ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτοί που αποκεφάλισαν τον Νοτιοκορεάτη είναι της ιρακινής αντίστασης; Το νομίζει κανείς;

***

Εκρηξη στην Πόλη; Ο Μπιν θα είναι από πίσω...

***

Καθότι ο Μπιν είναι σε θέση να σπάζει κάθε μέτρο ασφαλείας...

***

Πώς τα καταφέρνει το θηρίο; Τον βοηθάει ασφαλώς ο μουλάς Ομάρ...

***

Που έχει κι αυτός κηρυχτεί εξαφανισθείς, από τότε που έφυγε, δίχως να πάρει μαζί του τις αγελάδες του!..

***

Ο Γούλφοβιτς (ένα από τα κτήνη των ΗΠΑ) εκτίμησε ότι η βία στο Ιράκ θα αυξηθεί ύστερα «από την παράδοση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς»!!!

***

Νικήτα (υπουργό): Τα συγκινητικά λόγια για τους χρήστες ναρκωτικών - με τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν όλοι - δεν κοστίζουν πολύ! Αλλά, αν η πολιτική της ΝΔ φέρει αποτελέσματα, να μας τρυπήσετε τη μύτη...

***

Εξω η Γερμανία! Εξω η Ιταλία! Εξω η Ισπανία! Αρα, υπερέχουμε ως ...έθνος!..

***

Ενδεκα εκατομμύρια βρισκόμαστε στην Πορτογαλία; Ε, όχι κι έτσι... Κόψτε κάτι!

***

Και το σύνθημα το βλέπετε καλό; Τι λέει; «Σήκωσέ το (το κύπελλο) το γ... μένο, δεν μπορώ να περιμένω»!!!...

***

Μόνο με την πραγματικότητα βέβαια προσγειώνονται πολλοί, ας είναι και Γάλλοι...

***

Η Τσεχία πράγματι καταπληκτική ομάδα...

***

Αλλά και οι Γάλλοι δεν ήτανε:..

***

Ο τηλέπαθος έχει πάψει να ασχολείται με τις θαυμάσιες εκπομπές της Στεφανίδου, της Πάνια και άλλων κυριών! Θα επανορθώσει...

***

Διαθέσιμους: Τι θα γίνει με την ενότητα της αριστεράς;

***

TV: Θαύματα έχετε καιρό να παρουσιάσετε! Ποιοι έχουν αναδουλιές και συμβαίνει τέτοιο κακό;


Γρηγοριάδης Κώστας

***

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ: ΤΕΡΜΑ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ...


Associated Press

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Ενέδρα» διαδηλωτών στον Μπους

Από το Δουβλίνο έως το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάνον και από το κάστρο Ντρόμολαντ, όπου θα παραμείνει, έως και την πιο μικρή πόλη, χιλιάδες Ιρλανδοί έχουν στήσει «ενέδρα» από χτες στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπους. «Ενέδρα» με διαδηλώσεις, πορείες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, λέγοντας ΟΧΙ «στον δολοφόνο Μπους»


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αν έχεις τύχη...

Ξεκινάς με το όνειρο να αποκτήσεις δική σου στέγη, αποδεχόμενος αναγκαστικά το «φέσι» ενός τραπεζικού δανείου και με πλήρη γνώση πως αυτό το βήμα θα σου κοστίσει πολλά για τα επόμενα 15 ή 20 χρόνια της ζωής σου, στη διάρκεια των οποίων πολλές άλλες ανάγκες θα μένουν ανικανοποίητες. Αρχικά, νομίζεις πως αυτό είναι και το μόνο πρόβλημα, η ανάληψη, δηλαδή, της ευθύνης για την αποπληρωμή ενός δυσβάστακτου για το μέσο λαϊκό εισόδημα δανείου. Ελα, όμως, που δεν είναι έτσι! Οσο πιο πολύ ανιχνεύεις την αγορά ακινήτων, τόσα πιο πολλά και τα προβλήματα με τα οποία έρχεσαι αντιμέτωπος, ώσπου να αποθαρρυνθείς και να εγκαταλείψεις την προσπάθεια απόκτησης πρώτης κατοικίας. Αυτή είναι ίσως μια αιτία, μαζί με την ανασφάλεια απέναντι στο δανεισμό, που πολλοί από τους δικαιούχους του ΟΕΚ δεν κάνουν ποτέ χρήση των στεγαστικών δανείων που τους έχουν εγκριθεί.

Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα: Το ύψος των στεγαστικών δανείων εξαρτάται από το οικογενειακό εισόδημα και με δεδομένο το σημείο που αυτό έχει συμπιεστεί, αν δε διαθέτεις σεβαστές αποταμιεύσεις, δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε παράγκα. Ο υποψήφιος αγοραστής, την περίπτωση του οποίου σχολιάζουμε εδώ, είναι από τους «τυχερούς» που διαθέτει κάποια δικά του χρήματα για να συμπληρώσει το ποσό του δανείου. Για να εκταμιεύσει το σύνολο του δανείου που του έχει εγκριθεί, πρέπει αυτό να αντιστοιχεί στο 80% της αξίας του ακινήτου. Κι εδώ αρχίζει η κοροϊδία. Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να έχει εμπλακεί σε τέτοια διαδικασία και να μη γνωρίζει ότι οι κατασκευαστές αρνούνται να αναγράψουν την εμπορική αξία του ακινήτου, εκτός αν πληρώσεις εσύ για λογαριασμό τους το φόρο που αναλογεί στη διαφορά. Αν στα συμβόλαια αναγραφεί η αντικειμενική αξία, που είναι πολύ μικρότερη, αυτομάτως μειώνεται το ποσό του δανείου που θα λάβεις. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Υπάρχει, βέβαια, «λύση». Δύο για την ακρίβεια: Να αγοράσεις ένα φθηνό πλην παμπάλαιο σπίτι. `Η να δεχτείς να αναγραφεί στα συμβόλαια η εμπορική αξία, ώστε να πάρεις ολόκληρο το δάνειο και να πληρώσεις τον επιπλέον φόρο στον κατασκευαστή, αλλά και το φόρο πρώτης κατοικίας, που σ' αυτήν την περίπτωση θα είναι πολύ μεγαλύτερος (το αφορολόγητο είναι τα 100.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους), απ' ό,τι αν είχε αναγραφεί στα συμβόλαια η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Εν ολίγοις, ακουμπάς μια περιουσία για να αγοράσεις ένα σπίτι που και πάλι δεν ικανοποιεί τις οικογενειακές σου ανάγκες, πληρώνεις μια ζωή την τράπεζα, με μηνιαία δόση που αγγίζει το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, τουλάχιστον, και σαν να μην έφταναν αυτά διπλοπληρώνεις την Εφορία. Ετσι λειτουργεί η «ελεύθερη αγορά» και το σύστημα. Γύρω - γύρω τράπεζες, κατασκευαστές, Εφορίες και στη μέση ο έρμος αγοραστής, ζαλισμένος από την ακατάσχετη οικονομική «αιμορραγία». Οσο για το δικαίωμα στη φτηνή και ποιοτική λαϊκή στέγη, θα παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός», όσο όλοι εκείνοι που την έχουμε ανάγκη δεν αποφασίζουμε να το διεκδικήσουμε μαζί με όλα τα άλλα που δικαιούμαστε.


Ι. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ