ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κάλεσμα αγώνα για το ροδάκινο

Παρέμβαση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Πέλλας - Ημαθίας του ΚΚΕ

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν καλούν τους ροδακινοπαραγωγούς και γενικότερα τους αγρότες της περιοχής οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, να αγωνιστούν για τη διασφάλιση τιμών των προϊόντων τέτοιων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό, να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη διάθεση της παραγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τέλος άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση των δύο νομαρχιακών οργανώσεων του Κόμματος, για μια ακόμη χρονιά με το ξεκίνημα της συγκομιδής του ροδάκινου, τα προβλήματα περισσεύουν. Σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό γίνονται οι πωλήσεις των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ την ίδια στιγμή ο καταναλωτής πληρώνει 6-7 φορές παραπάνω από την τιμή του παραγωγού. Οι εξαγωγές είναι ασήμαντες από το ξεκίνημα. Στα συμπύρηνα ροδάκινα με το γνωστό πλαφόν των 300.000 τόνων από την ΕΕ, οι εκβιασμοί των κονσερβοποιών είναι ακόμη πιο ωμοί, δίνοντας 18 λεπτά (61,33 δρχ.) το κιλό και 10 λεπτά για τα βερίκοκα.

«Ολα αυτά, υπογραμμίζεται, γίνονται με τις πλάτες της Διεπαγγελματικής που καθιερώθηκε με την κατεύθυνση της ΕΕ για να μαντρώσει "τα πρόβατα" (αγρότες) με τον "λύκο" (έμποροι-κονσερβοποιοί). Σοβαρή ευθύνη υπάρχει και στο ρόλο των συνεταιρισμών που με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Διοικήσεών τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕ που συνέβαλαν στα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών. Σε όλα αυτά αν προστεθούν και οι φετινές ζημίες από την κακοκαιρία και αυτές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, τότε πρόκειται για τραγική κατάσταση.

Η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης των παραγωγών περιορίστηκε στις συσκέψεις φορέων και στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας για επίκληση των νόμων της ελεύθερης αγοράς όπου η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει αλλά επιβλέπει...

Μόνη λύση στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς σαν βασικός μοχλός της αγροτικής οικονομίας. Με στήριξη σε δημόσιες επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων, με εκτέλεση έργων υποδομής, με ΑΤΕ κρατική, κοινωνική και αναπτυξιακή. Αυτή η πολιτική απαιτεί άλλη εξουσία, λαϊκή.

Ερχονται όμως και χειρότερα. Από το Σεπτέμβρη θα κατατεθούν και νέες προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού της ΚΑΠ για τα οπωροκηπευτικά με στόχο οι επιδοτήσεις να μετατραπούν σε κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή να αποσυνδεθούν από την παραγωγή.

Ολοι οι αγρότες και αγρότισσες να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Πέλλας-Ημαθίας του ΚΚΕ.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Συγχαρητήρια στον Τσιτουρίδη!

Συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησαν «πλήρη εκμετάλλευση» της νέας ΚΑΠ

«Πλήρη εκμετάλλευση» και άμεση εφαρμογή των καταστροφικών αποφάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για τους μικρομεσαίους καπνοκαλλιεργητές της χώρας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των καπνοβιομηχάνων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν χτες.

Οι καπνοβιομήχανοι χαρακτήρισαν «πετυχημένες» τις αποφάσεις που προέκυψαν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Απρίλη στο Λουξεμβούργο, εκεί, δηλαδή, όπου με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης και του Σ. Τσιτουρίδη, συμφωνήθηκε να μπει οριστικά «ταφόπλακα» στην εγχώρια καπνοκαλλιέργεια το 2010. Φυσικό ήταν, άλλωστε, να χαρακτηριστούν αυτές οι αποφάσεις «πετυχημένες», αφού ικανοποιήθηκαν στο έπακρο οι ορέξεις των εμπόρων και μεταποιητών καπνού.

Σε ανάλογο ύφος, κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, φυσικά, βρήκε μιαν ακόμη ευκαιρία να μιλήσει για τα θετικά στοιχεία και τις δυνατότητες που παρέχει η αναθεωρημένη ΚΑΠ, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις που θα επιτρέψουν τη διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού» της χώρας. Μια αναθεωρημένη ΚΑΠ, που για την περίπτωση ειδικά του καπνού προβλέπει αρχικά ένα μεταβατικό στάδιο από το 2006 μέχρι το 2009, όπου η συνδεδεμένη ενίσχυση δε θα μπορεί να ξεπερνά το 60% της παραγωγής και μόνο σε ποικιλίες που οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι θα επιθυμούν. Από το 2010 και μετά, η ενίσχυση θα κοπεί στο μισό σε όλους τους καπνοπαραγωγούς και το υπόλοιπο 50% θα πάει στο λεγόμενο Β` πυλώνα, για τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, που σε χρήματα σημαίνει ότι θα κοπούν από τους παραγωγούς τουλάχιστον 185 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΑΡΙΘ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 56/04

Αριθ. Πρωτ. 28620

ΕΡΓΟ: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΑΠΟ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΕΩΣ ΕΣΛΙΝ)»

ΧΡΗΣΗ: 2004

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 50.000,00 Ευρώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμαρχος Λαμιέων προκηρύσσει δημόσια διαγωνισμό με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΠΔ 609/85 «Κατασκευή Δημοσίων Εργων» για την ανάδειξη μειοδότη εκτέλεσης εργασιών κατασκευής του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΑΠΟ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΕΩΣ ΕΣΛΙΝ)» προϋπολογισμού 50.000,00 Ευρώ με το ΦΠΑ.

Το έργο χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ/04 με υπάρχουσα πίστωση 50.000,00 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 28/7 του 2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών) στα Γραφεία του Δήμου Λαμίας, πλατεία Ελευθερίας 8, τηλ. 22310-20424, στη Λαμία.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές:

1. Ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ Α1 ή Α2 ή 1ης τάξης για έργα ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ, που κατατάσσονται με βάση τον προσδιορισμό του Ν. 2940/01 (άρθρο 4).

2. Εργοληπτικές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα για έργα ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ.

3. Κοινοπραξίες των ανωτέρω με οποιονδήποτε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις.

4. Αλλοδαπές κατασκευαστικές επιχειρήσεις κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του Ν. 1418/84 που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη Νομοθεσία Κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι εγκατεστημένες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν την κεντρική τους διοίκηση ή το κύριο γραφείο τους ή την έδρα τους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον η δραστηριότητά τους παρουσιάζει ουσιαστικό και συνεχή δεσμό με την οικονομία του κράτους - μέλους.

Τα τεύχη της μελέτης διανέμονται στα γραφεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαμίας, Λεωσθένους 9, στη Λαμία (τηλ. 22310-21738 - 20424) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται σε 847,00 Ευρώ και απευθύνεται προς το Δήμο Λαμίας.

Λαμία 6-7-2004

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γ. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΑΡΙΘ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 35/2004

Αριθ. Πρωτ. 28622

ΕΡΓΟ: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 4ου & 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ»

ΧΡΗΣΗ: 2004

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 26.412,00 Ευρώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμαρχος Λαμιέων προκηρύσσει δημόσια διαγωνισμό με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΠΔ 609/85 «Κατασκευή Δημοσίων Εργων» για την ανάδειξη μειοδότη εκτέλεσης εργασιών κατασκευής του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 4ου & 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ» προϋπολογισμού 26.412,00 Ευρώ με το ΦΠΑ.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ, με υπάρχουσα πίστωση 26.412,32 ευρώ (Κ.Α. 75/131.1ν).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 28/7 του 2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών) στα Γραφεία του Δήμου Λαμίας, πλατεία Ελευθερίας 8, τηλ. 22310-20424, στη Λαμία.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές:

1. Ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ Α1 ή Α2 ή 1ης τάξης για έργα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, που κατατάσσονται με βάση τον προσδιορισμό του Ν. 2940/01 (άρθρο 4).

2. Ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα για έργα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, σύμφωνα με την αριθμ. Δ17α/04/50/Φ.Ν. 430/2-10-01 Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Β΄ 1314/11-10-01).

Τα τεύχη της μελέτης διανέμονται στα γραφεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαμίας, Κραββαρίτου 3, στη Λαμία (τηλ. 22310-21738 - 20424) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται σε 445,00 Ευρώ και απευθύνεται προς το Δήμο Λαμίας.

Λαμία 6-7-2004

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γ. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ