Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
To «έργο» το έχουμε ξαναδεί

Σε «Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης του ΟΑΕΔ» θα εντάξει 2.000 ανέργους στο Νομό Αχαΐας το υπουργείο Απασχόλησης, σύμφωνα με προχτεσινή του ανακοίνωση. Για την «αποκατάστασή(!)» τους, δε, προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι των επιχειρήσεων «ΜΙΣΚΟ», «ΦΕΛΕΚΗΣ», «ΚΡΙ-ΚΑΣ».

* * *

Τελικά και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι απίθανη. Προσπαθεί να μας πείσει πως θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας με επιχορήγηση των επιχειρηματιών, εκταμιεύοντας χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ. Και όλα αυτά προσπαθεί να τα κάνει πράξη στην Πάτρα, στην πόλη της ανεργίας, που σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT, βρίσκεται (ο Νομός Αχαΐας) στις τρεις πρώτες θέσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ φυσικά και δεν πιστεύει πως έτσι θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Εντυπώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει και μάλιστα με περίσσιο θράσος, καθώς στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, ταΐζει τα υπερκέρδη και όχι τους ανέργους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι άλλα ανάλογα έχουν εφαρμοστεί κατά κόρον στο παρελθόν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Και υπάρχει εμπειρία.

* * *

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κλωστοϋφαντουργία «ΦΕΛΕΚΗΣ». Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, πριν από έξι χρόνια περίπου, προκειμένου να τη στήσει, εκμεταλλεύτηκε «προγράμματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της Περιφέρειας, από την οποία άντλησε δισεκατομμύρια δραχμές για την αγορά μηχανών, ενώ από τον ΟΑΕΔ εξασφάλισε εργατικό δυναμικό, για το οποίο εισέπραττε ημερήσια αποζημίωση 7.000 δραχμές το «κεφάλι». Αφού καρπώθηκε το απλόχερο χρήμα που μοίραζε η κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων, έκλεισε την επιχείρηση - νωρίτερα μάλιστα απ' ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα - χωρίς να πληρώσει τις εργαζόμενες, που εδώ και τρία χρόνια διεκδικούν τα χρήματά τους στα δικαστήρια.

* * *

Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Είναι τόσο κακόγουστο όσο οι σκηνοθέτες (κυβέρνηση) και οι συμπαραγωγοί της (μεγάλο κεφάλαιο), που το ετοίμασαν για να μας το πετάξουν στα μούτρα και να μας το πουλήσουν και για υποχρέωση.

Αυτή η παράσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει μόνο με την ταξική συσπείρωση και τους κοινούς αγώνες ανέργων και εργαζομένων.


Ν. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ