Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

Σήμερα αναμένεται να διευκρινιστούν τα πρώτα μέτρα της Κομισιόν αναφορικά με τη στήριξη του ψευδοκράτους, τόσο με πόρους, όσο και με την έναρξη εμπορίου με την ΕΕ από λιμάνια και το αεροδρόμιο των Κατεχομένων. Η Λευκωσία θεωρεί ότι προσωρινά απέτρεψε τα χειρότερα. Ωστόσο, οι πιέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας και άλλων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ύστερα από μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, κατάφερε να αποτρέψει την άμεση εφαρμογή μέτρων, ζημιογόνων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε πληροφορίες περί αναβολής της απόφασης της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τους Τουρκοκυπρίους, λόγω νομικών προβλημάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και όχι η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε χωριστικές τάσεις. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει κάνει τεράστια δουλιά για τα μέτρα που σύντομα αναμένεται να εξαγγείλει για τους Τουρκοκυπρίους και τα οποία θα αποσκοπούν στη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Διευκρίνισε ότι έχουν να κάνουν με θέματα απαγκίστρωσης φυλακίων εντός των τειχών της Λευκωσίας, μείωσης των εξοπλισμών και αποναρκοθέτησης. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει, επίσης, διοικητικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εφαρμογή των ευρύτερων μέτρων που θα εξαγγείλει η ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι σήμερα Τετάρτη είναι μια σημαντική μέρα στις Βρυξέλλες, αφού ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Κομισιόν πάνω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στην Κύπρο. «Πρώτον, υπάρχει ο ειδικός ρυθμιστικός κανονισμός, ο οποίος ερμηνεύει την εφαρμογή του Κανονισμού 866, δηλαδή του Κανονισμού εκείνου που διέπει το εμπόριο διά μέσου της πράσινης γραμμής. Επίσης, θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Επιτροπής για το χρηματοδοτικό Κανονισμό που αφορά στη χρησιμοποίηση των 259 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, για τους Τουρκοκυπρίους, και διάφορα παρεμφερή θέματα», είπε ο Ιακώβου. Συμπλήρωσε ότι δόθηκαν στην κυβέρνηση προσχέδια αυτών των Κανονισμών και έχει κάνει τις παρατηρήσεις της.

Οι κινήσεις «άλλων»

Η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένουν στη διεθνή νομιμότητα όσον αφορά στις κινήσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με μια καλή και συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Δ. Χριστόφιας είπε πως «είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, οι οποίες δημιουργούνται από κάποιες δυνάμεις και είναι σαφές αυτό το πράγμα». Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια κίνηση από πλευράς ψευδοκράτους σε περίπτωση μη ανοίγματος αεροδρομίου στα Κατεχόμενα, εξέφρασε την εκτίμηση αλλά και ευχή ότι «από το ψευδοκράτος δε θα έχουμε κίνηση, από άλλους να μην έχουμε κίνηση».

Το θέμα, πρόσθεσε, «δεν είναι τι κάνει το ψευδοκράτος, είναι το τι κάμνουν εκείνοι που χειρίζονται τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και του υπόλοιπου κόσμου». Ευχήθηκε όπως μην χρειαστεί να φθάσουμε σε προσφυγές (σ.σ: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά ενδεχόμενων αποφάσεων της Κομισιόν για αναβάθμιση του ψευδοκράτους) και το θέμα να λυθεί με πολιτικά επιχειρήματα τα οποία, σημείωσε, «δε θα ζημιώνουν τους Τ/Κ σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανταλλαγές αλλά δεν μπορούν να ζημιώνουν και την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το νόμιμο κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ