ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0
Εγραψε ιστορία!

Χωρίς να αλλάξει σε τίποτα τη γνωστή συνταγή της επιτυχίας που είχε από την πρώτη ημέρα των αγώνων, δίνοντας έμφαση στην καλή αμυντική λειτουργία και χτυπώντας στο κατάλληλο σημείο, με... δράστη για μια ακόμη φορά τον Αγγελο Χαριστέα, η Εθνική μας στον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου νίκησε την Πορτογαλία με 1-0 κατακτώντας το τρόπαιο.

Το γκολ του διεθνή παίκτη στο 57' στάθηκε ικανό για την Εθνική μας να την οδηγήσει στη μεγάλη επιτυχία, καθώς οι παίκτες του Ρεχάγκελ άντεξαν την πίεση των Πορτογάλων, αφού οι Νικοπολίδης στο τέρμα, αλλά και οι Ζαγοράκης, Δέλλας, Καψής για μια ακόμη φορά έδειξαν το ταλέντο τους, όσον αφορά τα ανασταλτικά καθήκοντα. Εχοντας θωρακίσει την άμυνά της η Εθνική μας ομάδα προσπάθησε με πολλές πάσες και ψυχραιμία να «παγώσει» το ρυθμό και τα κατάφερε. Οι Πορτογάλοι φάνηκαν απειλητικοί μόνο σε δύο περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο, όταν ένα σουτ του Μιγκέλ (13') απέκρουσε δύσκολα ο Νικοπολίδης σε κόρνερ κι ένα ακόμα του Μανίς (24') έφυγε λίγο άουτ. Στην επίθεση οι διεθνείς μας δε φάνηκαν πολύ, ωστόσο φρόντισαν να στείλουν το... μήνυμα στο 16', όταν σε μια φάση όπου «χάθηκε η μπάλα» ο Ρικάρντο πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Χαριστέα και έδιωξε.

Η επανάληψη άρχισε ονειρικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού τη στιγμή που οι Πορτογάλοι άρχιζαν να ανεβάζουν ρυθμούς, ο Χαριστέας με κεφάλια και εκμεταλλευόμενος την άριστη εκτέλεση κόρνερ του Μπασινά και την άστοχη έξοδο του Ρικάρντο άνοιξε το σκορ. Τρία λεπτά αργότερα ο Κατσουράνης έχασε μοναδική ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι όταν τον πρόλαβε ο τερματοφύλακας των Πορτογάλων, ενώ από εκείνο το σημείο και έπειτα το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα της χώρας μας. Στο ενεργητικό των γηπεδούχων καταγράφεται η μοναδική ευκαιρία που έχασε ο Ρονάλντο στο 75' (όταν τον «ξέχασε» η ελληνική άμυνα) και η ενέργεια του Φίγκο στο 90', που όμως το σουτ του κατέληξε αουτ.

Κατακτητές της κορυφής στην Ευρώπη

Sportidea

Κατακτητές της κορυφής στην Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76' Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81' Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Χόρχε Αντράντε, Κοστίνια (61' Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (73' Νούνο Γκόμεζ), Μιγκέλ (43' Πάουλο Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μηνύματα και υποσχέσεις

Μηνύματα και μαθήματα γενικότερης αξίας και εφαρμογής «άντλησαν» από την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ενώ περίσσεψαν και οι υποσχέσεις για εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Χρειαζόμαστε πειθαρχία, εργατικότητα, αγάπη για τη μεγάλη ομάδα που λέγεται Ελλάδα και χρειαζόμαστε να ανεβάσουμε την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. Αυτό θα το κάνουμε, αν το βάλουμε στην καρδιά μας σαν ένα κίνητρο για εθνικές επιτυχίες σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Κ. Στεφανόπουλος, υποδεχόμενος χτες στο Προεδρικό Μέγαρο τους παίκτες της Εθνικής Ποδοσφαίρου. Εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που επιφύλαξε ο ελληνικός λαός κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, τη συνέκρινε με την υποδοχή του Μακάριου όταν γύρισε από τις Σεϊχέλλες και με την επιστροφή του Κων. Καραμανλή στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας.

Αναφερόμενος στη συμβολή του Ο. Ρεχάγκελ, είπε ότι «επέβαλε κάποιες αρχές, τις έχουμε όλοι οι Ελληνες ανάγκη. Επέβαλε πειθαρχία, εργατικότητα, πίστη στη νίκη. Και αυτά είναι αναγκαία για να πετυχαίνει κανείς τον οποιοδήποτε στόχο».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής συνεχάρη άλλη μια φορά τα μέλη της Εθνικής Ομάδας και επανέλαβε τα δύο βασικά μηνύματα της «μεγάλης νίκης». Πρώτον ότι χρειάζεται παρέμβαση για να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο και δεύτερον «τι μπορεί να καταφέρουν οι Ελληνες», όταν «είμαστε ενωμένοι και δουλεύουμε μεθοδευμένα και συστηματικά». Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις μελλοντικές αποφάσεις του Ο. Ρεχάγκελ και αστειευόμενος μαζί του, του είπε «μη διανοηθείς να φύγεις από την Ελλάδα». Ωστόσο, απέναντι στους παίκτες της Εθνικής ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον «ρεαλιστής», αφού δεν είχε τίποτε περισσότερο να υποσχεθεί εκτός από «καλά συμβόλαια». «Είστε οι καλύτεροι της Ευρώπης. Τσακίστε τους», είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντάς τους να ζητήσουν αμοιβές «κατά βούληση».


Ο «ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ
Προϊόν εκμετάλλευσης...

Με μια υποδοχή μεγαλειώδη, όσον αφορά στην παρουσία του κόσμου και τον ενθουσιασμό, αλλά και ό,τι πρέπει για να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από αυτούς που καπηλεύονται για τους δικούς τους σκοπούς την επιτυχία της Εθνικής, η Ελλάδα υποδέχτηκε τη Δευτέρα το απόγευμα την Εθνική ποδοσφαίρου.

Οι θριαμβευτές της Πορτογαλίας, που, νικώντας την οικοδέσποινα χώρα για δεύτερη φορά στον τελικό με 1-0, κατέκτησαν για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ευρώπης, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο και τους δρόμους της Αθήνας. Βέβαια, η πανηγυρική τελετή έγινε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου, εκτός από τους χιλιάδες φιλάθλους, βρέθηκαν στην πρώτη θέση η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων και της Εκκλησίας. Οι ευλογίες και οι λόγοι και οι γνωστές αναφορές στην επόμενη μέρα δεν έλειψαν, αλλά όλο το σκηνικό είχε μετατρέψει σε κομπάρσους τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία της Εθνικής, δηλαδή τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της επιτυχίας.

Δεν έλειψαν, πάντως, και οι αντιδράσεις σ' αυτήν τη βραδιά, καθώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός δεν έγιναν δεκτοί από τον κόσμο με ενθουσιασμό. Αντιθέτως, ακούστηκαν κάποιες αποδοκιμασίες εις βάρος τους, ίσως γιατί ο κόσμος θεωρεί πως αυτή η επιτυχία πρέπει να χρεωθεί αποκλειστικά στους παίκτες και τον προπονητή τους. Μάλιστα, η καθυστέρηση, τόσο στην άφιξη της ομάδας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά και στο τελετουργικό κούρασε τους θεατές, που φώναξαν να δοθεί ο λόγος στους πρωταγωνιστές, οι οποίοι όμως πήραν το λόγο για μερικά λεπτά.

Οταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης πήρε το μικρόφωνο, αποθεώθηκε. «Σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτήν την υποδοχή. Είμαστε τρισευτυχισμένοι που σας κάναμε τόσο ευτυχισμένους, όσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», αρκέστηκε να πει.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας της σπουδαίας επιτυχίας Γερμανός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ τόνισε: «Δεν είναι όνειρο. Το Κύπελλο βρίσκεται στην Αθήνα. Οι Ελληνες μπορούν να είναι περήφανοι για την ομάδα τους, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο που έπαιξε, αλλά και γιατί αναδείχτηκε ως ο καλύτερος πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι στείλαμε το μήνυμα στη νεολαία ότι μπορεί να αθλείται με τον ίδιο ενθουσιασμό. Εύχομαι για την εποχή που αρχίζει τώρα όλες οι ομάδες να σέβονται η μία την άλλη, για να μπορούμε να πανηγυρίζουμε πάντα τέτοιες επιτυχίες».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Να μην κρυφτεί η πραγματική εικόνα»

Να κοιτάξουμε πίσω από τη βιτρίνα και η επιτυχία της Εθνικής να μην κρύψει την πραγματική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού στη χώρα μας, προέτρεψε τον κόσμο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο μήνυμά της για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου που αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης: «Αξίζει ένα μπράβο στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας και τον προπονητή της. Συμμετέχουμε στη χαρά και υπογραμμίζουμε ότι αυτή η νίκη δεν πρέπει να κρύψει το μεγάλο τέλμα που βρίσκεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Εξάλλου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη λήξη του τελικού και τη νίκη της Εθνικής μας έστειλε το παρακάτω συγχαρητήριο μήνυμα για τη νίκη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: «Προς τους παίκτες και τον ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: Συγχαρητήρια! Ενώσατε τη συλλογικότητα με τη μεθοδικότητα και τη μαχητική ψυχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ