ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Απαιτούν μέτρα για τους ανέργους

Συγκέντρωση αύριο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Με την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις εξαγγελίες - εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ για τη Ζώνη, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις 23 Ιούνη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και τους υφυπουργούς Εργασίας και Μεταφορών.

Εξαγγελίες, από τις οποίες το μόνο που τελικά «βγήκε» ήταν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα δημιουργήσει και αυτή τη δική της ...επιτροπή, για τη δήθεν εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι το μέχρι σήμερα «έργο» των επιτροπών, που έχουν συσταθεί την τελευταία 8ετία για το καλό της Ζώνης, το έχουν πληρώσει οι εργατοτεχνίτες πολύ ακριβά, καθώς η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο απίστευτο ποσοστό του 90%!

Οπως αποφασίστηκε στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη των Σωματείων της Ζώνης, αύριο Πέμπτη, θα γίνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Την Τρίτη 5 Ιούλη, θα γίνει νέα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα επίσης στο ΕΚ Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενδιάμεσα των κινητοποιήσεων, θα γίνει ξανά συνεδρίαση των Σωματείων, προκειμένου να προγραμματίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Στο μεταξύ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ήταν αντιδραστική και καταστροφική για Ζώνη. Εξαγγέλλει επιτροπές και "επιτροπάτα" που ...κάποια στιγμή "θα" καταλήξουν σε ...κάποιες προτάσεις, που ...κάποτε θα εφαρμοστούν. Ενώ προσανατολισμό της έχει τις ίδιες αρχές με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της "ελεύθερης αγοράς", της "ανταγωνιστικότητας" και της ιδιωτικοποίησης, μέσω θυγατρικής του ΟΛΠ. Δε λέει κουβέντα για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, αρνείται να πάρει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται».

Τα Σωματεία απέναντι στις ψευτοεξαγγελίες της κυβέρνησης θέτουν επιτακτικά τα δικά τους αιτήματα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Απαιτούν ουσιαστική κάλυψη ανέργων με τακτική επιδότηση στο 80% του μισθού και με προϋπόθεση τα 100 ένσημα τη διετία. Η επιδότηση να διαρκεί όσο καιρό οι εργατοτεχνίτες θα είναι χωρίς δουλιά. Σύνταξη στα 55 έτη, στο 80% του μισθού και με προϋπόθεση τα 500 ένσημα την τελευταία 10ετία και 4.050 ένσημα βάση. Επενδύσεις και πολιτικές που θα φέρουν δουλιά στη Ζώνη και άμεσα να αγοραστούν από τον ΟΛΠ δύο δεξαμενές. Να τεθεί σε ισχύ το μητρώο των επιχειρήσεων τον ερχόμενο Νοέμβρη, όπως έχει προγραμματιστεί.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πλατιά εξόρμηση στα ξενοδοχεία

Για την επιτυχία της απεργίας στις 7 Ιούλη

Κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας για καθολική, μαχητική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Αυτό το κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά με περιοδείες στους χώρους δουλιάς οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. «Η επιτυχία του αγώνα είναι υπόθεση όλων μας. Η καθολική, μαχητική συμμετοχή είναι αυτή, που θα αναγκάσει τους ξενοδόχους να υπογράψουν την Τοπική Σύμβαση για την Αττική, με τα αιτήματα που έχουμε θέσει», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου.

Στο πλαίσιο της καλύτερης και πιο πλατιάς ενημέρωσης για τα αιτήματα και την απεργία του κλάδου, συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας πραγματοποίησαν χτες περιοδείες στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «Εσπέρια», «Ηλέκτρα Παλλάς», «Αμαλία», «Αστωρ», κλπ., ενώ σήμερα θα στήσουν τραπεζάκια έξω από ξενοδοχεία της Αθήνας για την ενημέρωση και των πελατών.

Στο μεταξύ, χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συντονιστικού πραγματοποίησε διάβημα στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλο. Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον υπουργό, καθώς ο δεύτερος, ενώ είχε δεσμευτεί για συνάντηση αμέσως μετά την τελευταία απεργία του κλάδου (17 Ιούνη), απέφευγε όλο αυτό το διάστημα να την ορίσει. Κάτω από την έντονη πίεση που δέχτηκε, ο υπουργός δεσμεύτηκε για δεύτερη φορά ότι άμεσα και πριν από την 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα καλέσει σε συνάντηση το κλαδικό σωματείο και την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν: 1.100 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό. Σταθερή και πλήρη εργασία. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες τη βδομάδα, με 7ωρο, 5ήμερο. Το διάλειμμα του φαγητού να μην παρατείνει το χρόνο εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων. Καθορισμό καθηκόντων για όλες τις ειδικότητες. Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, προσαύξηση στις καταβαλλόμενες αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης 18% για όλο το 2004.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΚΑ
Στο «ψυγείο» ελέω ... 2004

Δε δεσμεύεται για το εργασιακό τους μέλλον η κυβέρνηση

Στο «παραπέντε» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και η ελληνική κυβέρνηση δε γνωρίζει πώς και αν θα αξιοποιηθούν οι πλέον εξειδικευμένοι 340 εργαζόμενοι στο ΟΑΚΑ! Το γεγονός κατήγγειλε χθες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει το εργασιακό τους μέλλον.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, δήλωσε ότι «ο ΟΑΚΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη μορφή που έχει», επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι «στη διάρκεια των Ολυμπιακών την ευθύνη έχει το 2004». Οσον αφορά στη σύμβαση με τους εργαζόμενους, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι «υπάρχει δυσχέρεια να εγκριθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός», αφού η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπέγραψε τη σύμβαση με την επιφύλαξη του να μην κινείται εκτός της εισοδηματικής πολιτικής.

«Κρύβεστε πίσω από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε στην παρέμβασή της η Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι «από εσάς περιμένουμε μια λύση σήμερα» και ότι «δε φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνετε το ΙΚΑ». Για το θέμα της αξιοποίησής τους, η βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε αν «είναι δυνατόν 40 μέρες πριν από την Ολυμπιάδα να συζητάμε πού θα δουλέψουν οι πιο πεπειραμένοι άνθρωποι», με αποτέλεσμα «σήμερα αυτούς τους ανθρώπους να τους έχουμε άχρηστους». Οσον αφορά στο μέλλον των εργαζομένων, σημείωσε ότι «την επομένη της Ολυμπιάδας δεν πέφτουν στην παγίδα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις του 2004», τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για να είναι αυτοί οι άνθρωποι ειδικοί στο χώρο τους» και «δεν μπορεί να τους έχει πλακώσει το στέγαστρο Καλατράβα».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» - ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Σημαντική αύξηση

Σε δεύτερη δύναμη με 25% αύξηση ψήφων, αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» (ΑΕΕ ) στις εκλογές που έγιναν για τη νέα διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Το ίδιο σημαντική αύξηση σε ψήφους, αλλά και σε έδρες είχε η παράταξη και στις εκλογές για αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Συγκεκριμένα, για τη νέα διοίκηση, η ΑΕΕ έλαβε 280 ψήφους, από 224 που είχε πάρει στις προηγούμενες και διατήρησε τις 2 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» πήρε 660 από 730 και διατήρησε τις 6 έδρες που είχε, η ΑΝΑΝΕΩΣΗ έλαβε 129 από 184 και 1 έδρα από 2 που είχε, η ΔΑΚΕ 117 από 87 και διατήρησε τη 1 έδρα, η ΓΕΝΟΒΑ 86 ψήφους, όσες είχε, και 1 έδρα. Για την Ομοσπονδία Μετάλλου, η ΑΕΕ έλαβε 256 ψήφους και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, από 2 που είχε. Η ΑΚΕ 259 ψήφους και διατήρησε τους 3 αντιπροσώπους, ενώ ΔΑΚΕ και ΓΕΝΟΒΑ εξέλεξαν από έναν αντιπρόσωπο. Για το ΕΚΑ, η ΑΕΕ έλαβε 255 ψήφους και 4 αντιπροσώπους, από 3 που είχε, η ΑΚΕ 268 και διατήρησε τους 4 αντιπροσώπους, ενώ ΔΑΚΕ και ΓΕΝΟΒΑ εξέλεξαν από έναν αντιπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ