Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα τρομομέτρα θα σπάσουν στην πράξη

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις που έρχονται μπορούν να «εξαφανίσουν» τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες, την αστυνομοκρατία και τους τρομονόμους τους.

Την πρώτη δυναμική απάντηση έδωσε ο λαός της Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη, πρώτη μέρα εφαρμογής των τρομομέτρων. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγιναν συγκεντρώσεις σε εννέα σημεία της πόλης. Στην Ομόνοια η κάμερα μπροστά στο πολυκατάστημα «Χόντος» κουκουλώθηκε με μια σακούλα. Οι Περιστεριώτες τύφλωσαν με μπογιά την κάμερα στην οδό Θηβών και Πελασγίας. Στο Αιγάλεω η κάμερα παρακολούθησης «βαπτίστηκε»: στην κολόνα που στηρίζεται γράφει «χαφιές». Ανάλογες κινητοποιήσεις στους Αμπελόκηπους, στη Φιλαδέλφεια, στη Δάφνη, στην Καλλιθέα, στο Βύρωνα και το Γαλάτσι.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο λαός «τα έβαλε» με το «μάτι του μεγάλου αδελφού» στην πράξη. Την Κυριακή 25 Γενάρη 2004 ο Δήμος Νίκαιας είπε έμπρακτο «όχι» στις κάμερες παρακολούθησης. Ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους του δήμου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας, όπου οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν το συνέδριό τους. Μαζί πήγαν στα σημεία όπου υπήρχαν κάμερες τύπου DΟΜΕ και «αξιοποιώντας» τους γερανούς του δήμου τις απενεργοποίησαν. Ηταν τρεις απ' τις πολλές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξι μήνες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Ιούνη 2003, αγωνιστές της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη Τώρα» αχρήστευσαν μία απ' τις 26 κάμερες που είχαν τοποθετηθεί, απ' το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης, με αφορμή τότε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για την παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών ενόψει των διαδηλώσεων που έγιναν την περίοδο 19 - 22 Ιούνη. Με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Αγάπιο Σαχίνη, οι διαδηλωτές απενεργοποίησαν την κάμερα στην πλατεία Συντριβανίου.

Παρόμοιες δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στου Ζωγράφου, όπου «εξουδετερώθηκε» ο μηχανισμός κάμερας που έχει τοποθετηθεί στη λεωφόρο Παπάγου (πλατεία Γαρδένιας), αλλά και στη Νέα Ιωνία, όπου οι κάτοικοι εμπόδισαν τις εργασίες τοποθέτησης καμερών στις διασταυρώσεις της Ζωοδόχου Πηγής με την Κασταμονής και τη Βυζαντίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ