ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο «τρομονόμος Νο2» έχει ανάγκη τη «17 Νοέμβρη»...

«Οι έρευνες συνεχίζονται» δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, την ίδια μέρα που στη Βουλή συζητούνται αντιδραστικά νομοθετήματα, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

Τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως της «17 Νοέμβρη», προσπαθεί να αξιοποιήσει ακόμη και τώρα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα που παίρνει σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων. Την ημέρα που στην Ολομέλεια της Βουλής άρχιζε η συζήτηση για τον «τρομονόμο Νο 2» και το «ευρωένταλμα», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, επανέφερε στο προσκήνιο στον μπαμπούλα της «17 Νοέμβρη».

Μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Μιχ. Δημητρίου για της δίκη της «17Ν», ο υπουργός είπε ότι η υπόθεση της «17 Νοέμβρη» δεν έχει κλείσει. Αναφερόμενος στη δίκη είπε πως «είναι βέβαιο ότι λύθηκαν απορίες, υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες που δεν έχουν απαντηθεί και που συντηρούν εξ αυτού και μόνον του λόγου το φάκελο "17 Νοέμβρη" ανοιχτό και τις έρευνες να συνεχίζονται». Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης είναι εξαρθρωμένος, υπάρχουν όμως αθέατες πλευρές που πρέπει ακόμα να φωτιστούν».

Είναι γεγονός ότι τόσο η αστυνομική πλευρά της «εξιχνίασης» της υπόθεσης η οποία έγινε με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της ΣΙΑ και των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όσο και η δίκη που ακολούθησε, άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί αν το νυστέρι πήγαινε βαθιά, και δεν εξακολουθούσε να μένει αθέατος ο βασικός πυρήνας αυτού του μηχανισμού, θα αποκαλύπτονταν ο ρόλος των ντόπιων και ξένων κέντρων και μυστικών υπηρεσιών στη βρώμικη αυτή υπόθεση. Και βέβαια έτσι, η «17Ν» εξακολουθεί να εξυπηρετεί την εξουσία. Για να μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να λέει ότι δεν ξεμπερδέψαμε με αυτήν την οργάνωση, για να δικαιολογεί και με αυτόν τον τρόπο τα αντιδραστικά νομοθετήματα με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν είναι βέβαια ότι, ακόμη και σήμερα, αν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια τόσο για πρόσωπα, όσο και για τους στόχους της «17 Νοέμβρη» και πως πολλά ερωτήματα παραμένουν για τα κίνητρα και για τη στρατηγική αυτής της οργάνωσης. Σχετικά για τη δίκη, η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τη δίκη του αιώνα και πρόσθεσε ότι δεν έχουν απαντηθεί πολλά βασικά ερωτήματα για το ποιοι συνέλαβαν την ιδέα και για το τι τελικώς επιδίωκαν.

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αμφισβητείται η βασική μάρτυρας κατηγορίας

Ευθεία βολή στον πυρήνα της κατάθεσης της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά, της Σοφίας Κυριακίδου, που αποτελεί και τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, αποτέλεσαν τα όσα είπε χθες, στη δίκη για τον ΕΛΑ, η Ροζάνα Λογοθέτη, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του εν λόγω κατηγορουμένου.

Η μάρτυρας περιέγραψε την Σ. Κυριακίδου ως ένα άτομο που ούτε λίγο - ούτε πολύ μισούσε τον πρώην σύζυγό της και ήταν αποφασισμένη να του κάνει κακό με κάθε τρόπο. Ισχυρίστηκε δε ότι η εμπλοκή του Αγγ. Κανά στην υπόθεση του ΕΛΑ αποτελεί σκευωρία, στο στήσιμο της οποίας πρωταγωνίστησαν η πρώην σύζυγός του, αλλά και ο πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου Γιάννης Βεντούρης.

Στην κατάθεσή της, η Ρ. Λογοθέτη είπε ότι γνώρισε τον Αγγ. Κανά το 1987 στην Κίμωλο. Εκεί γνώρισε και την Κυριακίδου, για την οποία είπε ότι μόνο τυπικά υπήρξε σύζυγος του κατηγορουμένου. Τον κατηγορούμενο τον περιέγραψε ως άνθρωπο ευαίσθητο, εργατικό, που ενδιαφερόταν για τα κοινά και είχε αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους του. Μετά το διαζύγιό μου - συμπλήρωσε η μάρτυρας - κι απ' αφορμή το γεγονός ότι ο Κανάς κατέθεσε υπέρ του πρώην συζύγου μου για τη λύση του γάμου, με πλησίασε η Σ. Κυριακίδου και μου πρότεινε κάτι να κάνουμε για να εκδικηθούμε τους πρώην συζύγους μας. Η Κυριακίδου, μάλιστα, έδειχνε αποφασισμένη για τα πάντα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μάρτυρα, απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον Κανά. «Οταν ο Κανάς έβαλε υποψηφιότητα για κοινοτάρχης - συνέχισε η μάρτυρας - η Κυριακίδου με ρώτησε, αν θα έπρεπε να πάει στον πολιτικό του αντίπαλο Γ. Βεντούρη, για να του ζητήσει τη βοήθειά του να εκδικηθεί τον πρώην σύζυγό της. Για να απαλλαγώ από αυτήν και να με αφήσει ήσυχη, της είπα να πάει». Κατόπιν, η Ρ. Λογοθέτη, επικαλούμενη όσα της είχε πει η πρώην φίλη του Βεντούρη Σοφία Παπαγρηγοράκη, κατέθεσε ότι ο τελευταίος με την Κυριακίδου οργάνωσαν σκευωρία εναντίον του κατηγορούμενου, ερχόμενοι σε επαφή με τις διωκτικές αρχές και με τη βοήθεια των τελευταίων. Η μάρτυρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Αγγ. Κανάς μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα κατηγορείται.

Χτες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα. Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης και πατριώτης του κατηγορουμένου Λ. Μπιζιλιώτης εξήρε την ανιδιοτέλεια του τελευταίου, τονίζοντας ότι ο Χρ. Τσιγαρίδας καταγόταν από εύπορη οικογένεια γαιοκτημόνων, αλλά εκείνος αντί να κρατήσει την περιουσία του - όταν την κληρονόμησε - τη μοίρασε στους συγχωριανούς του.

Τέλος, η κόρη του κατηγορούμενου αρχιτέκτονας Ελένη Τσιγαρίδα είπε: «Η συμμετοχή του στον ΕΛΑ - είπε - την οποία η οικογένεια πληροφορήθηκε από τον ίδιο λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του, ήταν, όπως ο ίδιος πίστευε, το δικό του λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος δικαιότερος».

Στο Τμήμα Αλλοδαπών...

Τμήμα Αλλοδαπών στον Κολωνό. Αντιγόνης 99. Εκατοντάδες πρόσφυγες, στριμώχνονται σε μια τεράστια ουρά, υπό τις ασταμάτητες προσταγές αστυνομικών υπαλλήλων. Κάθε κίνηση «άνευ αδείας»... καταστέλλεται άμεσα. «Πίσω, δεν καταλαβαίνεις;» Κάθε «αυθαίρετο» βήμα, απαγορεύεται. «Σου 'πα εγώ να κατέβεις κάτω;»

Εικόνες που διαψεύδουν στην πράξη κάθε έννοια «προσφυγικού ασύλου». Με τον πιο βίαιο τρόπο. Ανθρωποι που «προσφεύγουν» στη χώρα μας δραπετεύοντας από τον αυταρχισμό και την ταπείνωση που τους καταδιώκουν στις πατρίδες τους, έρχονται, τελικά, αντιμέτωποι με τον τρόμο και τη βία. Εμπειρίες που, μπορεί να μη κρύβουν το ίδιο σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους αλλά, μετατρέπουν κάθε κουβέντα περί «προσφοράς καταφυγίου» σε φτηνό εμπαιγμό.

Ανάλογης συμπεριφοράς τυγχάνουν και όσοι ομογενείς περιμένουν να ανανεώσουν την κάρτα που κατοχυρώνει τη νόμιμη παραμονή τους. Τι κι αν ανάμεσά τους υπάρχουν τρομαγμένες γυναίκες, σκυφτά γεροντάκια, άνθρωποι που πολλές φορές δεν κατανοούν καλά - καλά, τι κραυγάζουν εκείνοι που κραυγάζουν.

Κι αν οι προφορικές οδηγίες αποδεικνύονται ατελέσφορες, υπάρχει κι «άλλο μονοπάτι». Είναι η στιγμή που ξετυλίγονται σκηνές όπου αστυνομικοί, επιστρατεύουν για την «αποκατάσταση της τάξης», την ταπείνωση και τη βία: τα κορμιά των σαστισμένων αλλοδαπών σπρώχνονται και τραβιούνται σα... σακιά. Υφος ηγεμονικό. Φωνές πάντα στην απαραίτητη για τρομοκράτηση ένταση. Δεν είναι καθόλου υπερβολή το ότι τέτοια συμπεριφορά δύσκολα συναντά κανείς απέναντι σε ζώα. Πεντακόσια μέτρα παραπέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες που, σύμφωνα με υπαλλήλους, «απομακρύνονται» επειδή ο μεγάλος αριθμός όσων περιμένουν δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση όλων.

Στα «καταφύγια» αυτά, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα η ...«υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Είναι από εκείνα τα «καταφύγια» στα οποία αναζητά... προστασία το σαθρό σύστημα που εγκλωβίζει όσους κατατρεγμένους δημιουργεί, σε ατέρμονες, πολλαπλές, απάνθρωπες διώξεις. Βλέπετε, οι κατατρεγμένοι, είναι περισσότερο ευάλωτοι στην όποια εκμετάλλευση. Ενώ, από την άλλη, μπορεί να γίνουν «επικίνδυνοι», αν συλλάβουν τη δύναμή και το δίκιο τους...


Α.Μ.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Καλά νέα για την αντιμετώπισή του

Μία πρωτοποριακή θεραπεία, αποτέλεσμα της μοριακής γενετικής και της βιοτεχνολογίας, παρατείνει τη ζωή ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πρόκειται για τον πρώτο θεραπευτικό παράγοντα που εμποδίζει την ανάπτυξη του δικτύου των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε να μην τροφοδοτείται με θρεπτικά στοιχεία ο όγκος με αποτέλεσμα να «χάνει τη δύναμή» του και να μην μπορεί να συνεχίσει την καταστροφική του πορεία.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που έγινε σε περισσότερους από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, έδειξαν ότι η προσθήκη της μπεβασιζουμάβης (bevacizumab) στην ως τώρα καθιερωμένη χημειοθεραπεία παρέτεινε τη ζωή των ασθενών κατά 5 μήνες συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ