ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 παραπέμπει ο υπουργός Οικονομίας για ...διευκρινίσεις, που αφορούν στην οικονομική πολιτική

Με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων (δημόσια γη), θα επιδιώξει η κυβέρνηση της ΝΔ να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σε επίπεδα συμβατά με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Το δε επίπεδο της προσαρμογής απαιτεί εξοικονόμηση κεφαλαίων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ (περισσότερα από 500 δισ. δρχ.).

Αυτά προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα. Στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η Σύσταση προς την Ελλάδα για τον τερματισμό του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Για μια ακόμη φορά, πάντως, ο Γ.Αλογοσκούφης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, και προτίμησε τις γενικόλογου χαρακτήρα τοποθετήσεις, παραπέμποντας για ...διευκρινίσεις στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 που θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου Οκτώβρη. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος, απαντούσε ότι θα επιδιωχτεί μέσω του περιορισμού των καταναλωτικών δαπανών (οι οποίες συμπιέζονται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια)! Αυτές καθ' εαυτές βέβαια οι καταναλωτικές δαπάνες (λειτουργικά έξοδα υπουργείων) αποτελούν μικρό μόνο κομμάτι των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός αν ο υπουργός με τον όρο αυτό εννοεί τις πρωτογενείς δαπάνες που καλύπτουν τα κονδύλια των μισθών, των συντάξεων, επιχορηγήσεις κλπ. Εκανε, πάντως, γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τον επόμενο χρόνο, χωρίς, όμως, να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.

Στη Σύσταση της ΕΕ προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, επισημαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για τα έτη 2003 και 2004, αφού το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ. Για το 2005, επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής, βασίστηκαν στην υπόθεση της μη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και σε έλλειμμα για το 2003 της τάξης του 2,95%, το οποίο όμως αναθεωρήθηκε στη συνέχεια στο 3,2% του ΑΕΠ. Οσο για το ΑΕΠ, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί από το 4,2% το 2003, στο 4% το 2004 και στο 3,3% το 2005, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των ολυμπιακών έργων το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στο διά ταύτα, η Σύσταση καταλήγει ότι η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τις 5 του ερχόμενου Νοέμβρη, να ανακοινώσει «διορθωτικά μέτρα πολιτικής, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον, για το 2004 και 2005 συνολικά, κατά προτίμηση ισόποσα κατανεμημένα μεταξύ των δύο ετών».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Πάνω από 26,5 δισ. για την εξυπηρέτησή του

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο

Ξεπέρασαν τα 26,5 δισ. ευρώ τα ποσά που αφορούν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Το συνολικό πρόγραμμα κρατικού δανεισμού για το 2004 ανέρχεται στα 36 δισ. ευρώ και ήδη τους πρώτους πέντε μήνες έχει ήδη καλυφθεί στο 74% του συνολικού στόχου. Η εκτίναξη των σχετικών κονδυλίων έχει σχέση με την αποπληρωμή παλιότερων δανείων τα οποία λήγουν μέσα στο 2004, γεγονός που οδηγεί σε σύναψη νέων δανείων, όσο και στην ανάληψη νέων δανειακών υποχρεώσεων για τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων, των έργων του ΚΠΣ, αλλά και την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού την ίδια περίοδο, διαμορφώθηκε στα 6.553 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 8,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2003, ενώ έχει υπερβεί το στόχο του τρέχοντος έτους, ο οποίος προβλέπει τη διαμόρφωσή του στα 6.260 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη του ελλείμματος οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο ανήλθαν στα 16.582 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,7% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2003. Την ίδια περίοδο οι δαπάνες ανήλθαν στα 20.339 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,4% ως προς το 2003), από τα οποία τα 14.495 εκατ. ευρώ αφορούν πρωτογενείς δαπάνες (αύξηση 14,7%) και τα υπόλοιπα 5.844 εκατ. ευρώ πληρωμές τόκων (αύξηση 1,1%). Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το πεντάμηνο τα έσοδα ανήλθαν στα 1.094 ευρώ (αύξηση 78,4%) και οι δαπάνες στα 2.920 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,5%).

Αναβάλλεται ο ηλεκτρονικός ΦΠΑ

Νέα αναβολή δίνει με χτεσινή του απόφαση το υπουργείο Οικονομικών στην υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με ηλεκτρονικό τρόπο, για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από 1/7/2004 είναι προαιρετική και ότι με αυτή καταργείται κάθε προηγούμενη απόφαση. Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην αναβολή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Το επιχείρημα που επικαλείται και αυτή τη φορά το υπουργείο, είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες για την εφαρμογή του μέτρου.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Εξαγόρασε την ΞΥΝΟΣ

Το συνολικό πακέτο της εταιρίας σούπερ μάρκετ ΞΥΝΟΣ ΑΕ, εξαγόρασε η «Carrefour Μαρινόπουλος», σε μια ακόμα κίνησή της για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι η πολυεθνική, που εμφανίστηκε στη χώρα μας μόλις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, και ακολουθώντας τις πιο άγριες μεθόδους για τη γρήγορη εξασφάλιση ποσοστών της αγοράς, έχει ήδη καταφέρει και βρίσκεται στην πρώτη θέση του κλάδου με βάση τον ετήσιο τζίρο. Η πλέον γνωστή μέθοδος που ακολουθεί η συγκεκριμένη εταιρία είναι το χτύπημα των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα, μέσα από την προβολή και προώθηση εισαγόμενων εμπορευμάτων, που πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Η ΞΥΝΟΣ ΑΕ διαθέτει 26 καταστήματα στην Αττική και την Ηπειρο και ο κύκλος εργασιών της το 2003 ανήλθε στα 66 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με την εξαγορά και της συγκεκριμένης αλυσίδας η «Carrefour» αφενός καταφέρνει να διευρύνει το δίκτυό της, αφετέρου φαίνεται να αποκτά κάποιο πλεονέκτημα για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου η ΞΥΝΟΣ έχει αναπτυγμένο δίκτυο.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κέρδη 16,4 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Μείωση κερδών εμφανίζει στο α΄ τρίμηνο του 2004 ο ισολογισμός του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, σε μια εξέλιξη που οφείλεται στη διαφορετική λογιστική απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων από τη νέα διοίκηση της τράπεζας. Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα που αφορούν στο α΄ τρίμηνο του 2004, η μάζα των κερδών (προ φόρων) διαμορφώθηκε σε 16,4 εκατ. ευρώ, από 34,5 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2003.

Η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για «αυξημένα λειτουργικά έξοδα», που αποδίδει και στα κονδύλια για την κάλυψη του λεγόμενου ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων (ΤΕΑΠΕΤΕ). Είναι φανερό, δηλαδή, ότι και η νέα διοίκηση βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις σαν «έλλειμμα» του ασφαλιστικού ταμείου.

Σημαντική παράμετρος για την εμφανιζόμενη μείωση των κερδών είναι και οι αυξημένες προβλέψεις που έκαναν στο φετινό ισολογισμό για τυχόν «επισφαλή δάνεια». Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα περσινά επίπεδα (153,2 εκατ. ευρώ) και οι προμήθειες σε 41,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 2,4%. Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας απέφυγε να πει οτιδήποτε για την τύχη της συνεργασίας με τον καλούμενο «στρατηγικό εταίρο» τους, τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ