ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
Ενδιαφέρεται τώρα και για τις... μεταφορές

Να υποβαθμίσουν τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών επιχείρησαν χτες τόσο ο υπουργός Μ. Λιάπης όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη Μίλερ στο υπουργείο, ήταν κάθε άλλο παρά «απλά ενημερωτική» για θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και τη λειτουργία του τραμ και του προαστιακού, όπως αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους ωμούς εκβιασμούς που ασκούν οι Αμερικανοί για τη διαβίβαση λεπτομερών προσωπικών δεδομένων (από τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας μέχρι τις γαστριμαργικές προτιμήσεις) για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, καθώς και στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C41, που έχει αναλάβει να εγκαταστήσει αμερικανική εταιρία. Το κόστος του συστήματος αυτού ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων!

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης ενημερώθηκε και για το πρόγραμμα μετακινήσεων των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προστίθεται ότι ο Τ. Μίλερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το θέμα παρουσιάζει «εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τους Αμερικανούς επισκέπτες, αλλά και για τον κατασκευαστικό κλάδο που ενδιαφέρεται για το σύνολο των υποδομών». Ακόμα και μόνο απ' αυτή την παραδοχή, αποκαλύπτεται ότι οι Μ. Λιάπης και Τ. Μίλερ, εκτός των άλλων, συζήτησαν και για «μπίζνες».

Motion Team

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψήφισμα κατά του τρομονόμου

Ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο καταγγέλλει το νέο «ευρωτρομονόμο» και με μία μόνη λευκή ψήφο από την παράταξη «Νέα Εποχή του Β. Κίτσου, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνεται στο ψήφισμα, δύο μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Συνόδων Κορυφής του Δεκέμβρη 2001 και 25 Μάρτη 2004 στις Βρυξέλλες, προχώρησε στην κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης».

Ο νέος τρομονόμος, αναφέρει το ψήφισμα, αποτελεί ένα ποιοτικά προωθημένο βήμα, ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων και των κατασταλτικών μέτρων, που λαμβάνονται με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Δήμος Νίκαιας έχει ήδη εκφράσει την έμπρακτη αντίθεσή του σε κάθε ενέργεια που θίγει τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, κάθε ενέργεια που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες που κατέκτησε μέσα από αγώνες ο λαός μας. Σ' αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και καλούμε όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τον απαράδεκτο τρομονόμο. Στην αντίθετη περίπτωση θα τον καταργήσει η αποφασιστική πάλη του λαού μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις επιστημονικές, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις του λαού και της νεολαίας, τους δημοκράτες και τις δημοκράτισσες, όλους όσοι αγωνιούν και αγωνίζονται για το μέλλον των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ» Νο 2
Στην υπηρεσία του «οράματος Ταϊβάν»

Ο «τρομονόμος» Νο 2 είναι μια απειλητική θύελλα που επέρχεται στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα μπορούσε με σιγουριά να πει κανείς ότι αποτελεί, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναγορεύεται σε κυρίαρχο ζήτημα της Ενωσης, ένα ποιοτικό βήμα της εγχώριας πλουτοκρατίας να συμβάλει στο συντονισμό της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα, κατακτήσεις και αστικές ελευθερίες που αναγνωρίζουν τη δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στις λίγες μέρες από τη δημοσιοποίησή του από την κυβέρνηση της ΝΔ και τη συζήτηση που ακολούθησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, απ' αυτά που ξέρουμε λίγο-πολύ για τον νέο «τρομονόμο», είναι δικαιολογημένο το ερώτημα: «Αλήθεια, τι χρειάζεται ένας νέος "τρομονόμος" αφού μια χαρά υπάρχει και ο προηγούμενος που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ το 2001; (Ν. 2928/2001)». Γιατί τόση πρεμούρα από την κυβέρνηση, ενώ όλοι -αντίπαλοι και φίλοι - αναγνωρίζουν ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκέστατο αν μιλάμε για εκδηλώσεις ατομικής βίας ή εκδηλώσεις σύστασης συμμοριών, δολιοφθορών κλπ.;

Την απάντηση θα τη βρούμε στο γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 25 ηγέτες υιοθέτησαν το «ευρωσύνταγμα», που κατοχυρώνει τις εντολές των πολυεθνικών και την προσήλωση της Ενωσης στους στόχους της «Στρατηγικής της Λισαβόνας». Που σημαίνει την προσήλωση των κρατών-μελών στην υλοποίηση της - συνταγματικής πλέον - υποχρέωσης να καταστήσουν την ΕΕ την «ανταγωνιστικότερη οικονομία του κόσμου».

Αυτό απλά ελληνικά σημαίνει ότι στο όνομα της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» επιβάλλεται από το «ευρωσύνταγμα» η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών κλπ., με στόχο την πρωτιά της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα. Να ξεπεράσει η ΕΕ κι αυτές τις ΗΠΑ. Να γίνουν οι χώρες της Ενωσης οι χώρες με το μικρότερο δυνατό εργατικό κόστος προς όφελος της αύξησης της κερδοφορίας των καπιταλιστών!

Να θυμίσουμε εδώ το όραμα του προηγούμενου προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο οποίος ήταν θαυμαστής του οικονομικού-κοινωνικού μοντέλου της Ταϊβάν! Με ένα πιάτο ρύζι, «απελευθερωμένοι» από κάθε κοινωνική κατάκτηση και δικαίωμα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (όπως Ταϊβάν). Είναι και τώρα το ανομολόγητο όραμα που έχουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα όλοι οι, εγχώριοι και μη, πολιτικοί, εκπρόσωποι των πολυεθνικών της ΕΕ!

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα λαϊκά στρώματα δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια στη νέα επέλαση του άγριου φιλελευθερισμού. Γι' αυτό χαλκεύουν τον νέο βούρδουλα, τον «τρομονόμο» Νο 2. Να επιβάλουν με την τρομο-λαγνεία και την τρομο-υστερία τα δεσμά σε κάθε αντίσταση, σε κάθε ανυπακοή, σε κάθε διεκδίκηση στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Παίρνουν τα μέτρα τους οι άνθρωποι ενόψει της θύελλας των μέτρων που σχεδιάζουν! Γι' αυτό αποσαφηνίζουν τον ορισμό της τρομοκρατίας, γι' αυτό απειλούν και τιμωρούν τους «υποκινητές» των αγωνιστικών διεκδικήσεων, γι' αυτό μας καθιστούν όλους ύποπτους. Γι' αυτό βάζουν κάθε συλλογική διεκδίκηση στο στόχαστρο. Η απάντηση είναι οι πρώτες ομοβροντίες του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δε θα περάσουν τα σχέδιά τους οι εκτελεστές των δημοκρατικών-λαϊκών ελευθεριών.


Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΣΦΕΑ 1967 - 74
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κόλαφος»

«Δείγμα ευθυγράμμισης με τις δυνάμεις των πολεμικών επεμβάσεων και των συμμάχων τους που ανοίγει δρόμο ανατροπής του μέχρι τώρα δικαιικού μας συστήματος» χαρακτηρίζει το προς ψήφιση τρομονομοσχέδιο Νο2 με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974.

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο, σαν συνέχεια και ολοκλήρωση του γνωστού τρομονόμου, πέραν του να ακυρώνει στοιχειώδη ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, προσβάλλει βάναυσα την εθνική ανεξαρτησία και αποτελεί ευθεία απειλή της λαϊκής κυριαρχίας». Και η ανακοίνωση - καταγγελία του ΣΦΕΑ 1967 - 74 καταλήγει:

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο κόλαφο για τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας και του νομικού μας πολιτισμού. Ζητάμε από όλους τους δημοκρατικούς φορείς και από το λαό μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε, αν παρ' ελπίδα, ψηφιστεί, να καταστεί ανενεργό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ