Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κάλεσμα αγώνα για το ροδάκινο

Παρέμβαση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Πέλλας - Ημαθίας του ΚΚΕ

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν καλούν τους ροδακινοπαραγωγούς και γενικότερα τους αγρότες της περιοχής οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, να αγωνιστούν για τη διασφάλιση τιμών των προϊόντων τέτοιων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό, να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη διάθεση της παραγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τέλος άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση των δύο νομαρχιακών οργανώσεων του Κόμματος, για μια ακόμη χρονιά με το ξεκίνημα της συγκομιδής του ροδάκινου, τα προβλήματα περισσεύουν. Σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό γίνονται οι πωλήσεις των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ την ίδια στιγμή ο καταναλωτής πληρώνει 6-7 φορές παραπάνω από την τιμή του παραγωγού. Οι εξαγωγές είναι ασήμαντες από το ξεκίνημα. Στα συμπύρηνα ροδάκινα με το γνωστό πλαφόν των 300.000 τόνων από την ΕΕ, οι εκβιασμοί των κονσερβοποιών είναι ακόμη πιο ωμοί, δίνοντας 18 λεπτά (61,33 δρχ.) το κιλό και 10 λεπτά για τα βερίκοκα.

«Ολα αυτά, υπογραμμίζεται, γίνονται με τις πλάτες της Διεπαγγελματικής που καθιερώθηκε με την κατεύθυνση της ΕΕ για να μαντρώσει "τα πρόβατα" (αγρότες) με τον "λύκο" (έμποροι-κονσερβοποιοί). Σοβαρή ευθύνη υπάρχει και στο ρόλο των συνεταιρισμών που με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Διοικήσεών τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕ που συνέβαλαν στα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών. Σε όλα αυτά αν προστεθούν και οι φετινές ζημίες από την κακοκαιρία και αυτές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, τότε πρόκειται για τραγική κατάσταση.

Η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης των παραγωγών περιορίστηκε στις συσκέψεις φορέων και στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας για επίκληση των νόμων της ελεύθερης αγοράς όπου η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει αλλά επιβλέπει...

Μόνη λύση στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς σαν βασικός μοχλός της αγροτικής οικονομίας. Με στήριξη σε δημόσιες επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων, με εκτέλεση έργων υποδομής, με ΑΤΕ κρατική, κοινωνική και αναπτυξιακή. Αυτή η πολιτική απαιτεί άλλη εξουσία, λαϊκή.

Ερχονται όμως και χειρότερα. Από το Σεπτέμβρη θα κατατεθούν και νέες προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού της ΚΑΠ για τα οπωροκηπευτικά με στόχο οι επιδοτήσεις να μετατραπούν σε κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή να αποσυνδεθούν από την παραγωγή.

Ολοι οι αγρότες και αγρότισσες να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Πέλλας-Ημαθίας του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση των ροδακινοπαραγωγών (2010-11-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο των κινητοποιήσεων (2009-07-17 00:00:00.0)
Τους απομυζούν οι εμποροβιομήχανοι (2008-07-22 00:00:00.0)
Οργανώνονται για νέες κινητοποιήσεις (2001-06-23 00:00:00.0)
Αγωνιστική «διαπραγμάτευση» (2001-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ