ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φόβοι για αποτυχία της ρύθμισης

Η αφαίμαξη που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από τις πολλαπλές ρυθμίσεις το 2003 και η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία τη νέα φορο-ρύθμιση, υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών

Η οικονομική δυσπραγία των μικρών επιχειρήσεων, λόγω της κάμψης της αγοράς, αλλά και η εξάντλησή τους από τις προηγούμενες πολλαπλές - φοροεισπρακτικού χαρακτήρα - ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε πέρσι το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της νέας φορολογικής ρύθμισης τύπου «πληρώστε και σώστε».

Με δεδομένη την κακή πορεία των κρατικών εσόδων το α΄ εξάμηνο του 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ - η οποία σαν αντιπολίτευση έχει καταγγείλει το μέτρο των ρυθμίσεων - υιοθετεί σήμερα τις πρακτικές στις οποίες κατέφυγαν κατ' επανάληψη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υιοθετεί τη λογική της ρύθμισης φορολογικών υποθέσεων παλαιότερων ετών, οι οποίες έχουν το χαρακτήρα της επιβολής κεφαλικού φόρου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαπιστώνουν όμως, σήμερα, ότι το όπλο των ρυθμίσεων κινδυνεύει με «αφλογιστία», λόγω της πολυχρησίας...

Οι ανησυχίες των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών έγκεινται στο γεγονός ότι μόλις πέρσι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν - με την απειλή των εξοντωτικών φορολογικών ελέγχων - να ενταχθούν στη μεγάλη φορολογική ρύθμιση της εξαετίας 1993-1998, ενώ παράλληλα το υπουργείο ενεργοποιούσε το μηχανισμό της «συνάφειας» τριετίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΤΕΒΕ εξάγγειλε το 2003 και αυτή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Με λίγα λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η διοίκηση του ΤΕΒΕ έστελναν χρεωστικά σημειώματα με αποδέκτες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καλώντας τους να πληρώσουν συγκεκριμένα ποσά φόρων ή εισφορών.

Και οι τελευταίοι, προκειμένου να αποφύγουν το βραχνά των φορολογικών ελέγχων, εξαναγκάστηκαν να ενταχθούν, παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της παρατεταμένης κάμψης του τζίρου. Πολλές μάλιστα κατέφυγαν στη λύση του τραπεζικού δανεισμού, προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις στην εφορία, καταβάλλοντας τα επαχθή και τοκογλυφικά επιτόκια που τους ζητούσαν οι τράπεζες. Παρά την οικονομική αφαίμαξη που υπέστησαν, έρχεται σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εξαγγέλλει νέα ρύθμιση, προκειμένου να διασώσει τα κρατικά έσοδα που καταρρέουν... Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή κρίνεται ευνοϊκή από τους παράγοντες του υπουργείου, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, επειδή οι μικρομεσαίοι, τα συνήθη δηλαδή υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, μαζί με τους εργαζόμενους, έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει».

Η νέα φορο-ρύθμιση δεν αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες, τις ΑΕ και τις ΕΠΕ. Οπως έχει διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών, σε αυτή μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 9 εκατ. ευρώ (3,1 δισ. δρχ). Υπάρχουν όμως σοβαρές επιφυλάξεις, στο κατά πόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να ενταχθούν. Στο παρελθόν, όσες φορές το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, με αποδέκτες τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά έως απογοητευτικά. Η εξήγηση που δίνουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην αποστροφή των μεγάλων επιχειρήσεων σε τέτοιες λύσεις, είναι οι διαφορετικού τύπου σχέσεις, που έχουν αναπτύξει οι μεγάλοι επιχειρηματίες με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ισως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι γι' αυτές δεν ισχύει το εκβιαστικό δίλημμα είτε μπαίνεις σε ρύθμιση είτε θα υποστείς φορολογικό έλεγχο, ότι γενικώς η σημαντική οικονομική τους θέση τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με την εφορία με μια άνεση κινήσεων...

Μπράβο από τον Μόντι

Επιτόπιο... έλεγχο στην κυβέρνηση της ΝΔ για το πόσο καλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου έκανε χτες ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Μόντι. Ο Κοινοτικός Επίτροπος, που επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα, συναντήθηκε με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών Δ. Σιούφα και Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δ. Σιούφας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην τροποποίηση της αναπτυξιακής νομοθεσίας, η οποία θα είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Μ. Μόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

ΔΕΠΑ
Πρόεδρος και διευθύνων ο Μωυσής

Και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ανέλαβε από χτες ο πρόεδρος της επιχείρησης Ραφαήλ Μωυσής, μετά από την παραίτηση του Αρ. Βακιρλή. Η γενική συνέλευση αποφάσισε να παραμείνει ο Αρ. Βακιρλής απλό μέλος στο ΔΣ, ενώ παράλληλα αποφάσισε να μειωθούν οι αμοιβές των μελών της διοίκησης.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Καταθέσεις... τζόγου

Από τις 30 Ιούνη έως και τις 6 Ιούλη η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει στα καταστήματά της δύο προϊόντα από τη νέα σειρά καταθετικών - επενδυτικών προϊόντων με την ονομασία «κεφάλαιο plus», που απευθύνονται σε μεγάλα πορτοφόλια κυρίως τζογαδόρων. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, πρόκειται «για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις που παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου και στη λήξη δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τα απλά καταθετικά προϊόντα». Η τελική απόδοση εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών δεικτών που συνδέονται με την επένδυση, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 14.500 ευρώ.

Το πρώτο προϊόν, το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS EUR/GBP ΑΝΟΔΙΚΟ», αφορά επένδυση που συνδέεται με την ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας Αγγλίας. Εχει διάρκεια ενός μήνα, με έναρξη τις 7 Ιούλη και λήξη τις 3 Αυγούστου. Το δεύτερο προϊόν, με τίτλο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS ΦΤΣΕ ΘΠ (Χ)», αφορά επένδυση που συνδέεται με το χρηματιστηριακό δείκτη FTSE/ASE - 20 και έχει διάρκεια 6 μηνών, από 7 Ιούλη έως 22 Δεκέμβρη.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αξιώσεις ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν 120 ξενοδοχεία μικρής δυναμικότητας, Β΄ κατηγορίας, να μείνουν ημιτελή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων - επειδή δεν έχουν πάρει χρήματα από το πρόγραμμα ενίσχυσης εκσυγχρονισμού (με πρόβλεψη για 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο) - επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν έγκριση των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας των ξενοδοχείων, «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων», εάν δεν είναι δυνατό «λόγω χρόνου» να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας!

Ζητούν, επίσης, να παραταθεί η προθεσμία που δίνεται στα ξενοδοχεία - προκειμένου να ανανεώσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας χωρίς να καταθέσουν άμεσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - επειδή οι υπηρεσίες των αρμόδιων φορέων καθυστερούν πολύ στην εξέταση των μελετών. Τέλος, ζητούν την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προς όφελός τους, με την ίδρυση και λειτουργία Συνεδριακού και Εκθεσιακού χώρου με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού!

Δάνεια παντού

Απόδειξη τρανή για το πώς οι επιχειρηματίες μπορούν να αποτιμήσουν και να μετασχηματίσουν τον ενθουσιασμό και τη χαρά που δημιουργεί ένα αθλητικό γεγονός σε χρήμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η NOBA BANK (του Κοντομηνά) στην ποδοσφαιρική επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας.

Η... καλή μας τράπεζα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους παραληρούντες Ελληνες φιλάθλους ότι αν επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Πορτογαλία για να ενισχύσουν το εθνικό συγκρότημα αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ας μην ανησυχούν, καθώς έχει έτοιμη τη λύση. Και η λύση είναι το ποδοσφαιρο-δάνειο των 1.000 ευρώ, επιβαρυμένο βέβαια με το ανάλογο επιτόκιο...

Τα πάντα έχουν την τιμή τους στον καπιταλισμό. Η ίδια η αυθόρμητη - πηγαία χαρά των πολλών μετατρέπεται σε ένα πολύ ελκυστικό εμπόρευμα, για να εξασφαλίσουν κέρδη οι λίγοι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ