ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο δήμαρχος καλείται να πληρώσει ο ίδιος χρέη της κυβέρνησης!

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταβάλει εδώ και τρία χρόνια τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις για το Δημοτικό Ωδείο και το ΙΚΑ κίνησε διαδικασία κατάσχεσης προσωπικής περιουσίας για οφειλόμενες εισφορές

Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς
Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς
Διαδικασία κατάσχεσης της προσωπικής περιουσίας του δημάρχου Αγίου Παύλου Μιχάλη Μοσχονά και του προέδρου του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Περδίκη, κίνησε το ΙΚΑ για χρέη του Δημοτικού Ωδείου που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, οι οποίες δεν καταβλήθηκαν επειδή ποτέ δεν έλαβε στη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας του, τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού.

Για άλλη μια φορά, με δραματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι επιπτώσεις της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τώρα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας έβγαινε στο σφυρί δημοτική περιουσία, τώρα βγαίνει στο σφυρί και η περιουσία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Και η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από το λαιμό όσων προσπαθούν να αντισταθούν στη λογική ανταποδοτικής λειτουργίας των δήμων, αφού δίνουν τη μάχη χωρίς τα αναγκαία χρήματα.

Τα χρέη του Δημοτικού Ωδείου αφορούν ασφαλιστικές εισφορές ορισμένων μηνών της περιόδου 2001 και 2002. Συνολικά τα χρέη ανέρχονται σε 22.000 ευρώ, χωρίς να έχουν καταλογιστεί οι προσαυξήσεις από την καθυστέρηση πληρωμής. Ετσι το ΙΚΑ βγάζει στο σφυρί το σπίτι του δημάρχου και το σπίτι του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που την επίμαχη περίοδο κατείχαν αντίστοιχα τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου του Δημοτικού Ωδείου.

Το Δημοτικό Ωδείο, δεν έλαβε ποτέ τα περίπου 60.000 ευρώ που προβλέπονταν ως χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του δημάρχου προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο. Αλλά και η τωρινή ηγεσία του ΥΠΠΟ, δηλώνει αδυναμία να δώσει τα χρήματα.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το Δημοτικό Ωδείο, συντηρείται αποκλειστικά από το δήμο (καλύπτει περίπου το 70% των αναγκαίων δαπανών) και τα ελάχιστα χρήματα που εισπράττει από τις συνδρομές των μαθητών του. Συνολικά φοιτούν 100 μαθητές, ενώ αυτή την περίοδο, στα τμήματά του διδάσκουν περίπου 25 καθηγητές.

Προχτές το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Παύλου και αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και την ΚΕΔΚΕ, καθώς και προς το ΥΠΠΟ.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αθλιες συνθήκες εργασίας

Κλιμάκιο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» διαπίστωσε επί τόπου τα προβλήματα και συνομίλησε με τους εργαζόμενους

Κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, στο ισόγειο και τον ημιώροφο της οδού Λιοσίων, όπου βρίσκονται οι κεντρικές υπηρεσίες. Εκεί, στα Τμήματα Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, Αδειών Καταστημάτων και Βεβαιώσεων Παραβάσεων ΚΟΚ, βρέθηκε χθες κλιμάκιο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή.

Χωρίς παράθυρα, με ανεπαρκή φωτισμό και μηδαμινό εξαερισμό, δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι των παραπάνω τμημάτων. Στο Τμήμα Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, υπάρχουν μόλις δύο παράθυρα, στο πίσω μέρος του τμήματος, τα οποία «βλέπουν» στον ακάλυπτο του κτιρίου. Το μικρό μπαλκονάκι έχει γίνει αυτοσχέδιο ...καπνιστήριο. Η ατμόσφαιρα μέσα στα γραφεία είναι αποπνικτική, αφού ο εξαερισμός είναι ανύπαρκτος και συνδυάζεται με τη σκόνη από τους παλιούς φακέλους του αρχείου. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μεν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς, ωστόσο, να απολαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα, διότι δεν έχουν ...ειδικότητα! Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως «σε πέντε εργαζόμενους παρουσιάστηκαν αναπνευστικά προβλήματα».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Τμήμα Αδειών Καταστημάτων. Εκεί, το τεράστιο αρχείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χώρο όπου δουλεύουν οι εργαζόμενοι. «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού», σημείωναν οι εργαζόμενοι στον Σπ. Χαλβατζή. «Κανείς δε μας δίνει σημασία», έλεγαν άλλοι. «Ούτε αέρα έχουμε, ούτε φως. Παίρνουμε τηλέφωνο στους δικούς μας για να μάθουμε τι καιρό κάνει έξω!», συμπληρώνει ένας άλλος. Οι ίδιοι λένε πως οι συγκεκριμένοι χώροι χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί. Μάλιστα κάθε πρωί που έρχονται στη δουλιά τους, διώχνουν τις ...γάτες, που το βράδυ έχουν κάνει κατάληψη στα γραφεία τους και μπαίνουν μέσα από τα ελάχιστα παράθυρα που τα ανοίγουν κάθε απόγευμα για να εξαεριστεί - όσο είναι δυνατόν - ο χώρος.

Παράλληλα, οι παραπάνω χώροι δε διαθέτουν πρόσβαση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ οι χώροι υποδοχής του κοινού είναι ανύπαρκτοι. Οι εργαζόμενοι ζητούν την τοποθέτηση μεγάλου ιονιστή, έως ότου μεταφερθεί το τμήμα, επειδή ο χώρος στερείται φυσικού εξαερισμού και συνωστίζεται πολύς κόσμος.

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Καταθέσεις - άλλοθι για τον Μ. Κασίμη

Με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης του Μ. Κασίμη, συνεχίστηκε χτες η δίκη για τον ΕΛΑ.

Η Ελ. Φουντά, αδελφή του Μ. Κασίμη, είπε ότι η ζωή του αδερφού της ήταν διάφανη. Σχετικά με την εμπλοκή του στην απόπειρα κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου, σημείωσε ότι μόνον ένας ηλίθιος θα έφευγε μεσημεριάτικα από τη δουλιά του και με το αυτοκίνητό του θα πήγαινε στην Αγία Παρασκευή για να πυροβολήσει τον Γ. Ραυτόπουλο σ' έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η μάρτυρας πρόσθεσε ότι το μόνο σφάλμα του Μ. Κασίμη είναι ότι ήταν αδελφός του Χρ. Κασίμη.

Ο Αντ. Φιλιππουπολίτης, συνταξιούχος και πρώην διευθυντής μάρκετινγκ του ΕΟΜΜΕΧ, κατέθεσε ότι τη μέρα που έγινε η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, ο Μ. Κασίμης συμμετείχε πρώτα σε σύσκεψη με τον τότε πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ Μ. Μπεντενιώτη, η οποία τέλειωσε στη 1 το μεσημέρι και στη συνέχεια σε άλλη σύσκεψη με τον ίδιο τον κ. Φιλιππουπολίτη και άλλα στελέχη του Οργανισμού. Για τη δεύτερη σύσκεψη, είπε ότι πρέπει να τελείωσε γύρω στις 2.30 το μεσημέρι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ. Ραυτόπουλος πυροβολήθηκε στην Αγία Παρασκευή στις 3 παρά 10 της ίδιας μέρας.

Οταν η Πολιτική Αγωγή προσπάθησε να κλονίσει την αξιοπιστία του μάρτυρα, λέγοντας ότι στην πρώτη κατάθεσή του είχε πει ότι η συνεργασία του με τον Μ. Κασίμη τελείωσε νωρίτερα, ο Αντ. Φιλιππουπολίτης απάντησε ότι τον είχαν μια ολόκληρη νύχτα στην Ασφάλεια, χωρίς να τον αφήνουν να φύγει, εκνευρίστηκε τρομερά και γι' αυτό ξέχασε τη δεύτερη συνεργασία, αλλά μόλις επέστρεψε στο σπίτι μου το θυμήθηκε και επέστρεψε αμέσως στην Ασφάλεια για να τους το πει, όπου και περιέχεται στη συμπληρωματική του κατάθεση.

Χτες κατέθεσαν, επίσης, οι συνάδελφοι του Μ. Κασίμη, Ν. Καλοδήμος, Ελ. Μαρμαρά, Σ. Προεστάκη και Γ. Αγγελοπούλου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Μ. Κασίμης μέχρι τη λήξη του ωραρίου εκείνη την κρίσιμη μέρα.

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας, ήταν ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελ. Μπρίλη δε δέχτηκε να καταθέσουν δυο ακόμα μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Αγαπίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Οι ΝΕ Κορινθίας - Αργολίδας - Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ τιμούν αύριο, Κυριακή 4 του Ιούλη 2004 και ώρα 11 π.μ., στη Στυμφαλία Κορινθίας, τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στη Στυμφαλία, που θα αναχωρήσει από πλ. Κάνιγγος, το πρωί, ώρα 7.30, της Κυριακής (πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ.: 210.8234.296 και 8831.368). Πούλμαν, για τον τόπο της εκδήλωσης δρομολογεί, επίσης, το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ. Θα αναχωρήσει στις 9 π.μ. από την Αγροτική Τράπεζα (για συμμετοχή στα τηλ.: 27440.23628 - Ρήγα Δημήτριο και 27440.28589 - Τσαμαλή Μιλτιάδη).

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας και ο δήμος διοργανώνουν, το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιούλη 2004 εκδηλώσεις τιμής για τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας που έδωσε η ΙΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών και κατέλαβε την πόλη της Αμφιλοχίας. Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στα 60 χρόνια της ΠΕΕΑ (κυβέρνησης του βουνού).

Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν με αναχώρηση το Σάββατο 10.7.2004 ώρα 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες: 210.8234.296 και 8831.368).

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ (τραυματίες - ανάπηροι ΔΣΕ) και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας, διοργανώνουν, όπως κάθε χρόνο, εκδρομή προσκύνημα στον αυχένα της Νιάλας των Αγράφων, όπου στις 12 Ιούλη 1947 «συναντήθηκαν» χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες. Το προσκύνημα θα γίνει την Κυριακή 18.7.04 με ανάβαση με αυτοκίνητα ΙΧ, αγροτικά κλπ. Πληροφορίες στα τηλ: 24410.21946 και 81047 - υπεύθυνος Βασ. Φυτσιλής.

Ο Σπ. Καπράλος «σίτι μάνατζερ»

Στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Σπ. Καπράλο ανατέθηκε η καθημερινή παρακολούθηση της διαχείρισης λειτουργίας του Λεκανοπεδίου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διορισμός έγινε μετά από εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού και ανακοινώθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο.

Αναπληρωτής στο Κέντρο Διοίκησης Αγώνων ορίστηκε ο εκπρόσωπος της «Αθήνα 2004» Αθ. Καταρτζής και αναπληρωτής Διοίκησης από το Δήμο Αθηναίων ο Θ. Σκυλακάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ