του τρομονόμου και το ευρωένταλμα σύλληψης ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης, με το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 7.30μμ στο χώρο πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν με αποφάσεις τους το «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στο αυριανό συλλαλητήριο, το ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση καλούν σε λαϊκή εγρήγορση και αγώνα για να αποσυρθεί ο νέος τρομονόμος που σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών αγώνων, με την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης. Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι «ο ορισμός της τρομοκρατίας διατυπώθηκε αρχικά από την ΕΕ και τώρα, με τον τρομονόμο της ΝΔ ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο, δίνοντας στο κράτος τη δυνατότητα να χαρακτηρίζει "τρομοκρατία" τις κινητοποιήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος. Εξάλλου, με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ανοίγει για πρώτη φορά ο δρόμος για την έκδοση Ελληνα πολίτη για πράξη που τελέστηκε στη χώρα μας, ρύθμιση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα».

Εξάλλου, με ανοιχτή τους επιστολή στον πρωθυπουργό, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση για τον τρομονόμο στη Βουλή, επισημαίνουν ότι «κατά γενική ομολογία οι τρομονόμοι θεωρούνται προθάλαμοι του φασισμού» και τονίζουν πως «το πνεύμα της τρομο-λαγνείας είναι εισαγόμενο και προσπαθεί να καθυποτάξει το ελεύθερο και δημοκρατικό φρόνημα του λαού».

«Οι εκσυγχρονιστικοί τρομονόμοι του ΠΑΣΟΚ, του κ. Μητσοτάκη και τώρα του κ. Παπαληγούρα δε θα μας σταματήσουν. Αντισταθήκαμε και πληρώσαμε ακριβά τη θέλησή μας να μη συμμορφωθούμε. Θα μας βρείτε και πάλι μπροστάρηδες στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.


Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται οι αγωνιστικές εκδηλώσεις σε βάρος του «τρομονομοθετήματος» της κυβέρνησης της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη

- Στη Λάρισα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες» διοργανώνει συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει για το νέο «τρομονομοσχέδιο»: «Το μεγάλο κεφάλαιο και οι εκφραστές του «θωρακίζονται για να μπορέσουν να στήσουν εμπόδια και τώρα, αλλά πολύ περισσότερο στο μέλλον, στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων απέναντι στην ιμπεριαλιστική πολιτική». Στη συνέχεια προσθέτει ότι «η αντίσταση στον "τρομονόμο" είναι αντίσταση στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου». Καταλήγοντας, καλεί το λαό της περιοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχυδρομείου. Την αντίθεσή της στο αντιδημοκρατικό «τρομονομοθέτημα» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση και την Καλλιτεχνική Δημιουργία Λάρισας (ΚΕΔΙΚΑ). Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «αυτό το "τρομονομοθέτημα" θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα για την αντιμετώπιση της ολοένα διευρυνόμενης κοινωνικής αδικίας» και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στα Τρίκαλα, πικετοφορία διοργανώνει το ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους φορείς, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

- Στην Καρδίτσα, πικετοφορία, στις 8 μ.μ., στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διοργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αύριο Πέμπτη

- Στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε πικετοφορία στις 7.30 μ.μ. στα Λιοντάρια.

- Στο Ρέθυμνο, με πλατύ κάλεσμα στο λαό και στη νεολαία του νομού που απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης και το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία διαμαρτυρίας και αντίθεσης στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στα ευρωεκτρώματα, που θέλουν να επιβάλουν στους λαούς, στις 7.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο.

- Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο «τρομονόμο» που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση, καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αρκαδία, στην πλ. Αγ. Βασιλείου, στην Τρίπολη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

- Στον Πύργο Ηλείας, το συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και πολλοί φορείς της περιοχής έχει προγραμματιστεί για τις 8 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ Πύργου.

- Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Λιβαδειά. Θα μιλήσουν ο Παύλος Αλέπης, δημοσιογράφος και ο Γιώργος Κακουλίδης, ποιητής και συγγραφέας.

- Σε συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τους φορείς της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

- Στην Αλεξανδρούπολη, το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων του νομού ορίστηκε στις 8 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.

- Στην Κομοτηνή, το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στις 8 μ.μ., πραγματοποιείται η κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

- Στην Ξάνθη, το συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο» θα πραγματοποιηθεί, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στην Κοζάνη, η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης για τον «τρομονόμο» προγραμματίζονται από τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

- Σε συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, στις 9 μ.μ., ενάντια στον «τρομονόμο», καλεί η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ. Απευθύνει στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μαζικό κάλεσμα συμμετοχής σε «μια πρώτη πράξη αντίστασης», για να μην περάσουν τα μέτρα που στόχο έχουν το λαό και τα κινήματά του.

- Σε συλλαλητήριο, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στα Γιάννενα καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής η Πρωτοβουλία Φορέων Νομού Ιωαννίνων.

- Σε συγκέντρωση, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς, στην Αρτα, καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής η Δημοκρατική Συσπείρωση Αρτας.

- Σε συλλαλητήριο, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο, στην Κέρκυρα καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία του νησιού η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο 26 Ιούνη

- Σε συγκέντρωση στις 9 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά Λευκάδας, από όπου θα ξεκινήσει πικετοφορία με κατάληξη την κεντρική πλατεία και ομιλία από τον δικηγόρο Αγγελο Βρεττό, καλούν τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία του νησιού το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ