ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Επιθετικότητα χωρίς όρια

Οι εξελίξεις γύρω από τις αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, τις οποίες οι εφοπλιστές έχουν αποφασίσει να τις επιβάλουν μονομερώς, φανερώνουν ανάγλυφα, ότι απλώς είναι η αρχή μιας επιθετικότητας χωρίς όρια. Αποκαλύπτουν ότι μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και των εφοπλιστών βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άθλιο παζάρι, στο οποίο έχουν βγει στο σφυρί η απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, οι οργανικές συνθέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και πάει λέγοντας. Ενα παζάρι του οποίου τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν ο εργαζόμενος λαός και οι ναυτεργάτες καθώς πρόκειται για έφοδο στο εργατικό λαϊκό εισόδημα μετατρέποντας έτσι το όνειρο κάθε εργατικής οικογένειας για διακοπές σε «άπιαστο», ενώ οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την αφαίρεση ακόμα και του ίδιου του δικαιώματος στη δουλιά.

Οι χτεσινές συναντήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), διαδοχικά με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστικές, των όσων προετοιμάζονται. Οι εφοπλιστές δήλωσαν ότι επιμένουν στις θέσεις τους και ότι τις τελικές τους αποφάσεις θα τις ανακοινώσουν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιούλη 2004. Μάλιστα δε δίστασαν να προκαλέσουν και από πάνω λέγοντας, διά στόματος του προέδρου της Ενωσης Στ. Σαρρή ότι δε γίνεται αλλιώς «επειδή οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν είναι πλέον εύρωστες»! Ενώ όταν τους επισημάνθηκε ότι οι ισολογισμοί των εταιριών τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο δηλαδή τεράστια κέρδη, πήρε το λόγο ο πρόεδρος της εταιρίας Attica (πρώην Επιχειρήσεις Αττικής) Π. Παναγόπουλος για να επεκτείνει την πρόκληση λέγοντας: «Πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τους ισολογισμούς»!

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης μίλησε για το...«πολύ καλό κλίμα» της συνάντησης, χαρακτήρισε ως...«πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο ότι τέθηκαν σε ισχύ αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από την 1η Ιούλη», ωστόσο το μόνο που ήταν σε θέση τελικά να διαβεβαιώσει ήταν ότι μέχρι τη Δευτέρα «δε θα έχουμε μονομερείς αυξήσεις»... Βέβαια οι δηλώσεις του υπουργού απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αφού η ίδια η ΕΕΑ έχει προειδοποιήσει με επιστολή της ότι: «αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κινηθεί κατά εταιρίας που θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των τιμών των ναύλων, τότε θα θεωρηθεί ότι το υπουργείο κινείται εναντίον όλου του κλάδου»!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση της εφοπλιστικής Ενωσης οι αυξήσεις κατά μέσο όρο 10% στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και των ναύλων των οχημάτων έχουν τεθεί σε ισχύ ακριβώς από χτες 1η του μήνα και όποια εταιρία θέλει μπορεί να τις εφαρμόσει.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγανάκτηση για τα Ολυμπιακά βάρη

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μη συμμετάσχουν στην κάλυψη των Ολυμπιακών Σταθμών Α΄ Βοηθειών γιατί γονατίζουν τα ήδη αποδυναμωμένα νοσοκομεία

Το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι το κύριο εδώ και χρόνια των πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία
Το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι το κύριο εδώ και χρόνια των πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως της αναστολής των αδειών. Ιδιαίτερη οργή προκαλεί η εσπευσμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απ' τα νοσοκομεία οι 15 προκατασκευασμένοι Σταθμοί Α΄ Βοηθειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) καλεί τα μέλη της να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην κάλυψη των Ολυμπιακών Σταθμών Α΄ Βοηθειών. Επιπλέον, εκδηλώνονται και άλλες κινήσεις. Ετσι, χτες, στο Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων μαζεύτηκαν δεκάδες υπογραφές εναντίον της απόφασης ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αμαλία Φλέμινγκ» καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που αποψιλώνει καθημερινά τα νοσοκομεία ακόμα και από το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό.

ΕΙΝΑΠ: Συνολική απόρριψη

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης για τη στελέχωση των Σταθμών Α΄ Βοηθειών απ' τα νοσοκομεία καθώς η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή. «Εκτιμήσαμε ότι αυτό το επιπλέον έργο που καλούνται να αναλάβουν τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό αυτών δεν το αντέχουμε», τονίζει η ΕΙΝΑΠ και καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν στην κάλυψη.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απορρίπτει το συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ τα χαρακτηρισμένα ως «Ολυμπιακά Κέντρα Υγείας στο Μαρκόπουλο, στη Νέα Μάκρη και στα Σπάτα έχουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να προσφέρουν».

Ακόμα η ΕΙΝΑΠ δε δέχεται τη συμμετοχή στα συμβούλια κρίσεων των γιατρών μελών ΔΕΠ και στο θέμα των ειδικευομένων ζητά να ακολουθούν όλοι ισότιμα τη λίστα αναμονής.

Για όλα αυτά τα θέματα η ΕΙΝΑΠ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» την Πέμπτη 8 του Ιούλη 2004, στις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

«Η διαχρονική άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει οδηγήσει σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα τους εργαζόμενους και σε επιδείνωση της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του λαού», επισημαίνει, και υπογραμμίζει ότι αν υπήρχε επάρκεια προσωπικού δεν υπήρχε λόγος να μην παίρνει καλοκαιρινή άδεια το προσωπικό του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι να δουλέψουν υπερωριακά, εφτά μέρες τη βδομάδα και χωρίς ρεπό. «Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση των δικαιωμάτων μας στο όνομα καμιάς Ολυμπιάδας», τονίζει το σωματείο, ενώ αναφερόμενο στην κάλυψη των Σταθμών Α΄ Βοηθειών με προσωπικό του νοσοκομείου θέτει το ερώτημα: «Πώς θα καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του "Αμαλία Φλέμινγκ", όταν λιγότεροι εργαζόμενοι θα κληθούν να καλύψουν τις ίδιες και περισσότερες βάρδιες;».

Το σωματείο ζητά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και προσκαλεί σε συντονισμό ενάντια στον Ολυμπιακό εργασιακό μεσαίωνα.

Δικαιολογία απ' την ΠΟΕΔΗΝ

Με μια ακόμα εκ των υστέρων ανακοίνωση προσπαθεί να συγκαλύψει τη συμβιβαστική της πολιτική η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ετσι και χτες με ανακοίνωσή της επιχειρεί μια «κριτική» ανασκόπηση της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενη στους Σταθμούς Α΄ Βοηθειών απλώς σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για το προσωπικό και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο αρκετά νοσοκομεία το επίμαχο διάστημα μεταξύ των οποίων και τα Ολυμπιακά».

Συμβάσεις με δήμους

Πέραν των σχεδιασμών εκδηλώνεται και ένας χαρτοπόλεμος εγγράφων ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας-Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) και στα νοσοκομεία για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι έγγραφα που αναφέρονται στη στελέχωση, στη λειτουργία, στην υπευθυνότητα των Σταθμών Α΄ Βοηθειών.

Την ίδια όμως στιγμή δεν είναι γνωστό σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ίδιοι οι σταθμοί. Αποκαλυπτικό είναι ένα έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Πασχ. Μπουχώρη, που μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ κατ' εφαρμογήν των διατάξεων που τη διέπουν, θα προβεί στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των προκατασκευασμένων σταθμών και του συνοδού ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού και θα παραδώσει τους σταθμούς έτοιμους προς χρήση στην επιτροπή παραλαβής και παρακολούθησης της υλοποίησης των όρων της προγραμματικής σύμβασης».

Οι προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν ανάμεσα στο Α΄, Β΄ και Γ΄ ΠεΣΥΠ μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη 2004.

Απαιτούν τα δεδουλευμένα

Στους καταπέλτες έμειναν και χτες για έβδομη ημέρα οι ναυτεργάτες των επιβατηγών πλοίων «ΡΟΔΟΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους, την εφαρμογή της ναυτεργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι ναυτεργάτες των τριών πλοίων από τις 25 Ιούνη 2004 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς το εταιρικό σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ τους οφείλει μισθούς τεσσάρων μηνών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και την άδεια του 2003. Επιπλέον, έχει εγκαταλείψει τους ναυτεργάτες των «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», τα οποία βρίσκονται παρατημένα στο μόλο Δραπετσώνας, χωρίς τρόφιμα.

Χτες η ΠΕΜΕΝ με επιστολή της προς τους αρμοδίους κατήγγειλε ως απαράδεκτη ενέργεια τη διακοπή της τροφοδοσίας στα πλοία και απαίτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας και των Συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ