Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Επιθετικότητα χωρίς όρια

Οι εξελίξεις γύρω από τις αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, τις οποίες οι εφοπλιστές έχουν αποφασίσει να τις επιβάλουν μονομερώς, φανερώνουν ανάγλυφα, ότι απλώς είναι η αρχή μιας επιθετικότητας χωρίς όρια. Αποκαλύπτουν ότι μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και των εφοπλιστών βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άθλιο παζάρι, στο οποίο έχουν βγει στο σφυρί η απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, οι οργανικές συνθέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και πάει λέγοντας. Ενα παζάρι του οποίου τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν ο εργαζόμενος λαός και οι ναυτεργάτες καθώς πρόκειται για έφοδο στο εργατικό λαϊκό εισόδημα μετατρέποντας έτσι το όνειρο κάθε εργατικής οικογένειας για διακοπές σε «άπιαστο», ενώ οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την αφαίρεση ακόμα και του ίδιου του δικαιώματος στη δουλιά.

Οι χτεσινές συναντήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), διαδοχικά με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστικές, των όσων προετοιμάζονται. Οι εφοπλιστές δήλωσαν ότι επιμένουν στις θέσεις τους και ότι τις τελικές τους αποφάσεις θα τις ανακοινώσουν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιούλη 2004. Μάλιστα δε δίστασαν να προκαλέσουν και από πάνω λέγοντας, διά στόματος του προέδρου της Ενωσης Στ. Σαρρή ότι δε γίνεται αλλιώς «επειδή οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν είναι πλέον εύρωστες»! Ενώ όταν τους επισημάνθηκε ότι οι ισολογισμοί των εταιριών τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο δηλαδή τεράστια κέρδη, πήρε το λόγο ο πρόεδρος της εταιρίας Attica (πρώην Επιχειρήσεις Αττικής) Π. Παναγόπουλος για να επεκτείνει την πρόκληση λέγοντας: «Πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τους ισολογισμούς»!

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης μίλησε για το...«πολύ καλό κλίμα» της συνάντησης, χαρακτήρισε ως...«πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο ότι τέθηκαν σε ισχύ αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από την 1η Ιούλη», ωστόσο το μόνο που ήταν σε θέση τελικά να διαβεβαιώσει ήταν ότι μέχρι τη Δευτέρα «δε θα έχουμε μονομερείς αυξήσεις»... Βέβαια οι δηλώσεις του υπουργού απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αφού η ίδια η ΕΕΑ έχει προειδοποιήσει με επιστολή της ότι: «αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κινηθεί κατά εταιρίας που θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των τιμών των ναύλων, τότε θα θεωρηθεί ότι το υπουργείο κινείται εναντίον όλου του κλάδου»!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση της εφοπλιστικής Ενωσης οι αυξήσεις κατά μέσο όρο 10% στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και των ναύλων των οχημάτων έχουν τεθεί σε ισχύ ακριβώς από χτες 1η του μήνα και όποια εταιρία θέλει μπορεί να τις εφαρμόσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ