ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μπράντο «δε μένει πια εδώ»!

Ο μεγάλος ηθοποιός «έφυγε» χτες σε ηλικία 80 χρόνων, σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες

Ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία του Αρθουρ Πεν «Οι φυγάδες του Μιζούρι»
Ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία του Αρθουρ Πεν «Οι φυγάδες του Μιζούρι»
Ο Μάρλον Μπράντο, ο ηθοποιός που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά με τις κινηματογραφικές του ερμηνείες, ο Μάρλον Μπράντο, που το όνομά του σημαίνει κινηματογράφος, «δε μένει πια εδώ». Το αληθινό φαινόμενο, το αστέρι που ανέτειλε πριν από πολλές δεκαετίες, που εξακολουθούσε για δεκαετίες να λάμπει και έγινε θρύλος, έγινε μύθος, «έφυγε», χθες, σε ηλικία 80 ετών, σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα.

Ο «Ντον Κορλεόνε», ο «Στάνλεϊ Κοβάλσκι», ο ηθοποιός που κατάφερνε το ακατόρθωτο, να πληρώνεται υπέρογκα ποσά για να εμφανιστεί έστω και ένα λεπτό σε μια ταινία και την επομένη να μην έχει δεκάρα, λύγισε τελικά, αφήνοντας όμως χαραγμένο για πάντα στη μνήμη όλων το μεγάλο ταλέντο του.

Ο Μάρλον Μπράντο πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με χαρακτηριστικότερο ίσως ρόλο τον Ντον Κορλεόνε, στην ταινία «Ο Νονός», ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την τέλεια ερμηνεία του στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην ταινία «Λεωφορείον ο Πόθος».

Ο διεθνούς φήμης ηθοποιός είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Οσκαρ και επηρέασε με τις ερμηνείες του τους καλύτερους ηθοποιούς της επόμενης γενιάς. Ξάφνιασε τους πάντες το 1973, όταν τιμήθηκε με το Οσκαρ για την ερμηνεία του στο Νονό. Αντί να παρευρεθεί ο ίδιος στην τελετή απονομής, έστειλε μία Ινδιάνα, η οποία ανέγνωσε διατριβή για την αντιμετώπιση των ιθαγενών Ινδιάνων από το Χόλιγουντ.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος σε ένα πολύ μικρό σπίτι - μπανγκαλόου, με μοναδικό έσοδο μια αναπηρική σύνταξη που εισέπραττε για τον αυτιστικό του γιο.

Τα μεγάλα και αδιέξοδα προβλήματα του ηθοποιού άρχισαν το 1990, με αφορμή τη δίκη του γιου του Κριστιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση (αφέθηκε ελεύθερος το 1996). Ο Μάρλον Μπράντο αναγκάστηκε να δανειστεί πολλά χρήματα για να αντεπεξέλθει στα τεράστια δικαστικά έξοδα.

Οσο ξεχωριστή ήταν η επαγγελματική πορεία του Μάρλον Μπράντο, τόσο ταραγμένη και δύσκολη ήταν η προσωπική του ζωή.


Πολύπτυχο το Φεστιβάλ Ρεθύμνου

«Η Χώρα των Πουλιών» από το Παιδικό Στέκι
«Η Χώρα των Πουλιών» από το Παιδικό Στέκι
Για 18η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, με κύριο μήνα εκδηλώσεων τον Ιούλιο, μήνας ιδιαίτερα θεατρικός, με ένα δεκαήμερο ειδικά αφιερωμένο στην Αναγέννηση (θέατρο - σεμινάρια θεάτρου - μουσική δωματίου). Στις θεατρικές και μουσικές βραδιές της Αναγέννησης πρέπει να σημειώσουμε την ελεύθερη είσοδο όλων των συνοδευόμενων παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών, με χρέωση της εισόδου στο Δήμο Ρεθύμνου.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων κάθε Κυριακή βράδυ σε ένα πλήρως ανακαινισμένο τζαμί στην Παλιά Πόλη - σημερινό Ωδείο - διοργανώνονται οι Μουσικές Κυριακές, με μικρά σχήματα και μουσική δωματίου και στην αίθουσα πυροβολικού στη Φορτέτζα δύο σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, η μία με έργα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Κιέβου.

Σήμερα (3/7) η «Μικρή Πόρτα» παρουσιάζει τον «Ελαφοβασιλιά» των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου. Στις 7 Ιουλίου το «Θέατρο Διαδρομή» παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη παρουσιάζει η Εταιρεία «Εύμολπις», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, στις 10 και 11/7.

Το Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας παρουσιάζει στις 13/7, τα έργα «Καρυοθραύστης», «Δον Κιχώτης», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Σπάρτακος».

Στις 15/7 η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τη «Χώρα των Πουλιών», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Ενώ, στις 16-17/7 το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει το έργο του Σαίξπηρ «Πολύ κακό για το τίποτα», σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. Στις 19/7 το «Θεατρικό Σανίδι» παρουσιάζει τον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη.

Ακολουθούν: ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το σαιξπηρικό «Ημέρωμα της στρίγκλας», στις 21/7, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Κρατικό Μπαλέτο Οπερας Οδησσού με τη «Λίμνη των κύκνων», σε μουσική Τσαϊκόφσκι (23/7). Το θέατρο κούκλας «Πράσσειν άλογα» με το έργο «Τα φτερά του δράκου» (26/7), σε σκηνοθεσία Εμμανουέλας Καποκάκη. ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (29-30/7), σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Συναυλία Λαυρέντη Μαχαιρίτσα - Χρήστου Θηβαίου (7/9) κ.ά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κυκλοφόρησε τον κατάλογο της έκθεσης «Αρχαία Κυπριακή Τέχνη» (Συλλογή Θάνου Ν. Ζίντιλη), την οποία παρουσιάζει στις αίθουσές του, μετά τον 25χρονο δανεισμό μεγάλου μέρους από τα σπανιότατα κειμήλια που περιέχει η συλλογή του Κύπριου συλλέκτη Θ. Ν. Ζίντιλη. Τα επιστημονικά κείμενα που περιλαμβάνει ο κατάλογος της έκθεσης υπογράφει η Αγγλίδα μελετήτρια και επιμελήτρια της συλλογής αυτής, Στέλλα Μ. Λούμπσεν - Αντμιραλ.

- «Μίλητος» Αριστοφάνη «Ορνιθες». Μια εξαίρετη έκδοση -για μεγάλους και μικρούς - «καρπός» της συνεργασίας του μεταφραστή αρχαίου δράματος Κ. Χ. Μύρη και του σκιτσογράφου Κώστα Μητρόπουλου. Ο πρώτος απέδωσε σε έμμετρο, παιγνιώδη στίχο τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» και ο δεύτερος τους εικονογράφησε με πολύ κέφι, πολύ όμορφα χρώματα και νεανικής φρεσκάδας χιούμορ.

- «Βιβλιόραμα»: Στη σειρά «Θεωρία - Ιστορία - Κριτική» κυκλοφόρησε η πρωτότυπη μελέτη της Ελλης Φιλοκύπρου «Οψεις της σιωπής στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (271 σελίδες). Η μελετήτρια, θεωρώντας ότι «η σιωπή κατέχει κεντρική θέση στη ρομαντική και συμβολική ποίηση», τονίζει ότι στην ποίηση του Ρίτσου η σιωπή «συνιστά απόληξη μιας μακράς εξελικτικής πορείας, η οποία ξεκινά από την πίστη στην παντοδυναμία του λόγου».

- «Ολκός»: Φρανκ Βέντεκιντ «Ο διαφθορέας (και άλλα διηγήματα)» (Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας). Ο ρηξικέλευθος, «επαναστάτης» για την εποχή του -1864-1918 - Γερμανός δραματουργός, ποιητής και πεζογράφος, με τα πέντε διηγήματα που περιλαμβάνει αυτή η έκδοση ξεσκεπάζει την υποκριτική σεμνοτυφία και την παρακμιακή ηθική της γερμανικής αστικής κοινωνίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

- Γαβριηλίδης: Βασίλης Στεριάδης: «Η τέχνη της ανάγνωσης (τα κείμενα για την ποίηση)» (Δοκιμιακά κείμενα για πολλούς άξιους σύγχρονους ποιητές μας, σε επιμέλεια Σπύρου Μακρή). Θεοδόσης Πυλαρινός: «Από την επίγεια αβεβαιότητα στην συμπαντική απραξία (Νύξεις και αναστοχασμοί πάνω στην ποίηση του Ηλία Κεφαλά)» (Δοκίμια). Βερονίκη Δαλακούρα: «26 ποιήματα» (ποιητική συλλογή). Λυκούργος Παπακωνσταντίνου: «Παράλογη άνοιξη» (ποιητική συλλογή).

- Λευτέρης Τσιρμιράκης: «Το κουβάρι της ζωής μου» και «Η αγάπη έχει μόνο ένα όνομα». Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρώην πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, με το πρώτο βιβλίο (το τρίτο μέρος του κυκλοφορεί με τον ίδιο τίτλο), αφηγείται τους αγώνες του στην Ελλάδα και την πορεία της ζωής του, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, στην πολιτική προσφυγιά. Με το δεύτερο αφηγείται τη γνωριμία και τη ζωή του με την αγαπημένη του σύζυγο και μάνα των παιδιών του. Και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη.

- «Κριτική»: Μάνος Ματσαγγάνης «Η κοινωνική αλληλεγγύη και οι αντιφάσεις της (ο ρόλος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική» (μελέτη για την εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες και τη μη εφαρμογή του στην Ελλάδα).

- «Πατάκης»: Σοφοκλέους «Οιδίπους τύραννος» (Εισαγωγή, ανάλυση, μετάφραση, σχόλια Απόστολου Κουταλόπουλου). Η έκδοση περιέχει και το αρχαίο κείμενο. «Συνομιλώντας μ' έναν άγγελο» (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου, επιμέλεια Νικ Χόρμπι. Μυθιστόρημα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα πλαίσια ενίσχυσης της θεραπευτικής μονάδας παιδιών με αυτισμό και άλλες ψυχώσεις «Περιβολάκι»). Μάρτιν Ρέντφερν: «Το βιβλίο της Γης». Μετάφραση Ευαγγελία Μαυρικάκη. Πλούσια εικονογραφημένη, παιδαγωγική έκδοση για τους ζωντανούς οργανισμούς στη Γη και τις ανακαλύψεις της επιστήμης. Ντέιβιντ Λάμπερτ: «Το βιβλίο των Ωκεανών». Μετάφραση: Ευαγγελία Μαυρικάκη. Πλούσια επίσης εικονογραφημένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη παιδαγωγική έκδοση με θέμα τη ζωή και τα πλάσματα των ωκεανών. Παντελής Καλιότσος: «Το ιζεντόρε και τ' αηδόνι». Εικονογράφηση Απόστολος Καραστεργίου. Ιστορία για παιδιά από τον εκλεκτό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Λία Χατζοπούλου -Καραβία: «Η Λιτλ στο βυθό» και «Ο Βάκι φυσιοφύλακας». Εικονογράφηση Λίζα Ηλιού, παραμύθια. Μαρία Γουμενοπούλου: «Γλυκό τσαμπί σταφύλι». Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη. Παραμύθι.

- «Εννεάδα» (Πολιτιστικό περιοδικό του ΑΣΔΑ και των 10 δήμων της Δ. Αθήνας. Τεύχος 16ο).

- «Πολίτης» (Μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης. Τεύχη 121, 122, 123).

- «συλλογές» (Μηνιαίο περιοδικό για φιλότεχνους συλλέκτες. Τεύχος 22ο).

- «Βιβλιοφιλία» (Τριμηνιαίο περιοδικό για την ιστορία και εικονογραφία παλιών, σπάνιων βιβλίων. Τεύχος 104).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ