Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Αγωνιστική απάντηση των ροδακινοπαραγωγών

Να πληρώσουν τώρα και σε τιμές επιβίωσης οι κονσερβοποιοί - μεταποιητές

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί τούς αναγκάζουν να ξαναβγούν στους δρόμους. Οπως καταγγέλλει η ΠΑΣΥ Ημαθίας - Πέλλας, οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ενώ στο χέρι του παραγωγού, σε μια καλή εμπορική χρονιά για την κομπόστα και τους κονσερβοποιούς, δε θα φτάσουν πάνω από 11-12 λεπτά το κιλό. Τιμές, δηλαδή, προηγούμενης δεκαετίας, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά 20% για φέτος.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους, απαιτώντας άμεσα την εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της φετινής και της περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους - μεταποιητές. Επίσης, χαρακτηρίζει άδικη και φορομπηχτική την τακτική της περαίωσης, ζητώντας από τους αγρότες να μην πληρώσει κανένας. Καλεί ακόμη σε ξεσηκωμό τους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, οι οποίοι, όπως τονίζει, θα πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ και όλους όσοι εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Ηδη, τις τελευταίες μέρες, οι αγρότες της ΠΑΣΥ έκαναν ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά και συμμετείχαν σε συσκέψεις, με στόχο την κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών. Σήμερα, οι αγρότες της Ημαθίας θα κάνουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στη θέση Κουλούρα. Την περασμένη Παρασκευή, το βράδυ, οι αγρότες της Πέλλας που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Σκύδρα, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις εξευτελιστικές τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο και για το γεγονός ότι και τα λίγα αυτά χρήματα που έχουν να παίρνουν, δεν τους τα δίνουν οι εμποροβιομήχανοι.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας να διεκδικήσουν:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της φετινής και της περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους - μεταποιητές, με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τέτοιες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας όσων μεταποιητικών μονάδων χρωστούν ακόμη την περσινή σοδειά.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι, βροχοπτώσεις σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μειωμένη παραγωγή στο σπαράγγι, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις και τις πέρα για πέρα άδικες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
  • Ελεγχο της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό - καταναλωτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Ελεγχο για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς παραπέρα επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Να παρέχεται στους αγρότες δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ