ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισαν τα ισραηλινά αντίποινα

Με εισβολή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, επιλεκτικά πλήγματα από αέρος και αποκλεισμό της Μπέιτ Χανούν, άρχισε η «ισραηλινή απάντηση»

Παλαιστίνιος τραυματίας από ισραηλινά πυρά στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί που «φεύγουν» ετοιμάζονται για νέες επιδρομές

Associated Press

Παλαιστίνιος τραυματίας από ισραηλινά πυρά στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί που «φεύγουν» ετοιμάζονται για νέες επιδρομές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν αποκλείσει δρόμους και στήνουν οδοφράγματα. Στο μάτι του κυκλώνα των ισραηλινών αντιποίνων για τις επιθέσεις της «Χαμάς», το Σαββατοκύριακο, και την επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ τη Δευτέρα, βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, η Μπέιτ Χανούν.

«Θα πάρουμε σκληρά μέτρα, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει καμία νέα επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος», διαβεβαίωνε, χθες, ο Αριέλ Σαρόν, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν, ήδη, ληφθεί αποφάσεις αντιποίνων «ευρείας εμβέλειας». Οι δηλώσεις έγιναν από την πόλη Σντερότ, όπου μετέβη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για να δώσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 2 θυμάτων. Την ίδια ώρα, ένα νέο κύμα ρουκετών έπληττε την ευρύτερη περιοχή. Ηταν το δεύτερο μέσα στη μέρα, το οποίο προκάλεσε μόνο τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Ισραηλινού.

Τα ισραηλινά αντίποινα άρχισαν από τη Δευτέρα, αργά το βράδυ, όταν ισραηλινά ελικόπτερα, σε δύο αλλεπάλληλες επιδρομές, έπληξαν με πυραύλους ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας και μία μεταλλουργία στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Υποστήριξαν ότι στον πρώτο στόχο υπήρχε τυπογραφείο της «Χαμάς» και στο δεύτερο κατασκευάζονταν ρουκέτες. Από τις επιδρομές τραυματίστηκε 1 Παλαιστίνιος.

Χθες, τα ξημερώματα, περισσότερα από 25 ισραηλινά τανκς, συνοδευόμενα από εκσκαφείς και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και εν μέσω καταιγιστικών πυρών περικύκλωσαν την Μπέιτ Χανούν, της οποίας απέκλεισαν όλες τις εισόδους. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σκοτώθηκε ένας 25χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Οπως καθιστούσαν σαφές Ισραηλινοί επιτελείς, η «επιχείρηση θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες», χωρίς, όμως, να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά στην ταράτσα του σπιτιού του στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε κτίρια και κατεδάφισε συνολικά 15 σπίτια, γύρω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στο φυλάκιο του οποίου έγινε επίθεση, την Κυριακή το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Τέλος, στη Δυτική Οχθη βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του ένας Ισραηλινός. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Associated Press

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΕΟΥΛ.--

Μέρα μεγάλων κινητοποιήσεων ήταν η χτεσινή στη Νότια Κορέα αφού δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ, ενώ την ίδια στιγμή πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας που απεργούν διαδήλωσαν έξω από τους χώρους εργασίας τους. Κοινά αιτήματα των κινητοποιήσεων ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και η αναστολή της αποστολής 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το εργοστάσιο της «Hyundai» στο Ουλσάν από τους εργαζόμενους της εταιρίας που θα απεργήσουν και σήμερα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή του πενθήμερου και καλύτερες συνθήκες για τους ωρομίσθιους εργάτες (να αυξηθούν οι αποδοχές τους στο 80% του μέσου μισθού). Οι εργαζόμενοι επίσης απαιτούν αύξηση των μισθών κατά 10,5%. Η απεργία επηρέασε και τη θυγατρική της «Hyundai», την «Kia Motors», όπου οι εργάτες πραγματοποίησαν πολύωρη στάση εργασίας. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ελέγχουν το 70% της αγοράς αυτοκινήτου στην Κορέα. Σύνθημα των εργαζομένων ήταν και η απόσυρση των νοτιοκορεατικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Για καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ διαδήλωσαν επίσης χιλιάδες πολίτες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πανικός» από έκρηξη στο αεροδρόμιο

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» - πλέον των ήδη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας - τέθηκε για ώρες χτες το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Πόλης, μετά από μικρής ισχύος έκρηξη σε αεροσκάφος του κρατικού αερομεταφορέα ΤΗΥ, που τραυμάτισε ελαφρά τρεις εργαζόμενους στην καθαριότητα, που προετοίμαζαν το «Μπόινγκ 737», μετά την πτήση Σμύρνης - Κωνσταντινούπολης, για την επόμενη.

Η μικρή έκρηξη, κατά αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες που μετέδωσαν χτες τουρκικά ΜΜΕ, οφειλόταν σε «δέμα», είτε σε «τσάντα», είτε σε «πορτοφόλι», ή σε «φάκελο», που είχε «παγιδευτεί». Η αντίδραση των αρχών ήταν να ακυρώσουν πολλές πτήσεις για ελέγχους, ενώ αναχωρούσαν ή αναμενόταν να αναχωρήσουν οι αντιπροσωπείες που είχαν μετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η «έκρηξη» που είχε αναφερθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας σε κτίριο του υπουργείου Αμυνας στην Αγκυρα έγινε γνωστό πως οφειλόταν σε «ελαττωματική κάμερα ασφαλείας», η οποία εξερράγη σπάζοντας μερικά τζάμια.

Σε άλλη μια είδηση από την Τουρκία, το κείμενο της ανακοίνωσης της οργάνωσης DHKC/P, σχετικά με την έκρηξη της βόμβας σε λεωφορείο την περασμένη Πέμπτη στην Πόλη, αναφέρει ότι δύο ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές, που μετέχουν στην απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει από το 2000, οι Χουσεΐν Τζουκουρλουόζ και Μπεκίρ Μπατούρου, έχασαν τη ζωή τους στις 22 και 23 του Ιουνίου 2004, αυξάνοντας σε 114 τους νεκρούς στη διαμαρτυρία ενάντια στα «Λευκά Κελιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ