Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
«Τσιμέντο» οι απεργοί

Καθολική η συμμετοχή τους στη νέα 24ωρη απεργία. Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης στην αδιαλλαξία της γαλλικής πολυεθνικής που δεν αποδέχεται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τα αιτήματά τους, αλλά και στην προσπάθειά της ν' ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία τους.

Μαζί τους, από τις 5.30 τα ξημερώματα, στο μετερίζι του αγώνα, μπροστά στην κεντρική πύλη του εργοστασίου, όπου γινόταν η περιφρούρηση της απεργίας, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του Κόμματος και της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Στις 6.00 ακριβώς σχολάει η νυχτερινή βάρδια και την ίδια ώρα αρχίζει η 24ωρη απεργία. Καμιά 150αριά εργάτες βρίσκονται εκεί από νωρίς. «Συνάδελφοι, φωνάζει απ' την ντουντούκα ο πρόεδρος του σωματείου, συνάδελφοι, μη φύγει κανένας. Παραμένουμε εδώ, περιφρουρώντας την απεργία μας. Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι θα επιβάλουν καθεστώς αποικίας, δε θα το επιτρέψουμε». Μαζί μας, συνεχίζει, βρίσκεται και συμπαρίσταται στον αγώνα μας ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνάδελφος Τ. Τσιόγκας και θα μας απευθύνει χαιρετισμό.

Παίρνοντας το λόγο και μεταφέροντας ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ θα υπογραμμίσει το γεγονός της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ως κατάκτηση. Μια κατάκτηση που, όμως, στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να διευρυνθεί, να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο ομίλου ή και κλάδου, για να έχει επιτυχία ο αγώνας.

Αναφερόμενος στα δίκαια αιτήματά τους, ο κομμουνιστής βουλευτής θα επισημάνει πως το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές (όπως η γαλλική «LAFARGE»), μαζί με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, έχουν αποδυθεί σε μια συνολική επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται συντονισμένος και συνεχής αγώνας των εργαζομένων, που δε θα αντιστέκονται μόνον, αλλά θα διεκδικούν νέες κατακτήσεις και δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και δε θα επιτρέπουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας (ορυκτός πλούτος κ.ά.).

Σχετικά με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αποτινάξουν από πάνω τους τους θιασώτες του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Δεν υπάρχει μέση οδός, τόνισε, ή με τον εργάτη θα είσαι ή με τον εργοδότη.

Επίσης, τη συμπαράστασή τους μετέφεραν οι πρόεδροι των σωματείων στα εργοστάσια της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στο Μυλάκι Αλιβερίου και στο Βόλο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπήρχε είναι πως κανένας από τους τρεις εργολάβους δεν έκανε την εμφάνισή του.

Αργά το μεσημέρι, χτες, έγινε γνωστό ότι εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ν' αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών, του σωματείου «Τσιμέντων Χαλκίδας» και της διοίκησης του ομίλου ΑΓΕΤ. Την ίδια ώρα, όμως, η διοίκηση της επιχείρησης κατέθεσε νέα προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας να κηρυχτεί η χτεσινή 24ωρη απεργία, παράνομη και καταχρηστική, παρά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου για την περασμένη απεργία. Η σχετική προσφυγή εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-27 00:00:00.0)
Χτυπάει δικαιώματα η γαλλική πολυεθνική (2007-01-16 00:00:00.0)
Νέα απεργία σήμερα (2004-07-09 00:00:00.0)
Πούλησαν τους απεργούς μόλις «τους έκλεισε το μάτι» η «Λαφάρζ» (2003-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-05-29 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ αντίθετο με το πέρασμά τους στο "καρτέλ" (1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ