ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Γιγαντώνεται η μηχανή του θανάτου

Την αποκάλυψη του «Ρ» για συμμετοχή του 40% των εθνικών στρατών σε αποστολές του ΝΑΤΟ και του 8% σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης, επιβεβαιώνει ο «Εκόνομιστ»

Το σχετικό απόσπασμα του «Economist», που επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ»
Το σχετικό απόσπασμα του «Economist», που επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ»
Αν και επιχειρείται να κρατηθεί «μυστικό», οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ προσυπέγραψαν, στο πλαίσιο της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, να διαθέσουν το 40% των εθνικών στρατών στις «αποστολές» του ΝΑΤΟ, ενώ το 8% θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για αποστολές «Ταχείας Επέμβασης». Την αποκάλυψη του «Ρ», ήρθε να επιβεβαιώσει, με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις, ο έγκυρος σε τέτοια θέματα «Εκόνομιστ», στην τελευταία έκδοσή του.

Σε άρθρο του βρετανικού περιοδικού, αφιερωμένο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά και αποφάσεις: «Στην Ισταμπούλ οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν να γίνει το 40% των δυνάμεων αναπτύξιμες (deployable) και το 8% άμεσα αναπτύξιμες», αναφέρεται συγκεκριμένα, αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν όλα τα κράτη - μέλη.

Στο άρθρο διατυπώνονται επίσης οι «μύχιες» επιδιώξεις των ΗΠΑ να «προσαρμόσουν» τους εθνικούς στρατούς των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο νέο ρόλο της «συμμαχίας», επιβάλλοντας να συμμετέχουν αναλογικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που θα πραγματοποιεί η σιδερένια γροθιά της «νέας τάξης». Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στη διάθεσή τους 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, αλλά από αυτούς μόνο 100.000 μπορούν να σταλούν σε αποστολές στο εξωτερικό». Με την απόφαση για το «40% και 8%», που πήραν οι υπουργοί Αμυνας, οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιβάλουν σε κάθε κράτος - μέλος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να συμμετέχει με τα στρατεύματα που του αναλογούν στις επεμβάσεις που πραγματοποιεί σε κάθε σημείο του πλανήτη. Μια πιστή μεταφορά των παραπάνω στην πράξη σημαίνει ότι από το 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, που διαθέτουν τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ απαιτούν οι 600.000 να συμμετέχουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ οι 50.000 (το 8%) θα βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των επεμβάσεων.

Η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των 26 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εκφράστηκε στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις εργασίες της Συνόδου, στο οποίο αναφέρεται με «κομψό τρόπο» ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα κράτη - μέλη θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μη απαιτούμενους πόρους και μέσα από τις εθνικές τους δυνάμεις και να επανεπενδύσουν σε δυνάμεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εύκολα». Ολα αυτά, γιατί «το ΝΑΤΟ χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα γρήγορης δράσης» και αντιμετώπισης των «σημερινών προκλήσεων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

Σήμερα αναμένεται να διευκρινιστούν τα πρώτα μέτρα της Κομισιόν αναφορικά με τη στήριξη του ψευδοκράτους, τόσο με πόρους, όσο και με την έναρξη εμπορίου με την ΕΕ από λιμάνια και το αεροδρόμιο των Κατεχομένων. Η Λευκωσία θεωρεί ότι προσωρινά απέτρεψε τα χειρότερα. Ωστόσο, οι πιέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας και άλλων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ύστερα από μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, κατάφερε να αποτρέψει την άμεση εφαρμογή μέτρων, ζημιογόνων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε πληροφορίες περί αναβολής της απόφασης της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τους Τουρκοκυπρίους, λόγω νομικών προβλημάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και όχι η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε χωριστικές τάσεις. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει κάνει τεράστια δουλιά για τα μέτρα που σύντομα αναμένεται να εξαγγείλει για τους Τουρκοκυπρίους και τα οποία θα αποσκοπούν στη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Διευκρίνισε ότι έχουν να κάνουν με θέματα απαγκίστρωσης φυλακίων εντός των τειχών της Λευκωσίας, μείωσης των εξοπλισμών και αποναρκοθέτησης. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει, επίσης, διοικητικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εφαρμογή των ευρύτερων μέτρων που θα εξαγγείλει η ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι σήμερα Τετάρτη είναι μια σημαντική μέρα στις Βρυξέλλες, αφού ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Κομισιόν πάνω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στην Κύπρο. «Πρώτον, υπάρχει ο ειδικός ρυθμιστικός κανονισμός, ο οποίος ερμηνεύει την εφαρμογή του Κανονισμού 866, δηλαδή του Κανονισμού εκείνου που διέπει το εμπόριο διά μέσου της πράσινης γραμμής. Επίσης, θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Επιτροπής για το χρηματοδοτικό Κανονισμό που αφορά στη χρησιμοποίηση των 259 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, για τους Τουρκοκυπρίους, και διάφορα παρεμφερή θέματα», είπε ο Ιακώβου. Συμπλήρωσε ότι δόθηκαν στην κυβέρνηση προσχέδια αυτών των Κανονισμών και έχει κάνει τις παρατηρήσεις της.

Οι κινήσεις «άλλων»

Η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένουν στη διεθνή νομιμότητα όσον αφορά στις κινήσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με μια καλή και συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Δ. Χριστόφιας είπε πως «είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, οι οποίες δημιουργούνται από κάποιες δυνάμεις και είναι σαφές αυτό το πράγμα». Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια κίνηση από πλευράς ψευδοκράτους σε περίπτωση μη ανοίγματος αεροδρομίου στα Κατεχόμενα, εξέφρασε την εκτίμηση αλλά και ευχή ότι «από το ψευδοκράτος δε θα έχουμε κίνηση, από άλλους να μην έχουμε κίνηση».

Το θέμα, πρόσθεσε, «δεν είναι τι κάνει το ψευδοκράτος, είναι το τι κάμνουν εκείνοι που χειρίζονται τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και του υπόλοιπου κόσμου». Ευχήθηκε όπως μην χρειαστεί να φθάσουμε σε προσφυγές (σ.σ: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά ενδεχόμενων αποφάσεων της Κομισιόν για αναβάθμιση του ψευδοκράτους) και το θέμα να λυθεί με πολιτικά επιχειρήματα τα οποία, σημείωσε, «δε θα ζημιώνουν τους Τ/Κ σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανταλλαγές αλλά δεν μπορούν να ζημιώνουν και την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το νόμιμο κράτος».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τρομο-συντονισμός

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ομάδας G5 - ομάδα κρατών των «μεγάλων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ) - συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα περίχωρα του Σέφιλντ στην κεντρική Αγγλία και εξέτασαν σειρά θεμάτων, ανάμεσα στα οποία, όμως, δεσπόζει η τρομοκρατία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και θέματα διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας αποτέλεσαν τα βασικότερα από τα θέματα της συνάντησης αυτής της G5, ανέφεραν γαλλικές, αλλά και βρετανικές πηγές, που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή. Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του Βρετανού υπουργού των Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ και με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Γερμανίας Οτο Σίλι, της Ισπανίας Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ιταλίας Τζιουζέπε Πιζάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ