ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συναυλία στο «Κατράκειο»

Θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, ώρα 9 μμ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που φέτος φοράει τα γιορτινά του καθώς συμπληρώνει τα 30 του χρόνια, ξεκινάει τις καλοκαιρινές του δραστηριότητες στον Πειραιά την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιούλη 2004, με μια μεγάλη συναυλία στο «Κατράκειο» Θέατρο της Νίκαιας. Το «Κατράκειο», λοιπόν, θα ντυθεί στα χρώματα του Φεστιβάλ και στη σκηνή του θα ανέβουν διαδοχικά, οι: Πάνος Κατσιμίχας, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Δημήτρης Κοργιαλάς και Γιώργος Αλουπογιάννης. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα χαιρετίσει ο Γιάννης Γκιώκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά, που μίλησε στο «Ρ» γι' αυτή την πρωτοβουλία της Οργάνωσης.

«Η συναυλία στο "Κατράκειο" αποτελεί την έναρξη της προφεστιβαλικής δραστηριότητας στην περιοχή του Πειραιά», τόνισε ο Γ. Γκιώκας και συνέχισε: «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ξεκινάμε τη φεστιβαλική δραστηριότητα με μια μεγάλη συναυλία και ιδιαίτερα φέτος, που συμπληρώνονται 30 χρόνια για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", θέλουμε η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την έκφραση μιας ποιοτικής αναβάθμισης του θεσμού του Φεστιβάλ και στον Πειραιά. Βλέπουμε κι αυτή την πρωτοβουλία ως συνέχεια της προηγούμενης δράσης της Οργάνωσης στον Πειραιά. Επιδιώκουμε να ξαναμιλήσουμε με όλους αυτούς τους νέους με τους οποίους συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες αλλά και στη μάχη των εκλογών, να συζητήσουμε για την 30χρονη προσφορά του Φεστιβάλ στους αγώνες για τα δικαιώματα της νεολαίας, τη διαφορετική πολιτιστική πρόταση που αυτό προβάλλει».

Οι αφίσες που καλούν τους νέους του Πειραιά στη συναυλία της Δευτέρας πυκνώνουν στους δρόμους της πόλης και τα μέλη της Οργάνωσης δίνουν τη μάχη του εισιτηρίου (κοστίζει 10 ευρώ) με ενθουσιασμό. «Αξιοποιούμε τη δυναμική των καλών εκλογικών αποτελεσμάτων του ΚΚΕ στον Πειραιά», προσθέτει σχετικά ο Γ. Γκιώκας, εξηγώντας ότι στόχος είναι «να δώσουμε συνέχεια σ' αυτή την προνομιακή σχέση που σταθερά χτίζει το ΚΚΕ με τη νεολαία».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση σήμερα στη Βουλή

Συγκέντρωση στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων όλων των βαθμίδων» διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα η ΟΛΜΕ.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από το οποίο γίνεται φανερή η πρόθεση για συνέχιση της ίδιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με επιμέρους ρυθμίσεις. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' τάξης και ρυθμίσεις για το διορισμό των εκπαιδευτικών που διαιωνίζουν το πρόβλημα και συντηρούν την ομηρία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση. Η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας τις ρυθμίσεις του ως «πάγιο και διαρκή εμπαιγμό» καθώς δε δίνει λύση στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα δίκη στελεχών και μελών της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. Πρόκειται για οκτώ εκπαιδευτικούς που δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με κατηγορίες που συνδέονται με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Ιούνη του 1998 ενάντια στη «μεταρρύθμιση» και για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Ανοίγουν αύριο τα Κάτω Πατήσια

Αύριο παραδίδεται σε χρήση και η αποβάθρα καθόδου προς Πειραιά του σταθμού του «Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου» στα Κάτω Πατήσια.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες ολοκλήρωσης των έργων στο συγκεκριμένο σταθμό, αλλά και στους υπόλοιπους, ώστε να είναι όλοι έτοιμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΘΡΑΚΗ
Ελεγχος για ζημιές από το σεισμό

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που διεξάγουν κλιμάκια τεχνικών της Νομαρχίας Εβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί από το σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και έπληξε κυρίως την περιοχή του Δήμου Τραϊανούπολης.

Ηδη έχουν εξεταστεί οι 300 από τις 342 αιτήσεις για αυτοψία στα σπίτια τους που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι του χωριού Λουτρά. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει, 208 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν πράσινες (κατοικήσιμες), 79 κίτρινες (προσωρινά μη κατοικήσιμες) και 17 κόκκινες (ακατάλληλες για κατοίκηση). Από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας δόθηκαν 4 μεγάλες σκηνές των 10 ατόμων, και 30 των 6 ατόμων προκειμένου να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

ΕΘΕΛ
Προσλήψεις 1.178 οδηγών

Στην πρόσληψη 1.178 οδηγών προχωρά η Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σήμερα στο νευραλγικό αυτό κλάδο για τη λειτουργία της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσληψη οδηγών ήταν χρόνιο αίτημα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και για το σκοπό αυτό είχαν ασκηθεί πιέσεις προς κυβέρνηση και διοίκηση, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.

Σύμφωνα με την πλήρη προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ ΦΕΚ 231/23-6-04), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 9 Ιούλη μέχρι και τις 23 Ιούλη 2004 στα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ ΑΕ (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης). Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον αριθμό κλήσης 21049.33.002 - 024. Το έντυπο της αίτησης διανέμεται - εκτός από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας - και από τις ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και του ΚΕΠ (www.kep. gov.gr).

Στην Αθήνα η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα

Με τη συμμετοχή 90 αντιπροσωπειών μαθητών από διάφορες χώρες πραγματοποιείται στην Αθήνα η 45η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα που ξεκινά στις 4 και ολοκληρώνεται στις 18 Ιούλη. Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, που έχει την ευθύνη της φετινής διοργάνωσης, η κάθε ξένη αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει αποτελείται από 6 μαθητές συνοδευόμενους από τον αρχηγό και τον υπαρχηγό τους. Θα υπάρχει διεθνής επιτροπή επιλογής θεμάτων και προσωπικότητες της Μαθηματικής Επιστήμης, μέλη των επιτροπών και η εννιαμελής διεθνής επιτροπή των Μαθηματικών Ολυμπιάδων. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν σε πρωτότυπα θέματα, τα οποία θα είναι κοινά για όλα τα παιδιά και θα μεταφραστούν σε 56 γλώσσες, επειδή το κάθε παιδί διαγωνίζεται στη γλώσσα του. Το «εξεταστικό» τμήμα της Ολυμπιάδας διαρκεί ουσιαστικά 2 ημέρες από 4,5 ώρες και το υπόλοιπο τμήμα της είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Διακοπή νερού στον Πειραιά

Χωρίς νερό θα παραμείνουν από τις 11 σήμερα το βράδυ ως τις 9 αύριο το πρωί αρκετές περιοχές του Πειραιά και του Ρέντη, εξαιτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, διενέργειας έκτακτων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Συγκεκριμένα, προβλήματα στην υδροδότηση θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές της Καστέλλας, του Προφήτη Ηλία, της Καλλίπολης, των Καμινίων και του Νέου Φαλήρου του Δήμου Πειραιά, καθώς και περιοχές του Δήμου Ρέντη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοινώσεις για τις βαθμολογίες

Ανακοινώνονται σήμερα το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις των τελειόφοιτων και υποψήφιων για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή των βαθμολογιών στα σχολεία. Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιούλη θα σταλούν στα λύκεια οι καταστάσεις με τους βαθμούς πρόσβασης και αφού ελεγχθούν, από τις 5 Ιούλη θα ξεκινήσει η χορήγηση των βεβαιώσεων πρόσβασης. Στις 8 Ιούλη ξεκινά η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων με τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Τα μηχανογραφικά υποβάλλονται στις επιτροπές που λειτουργούν στις Διευθύνσεις ή τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι την Τρίτη 20 Ιούλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, οι διαδικασίες για την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση αποφοίτων Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ θα ολοκληρωθούν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ