ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνικός Θεοδωράκης

Μπορεί το συμφωνικό «πρόσωπο» του Μίκη Θεοδωράκη να μην είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα μας, καθώς επισκιάζεται από τον «ογκόλιθο» των έντεχνων - λαϊκών τραγουδιών του, αποτελεί όμως μια εξίσου σημαντική πλευρά της δημιουργίας του. Κι αν στο εξωτερικό η Ελλάδα «θεωρείται τριτοκοσμική στον τομέα της συμφωνικής μουσικής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Θεοδωράκης, ο ίδιος νιώθει «περηφάνια ως Ελληνας που τα συμφωνικά μου έργα σε μεγάλα ξένα δισκοπωλεία βρίσκονται δίπλα στα έργα του Τσαϊκόφσκι και του Τέλεμαν». Η ενασχόλησή του με τη συμφωνική μουσική είναι πολύ παλιά, ενώ στα χρόνια της εξορίας τα πρότυπά του, όπως είπε, ήταν «οι Σοβιετικοί συνθέτες Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ και Χατσατουριάν». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός CD με τρία συμφωνικά έργα του, που κυκλοφόρησε από την εταιρία «Decca» (σε διεθνή κυκλοφορία). Περιλαμβάνει τα έργα «Ζορμπάς μπαλέτο», «Adagio» (για σόλο φλάουτο, έγχορδα και κρουστά) και «Καρναβάλι», ερμηνευμένα από τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ και τη «Φιλαρμόνια» του Λονδίνου. Διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός Charles Dutoit και συμπράττουν ο φλαουτίστας Kenneth Smith και η σοπράνο Ιωάννα Φόρτη.

Πρεμιέρες παντού...
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο Θέατρο Αναβρύτων, στο Μαρούσι, με την κωμωδία του Μποστ «Μαρία η Πενταγιώτισσα», που παρουσιάζει το θέατρο «Διθύραμβος». Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Ζωγραφίδη, τα σκηνικά-κοστούμια της Φαίης Μιχαήλ, η μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Παριανού, οι χορογραφίες της Νάσιας Δροσοπούλου. Παίζουν: Εφη Νιχωρίτη, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Δημήτρης Θεοδώρου, Ηλίας Γκογιάννος, Κάτια Κατσουπάκη, Πέτρος Δαμουλής, Λευτέρης Σκούταρης, Αθηνά Ζύμαρη, Γιώργος Δουργούτης.
  • Το «Grease» των Τζάκομπς - Κέισι, το αμερικανικό μιούζικαλ, γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον, παρουσιάζεται, από τις 30 Ιουνίου, για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Σμαρούλα». Την απόδοση και σκηνοθεσία υπογράφουν η Θέμις Μαρσέλου και η Βασιλική Ανδρίτσου. Οι χορογραφίες είναι του Τάσου Ζαφειρόπουλου, ενώ την 10μελή ορχήστρα διευθύνει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Παίζουν: Μαρία Βασιλάτου, Αλίκη Βουτζουράκη, Χρήστος Πατσίδης, Μίνως Θεοχάρης, Γιάννης Μακρής, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Αλεξάνδρα Ούστα, Αλεξάνδρα Σαμουηλίδου, Ελένη Σιδερά κ.ά.
  • Πρεμιέρα και στη Βέροια, όπου το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, στο θέατρο Αλσους «Μελίνα Μερκούρη». Η θεατρική διασκευή είναι του Μιχάλη Χατζάκη και η σκηνοθεσία του Πάνου Παπαϊωάννου. Παίζουν: Νίκος Μοσχόβος, Ηλίας Χριστόπουλος, Ελενα Βουμβάκη, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Βιβή Νικοπούλου, Πάνος Ξενάκης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Μαρία Συριανού, Πόπη Ψαλτίδου.
  • Δύο παραστάσεις, σήμερα και αύριο, στις 9 μμ, θα δοθούν, στο θέατρο «Καρέζη» με το έργο του Gurney «Η τραπεζαρία», που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα. Η διδασκαλία και σκηνοθεσία είναι της Αγγέλας Καζακίδου και η μετάφραση της Θάλειας Σκαρλάτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εκθεσιακές περιπλανήσεις

Εργο του Γ. Σταυρόπουλου
Εργο του Γ. Σταυρόπουλου
«Σώμα και Πνεύμα» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Δημοσθένη Δαββέτα, που φιλοξενείται στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά έργων που αφορούν στις σχέσεις σώματος και νου.

Εως τις 15 Ιούλη θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Με γενικό τίτλο «Κολυμβητές», εκτίθενται είκοσι φωτογραφίες Ελλήνων κολυμβητών με αναπηρία, στην προσπάθειά τους να προκριθούν για τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα το Σεπτέμβρη.

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει η Αντωνία Λεκατσά στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 29 Ιούνη (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Α. Παπαναστασίου 3). Η νέα της δουλιά είναι εμπνευσμένη από τη φύση και κυριαρχούν τα ψάρια, τα λουλούδια, τα φυτά, τα φρούτα, όλα μ' έντονα χρώματα. Διάρκεια έως 19 Ιούλη.

Αναδρομική έκθεση γλυπτικής της Αφροδίτης Λίτη, φιλοξενείται έως τις 18/9 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδη» (Αριάδνης 13 και Νιόβης) στη Φιλοθέη. Τίτλος της «Ταξίδι στον κόσμο της αθωότητας».

Εκθεση ζωγραφικής της Καίτης Μαυρομμάτη φιλοξενείται (έως 5 Ιούλη) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Η ζωγραφική της, κατάθεση ψυχής, διακρίνεται από αισθαντικότητα, δύναμη και ειλικρίνεια, χαρίζοντάς μας χρώματα και αρώματα ζωής».

Μέχρι τις 17 Ιούλη στην αίθουσα τέχνης «Art Plus» παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σταυρόπουλου. Οπως σημειώνει ο Στέλιος Λυδάκης: «Αναζητώντας την πνευματική του ταυτότητα, ο ζωγράφος Γ. Σταυρόπουλος αγωνιά και πειραματίζεται, θέλοντας να εντοπίσει τα σύμβολα που θα εκφράσουν τον ψυχισμό του και τον προσωπικό του προβληματισμό. Η πλούσια θεματολογία του περιστρέφεται, ουσιαστικά, γύρω από τον άξονα αντιπαράθεσης του κλασικού προς το σύγχρονο, του παρελθόντος με το παρόν».

Κεραμικά της Αντωνίας Λεκατσά
Κεραμικά της Αντωνίας Λεκατσά
«Καράβια - Οψεις του συμπτωματικού», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Παναγιώτη Πουγαρίδη, που φιλοξενείται στην γκαλερί «Εφημερίδες» στη Μύκονο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιούλη.

«Πολύ κακό»...

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στα πλαίσια της καλοκαιρινής του παραγωγής θα παρουσιάσει το έργο του Σαίξπηρ «Πολύ κακό για το τίποτα» σε μετάφραση Ζάννας Αρμάου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - προσαρμογή Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανόλη Μανουσάκη, χορογραφίες Εφης Καρακώστα, στίχους Γιάννη Καλατζόπουλου.

Παίζουν: Νίκος Δαδινόπουλος, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Αννα Κουτσαφτίκη, Μανόλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Μαριέττα Σαββανή, Μαρίνος Δεσύλλας, Μαρία Γουλά, Νίκος Τουρνάκης.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στα Χανιά, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, που αρχίζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων, όπου και θα δοθεί άλλη μία παράσταση την Τρίτη 6 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία.

40ήμερες απουσίες...
  • Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι αύριο (Κυριακή, 11π.μ.), στο ναό του Αγ. Γεωργίου, στην πλατεία Καρύτση, θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του επίτιμου προέδρου του, Τάκη Αθηναίου.
  • Αύριο (9.30π.μ.), στο ναό της Φανερωμένης, στο Χολαργό θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Στέφανου Βασιλειάδη.
Θέμα του ο Σοφοκλής

«Σοφοκλής 2.500 χρόνια: Σύγχρονες προσεγγίσεις». Αυτό είναι το θέμα του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει στην Αθήνα (4/1, 10πμ-6μμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές Ελληνες και ξένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα οι: Θεόδωρος Αντωνίου, Κατερίνα Αρβανίτη, Απόστολος Βέττας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Σταύρος Ντουφεξής, Ρένη Πιττακή, Νίκος Χουρμουζιάδης, Αννα Μπάντορα (Γερμανία), Ρομπέρτο Γκουιτζιαρντίνι, Σεμπαστιάνο Λο Μόνακο (Ιταλία), Τόνι Χάρισον, Τζ. Μάικλ Γουόλτον (Αγγλία), Ντούσαν Γιοβάνοβιτς (Σλοβενία).

Οι εισηγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση. Συντονιστής του συνεδρίου θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Χουρμουζιάδης. Μετά τη λήξη των εργασιών (9μμ) θα δοθεί δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ. Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66Α, Θησείο).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Εξερευνούμε τον Εθνικό Κήπο» διοργανώνει αύριο (Κυριακή) το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, για παιδιά 5-12 χρόνων και τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.30πμ από το Μέγαρο Μαξίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ