ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Λαϊκή κατακραυγή και καταδίκη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη γηραιά μας ήπειρο βρίσκεται από χτες βράδυ ο Τζ. Μπους και όπου βρεθεί θα συναντήσει λαϊκές εκδηλώσεις καταδίκης και καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής και φιλοπόλεμης πολιτικής των ΗΠΑ. Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν την αστυνομο-στρατοκρατούμενη περιοχή του ξενοδοχείου - φρούριου, όπου θα πραγματοποιηθεί η διήμερη σύνοδος ΗΠΑ - ΕΕ. Η κινητοποίηση τουλάχιστον 4.000 αστυνομικών και 2.000 στρατιωτών από την ιρλανδική κυβέρνηση δεν αποθαρρύνει τους οργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης, οι οποίοι βάζουν στο επίκεντρο των καταγγελιών τους την επικείμενη υπογραφή από τα δύο μέρη συμφωνίας για το Ιράκ, την πρώτη μετά την περσινή εισβολή στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Μεθαύριο, Κυριακή, τη σκυτάλη θα πάρει η Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιΝΑΤΟική διαδήλωση, με αφορμή την εκεί Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο Τζ. Μπους. Στην κινητοποίηση αυτή παίρνουν μέρος και Ελληνες φιλειρηνιστές, που ξεκινούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης της Μακεδονίας και της Θράκης. Και, βέβαια, την Τρίτη - ανήμερα της Συνόδου Κορυφής - η Αθήνα, όπως και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα θα στείλουν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα.

Στα δυο...

Ωστε έτσι, λοιπόν. Στα δυο είναι η ΕΕ, με το ένα μέρος της να επιδιώκει την αυτονομία και τη χειραφέτησή της από τις ΗΠΑ και το δεύτερο να αντιστέκεται, να φέρνει εμπόδια και να επιθυμεί την παραμονή της στην ατλαντική στρούγκα. Αυτά γράφουν διάφοροι αρθρογράφοι, τις μέρες αυτές, με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις έντονες αντιθέσεις, που ξεδιπλώθηκαν σ' αυτή, θεωρώντας - στη μεγάλη τους πλειοψηφία - προοδευτικές τις επιδιώξεις της πρώτης ομάδας, σε αντίθεση με αυτές της δεύτερης.

Και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ενδοευρωενωσιακών αντιθέσεων καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει. Αλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, που αυτές εκφράζονται και, μάλιστα, με έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει, επίσης, καμιά αμφιβολία ότι αυτές ξεδιπλώνονται πάνω στο έδαφος των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πρώτα και κύρια, με τις ΗΠΑ και σε πλήρη αλληλεξάρτηση μ' αυτές. Απ' το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να ανακηρυχτούν οι λεγόμενοι ευρωπαϊστές προοδευτικοί και εκπρόσωποι των λαϊκών ελπίδων και ονείρων υπάρχει τεράστια διαφορά. Οχι μόνο γιατί οι Σιράκ και Σρέντερ - τυπικοί εκπρόσωποι των «ευρωπαϊστών» - εφαρμόζουν συντηρητικές και αντιλαϊκές πολιτικές στις χώρες τους, αλλά και γιατί οι όποιες τάσεις αυτονόμησής τους από τις ΗΠΑ αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι τα συμφέροντα των λαών. Απέναντι στους τελευταίους έχουν όλοι τους την ίδια ουσιαστικά αντιδραστική στάση και πρακτική.

«Ξέχασαν»...

Λέτε, ρε παιδιά, να ξυπνήσει τους... συνταγματικούς προβληματισμούς και τις... δημοκρατικές ευαισθησίες του Ευάγγ. Βενιζέλου, η προχτεσινή του περιπέτεια στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»; Η φωνή του αναγνώστη μας στο τηλέφωνο ήταν περιπαικτική και για να μην αφήσει αμφιβολίες, σχετικά με τη γνώμη του, συνέχισε: Μπα, δε βάζουν μυαλό αυτοί. Εδώ άνοιξαν το δρόμο για αντιδημοκρατικά μέτρα και περιορισμούς των ελευθεριών με τον πρώτο «τρομονόμο», ξεχνώντας τι έγινε στις 21 Απρίλη του 1967 και το γεγονός πως οι χουντικοί δεν τσουβάλιασαν μόνο τους κομμουνιστές και τους αριστερούς, αλλά και αρκετούς κεντρώους, ακόμη και κάποιους δεξιούς...

Βουλευτές από τηλε- «ριάλιτι»!

Βουλευτές και υπουργοί που θα βγαίνουν κατ' ευθεία μέσα απ' το... δοκιμαστικό σωλήνα και τα «ριάλιτι» των καναλιών! Κι όμως δεν είναι εφιαλτική προοπτική, αλλά ανατριχιαστική πραγματικότητα. Ιδού το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Αυστραλία: «Η εξεύρεση ανθρώπων για να κυβερνήσουν την Αυστραλία: αυτός είναι ο στόχος του τελευταίου "ριάλιτι" τηλεπαιγνιδιού, του είδους που συνιστά ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο.

Το Channel 7 επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει τα κεφάλαια για την πολιτική εκστρατεία επτά διαγωνιζομένων σε ένα τηλεπαιγνίδι, με τελικό στόχο να καταλάβουν οι διαγωνιζόμενοι θέσεις στην ομοσπονδιακή Βουλή στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα εφέτος στην Αυστραλία.

Ο Ανταμ Μπόλαντ παραγωγός του τηλεπαιγνιδιού "Vote for Me" ("Ψηφίστε με") δήλωσε ότι η Εκλογική Επιτροπή της Αυστραλίας ενέκρινε το σχέδιο για το τηλεπαιγνίδι αυτό, το οποίο έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής από ακαδημαϊκούς και κριτικούς των ΜΜΕ.

"Δε θα υπαγορεύσουμε στους υποψήφιους πολιτικές", δήλωσε ο Μπόλαντ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΑΡ. "Θα τους δώσουμε απλώς την έκθεση (στην κοινή γνώμη), πολυτέλεια που δεν είχαν οι προηγούμενοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι", πρόσθεσε.

Η Αυστραλία δεν είναι μακριά... Αλλωστε, η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ έχει, εδώ και αρκετές δεκαετίες, μπόλικα στοιχεία από το προετοιμαζόμενο αυστραλιανό ριάλιτι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο υπερδανεισμός

Η νέα έκρηξη των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τον Απρίλη, αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από το σύνολο του χτεσινού Τύπου. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η αλματώδης τραπεζική υπερχρέωση των λαϊκών στρωμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον. Οσο η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, το πρόβλημα της υπερχρέωσης και του υπερδανεισμού, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, μπορεί να συγκαλυφτεί. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση κατά την οποία η οικονομία εισέλθει σε περίοδο κάμψης και ύφεσης, όπου τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενοι;

Σε μια τέτοια ζοφερή, αλλά πέρα για πέρα πραγματική κατάσταση, όσοι δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Δικαστικοί κλητήρες, θυροκόλληση αποφάσεων, πλειστηριασμοί κινητής και ακίνητης περιουσίας, είναι η συνήθης οδός για τους ...μη συνεπείς δανειολήπτες. Τέτοια οδυνηρή εμπειρία υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όπου οι πλειστηριασμοί είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, όσο και στις χώρες του εξωτερικού. Υπάρχει μάλιστα μια θαυμάσια ταινία, η οποία παρουσιάζει την εξέγερση κατεστραμμένων από την οικονομική κρίση Αμερικανών αγροτών τη δεκαετία του '30, ενάντια στην πολιτική των τραπεζών να τους βγάλουν τα χωράφια τους στο «σφυρί».

Υπάρχει ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί: Γιατί οι εργαζόμενοι προσφεύγουν με τόση ευκολία, ίσως και με απερισκεψία, στον τραπεζικό δανεισμό; Από την άλλη, γιατί οι τράπεζες συναγωνίζονται ποια θα δώσει τα περισσότερα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ενώ γνωρίζουν ότι μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση εγκυμονεί κινδύνους - αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων - και για το τραπεζικό σύστημα;

Μέσω του τραπεζικού δανεισμού οι καπιταλιστικές οικονομίες επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα της διατήρησης της καταναλωτικής ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να αναπαράγεται το κεφάλαιο. Επιχειρούν να λύσουν κατά βάση την αντίφαση που διαπερνά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, σύμφωνα με την οποία κάθε καπιταλιστής εργοδότης, από τη μια, επιχειρεί να συμπιέσει τους μισθούς προς όφελος των κερδών και, από την άλλη, παραπονείται επειδή τα εμπορεύματα δε βρίσκουν αγοραστές... Ετσι, έκριναν ότι το πρόβλημα των χαμηλών μισθών μπορεί να θεραπευτεί με τον αφειδή τραπεζικό δανεισμό, και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια. Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες είναι κυριολεκτικά χρεωμένοι μέχρι το λαιμό. Στις ΗΠΑ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας, στην ΕΕ στο 50-55% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και στην Ελλάδα, η οποία ακολουθεί ασθμαίνουσα τις διεθνείς εξελίξεις, στο 28% του ΑΕΠ. Εχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για την ...πραγματική σύγκλιση.

Η πολιτική της τραπεζικής υπερχρέωσης οδηγεί κατευθείαν στην κόλαση. Αρκετοί από τους εργαζόμενους - δανειολήπτες οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Από την άλλη, από ένα σημείο και μετά, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης σταματάει να καταναλώνει και απλώς επιδιώκει να εξυπηρετήσει το βουνό των δανείων που έχει πάρει. Οι ισορροπίες του συστήματος όχι μόνο δεν αποκαθίστανται, αλλά έχουν γίνει περισσότερο εύθραυστες. Τόσο εύθραυστες που αυτή η λαϊκή δανειοληψία και υπερχρέωση και οι αιτίες της συνηγορούν ότι το σύστημα πνέει τα λοίσθια. Το νεκροθάφτη του περιμένει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ