ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση εργασίας στις συγκοινωνίες

Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα στην Αθήνα, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός και μετρό). Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη εντατικοποίηση, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των δρομολογίων μέσα στον ίδιο χρόνο εργασίας ή στη λειτουργία γραμμών ακόμα και σε 24ωρη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι δε θα παίρνουν ούτε τα ρεπό τους, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα. Επιπλέον, δε θα τους δοθεί καμιά άδεια τον Αύγουστο. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ζητάνε να τους δοθεί τουλάχιστον το Ολυμπιακό επίδομα, λόγω της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Βέβαια, ακόμα και η χορήγηση του Ολυμπιακού επιδόματος δεν ακυρώνει το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, το οποίο έρχεται να οξύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα «χρυσώσει το χάπι», αλλά και θα αποτελέσει «πιλότο» για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι η επιδοματική πολιτική αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο κάθε κυβέρνησης, που προτιμά αντί για αυξήσεις σε μισθούς να δίνει επιδόματα, που και εύκολο είναι τα πάρει πίσω, αλλά και έχουν μικρότερο κόστος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Απεργία σε εφημερίδες και σταθμούς την ερχόμενη βδομάδα

Διευρύνεται πλέον ο αγώνας των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ μετά τη χτεσινή απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να κηρύξει 24ωρη απεργία και στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς από τις 6 π.μ. της ερχόμενης Τετάρτης 14 Ιούλη, μέχρι τις 6 π.μ. της Πέμπτης 15 Ιούλη.

Υπενθυμίζεται ότι από προχτές Τρίτη η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο, έχει αποφασίσει 48ωρη απεργία στις εφημερίδες για την Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Ιούλη για τις ΣΣΕ του 2004.

Η ΕΣΗΕΑ οδηγήθηκε στην απόφαση για απεργία και στους σταθμούς, μετά τον εμπαιγμό και την αρνητική, ουσιαστικά, στάση των εργοδοτικών ενώσεων των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (ΕΙΡΑ και ΕΙΤΗΣΕΕ). Χτες επρόκειτο να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις της ΕΣΗΕΑ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις ΣΣΕ του 2004. Ομως, αποφεύγοντας τις συναντήσεις, η μεν ΕΙΡΑ ματαίωσε τη συνάντηση με ένα τηλεφώνημα στη γραμματεία της ΕΣΗΕΑ, η δε ΕΙΤΗΣΕΕ με επιστολή της ζήτησε η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, μια ημέρα πριν την 48ωρη απεργία στις εφημερίδες.

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε επίσης να κηρύξει στάση εργασίας στην ΕΡΤ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) την Τετάρτη 14 Ιούλη από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ. προκειμένου οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους υπόλοιπους συναδέλφους τους (οι διαπραγματεύσεις ΕΣΗΕΑ - ΕΡΤ για τη φετινή ΣΣΕ δεν έχουν αρχίσει ακόμη).

Σήμερα στις 11 π.μ. συνεδριάζει η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, για να αποφασίσει μέτρα οργάνωσης και περιφρούρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση υπογραφή των ΣΣΕ για το 2004, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μέτρα κατά της ανεργίας. Από την πλευρά της η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ) διατηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας στην απαράδεκτη πρόταση για διετή σύμβαση με αυξήσεις - ψίχουλα.

Η στάση της ΕΙΗΕΑ είναι καθοριστική για τις ΣΣΕ όλων των Ενώσεων εργαζομένων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διότι στην ηγεσία της βρίσκονται οι μεγαλοεκδότες που ελέγχουν και την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Σε απόλυτη σύμπνοια

Βασικό κριτήριο για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή της εκάστοτε ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Πάνω σ' αυτήν τη βάση και σε πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας, ξεκίνησαν χτες, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα, οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και την κυβέρνηση, αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης, της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δύο πλευρές έθεσαν χτες στο τραπέζι τη φιλοσοφία της πολιτικής που επιθυμούν να ακολουθήσουν στη Δημόσια Διοίκηση κι όπως ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ τους.

«Η βάση πάνω στην οποία κινούμαστε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, έχει τρεις άξονες: Αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αξιοκρατία στις προαγωγές, ουσιαστική συμμετοχή του δημοσίου υπαλλήλου στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις». Από τη μεριά του, ο Σπ. Παπασπύρος υπογράμμισε τη σύγκλιση των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται πρέπει να οδηγήσει σε σταθερή εξέλιξη στο δημόσιο τομέα. «Με αυτό το πνεύμα, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

Οι δύο πλευρές θα καταθέσουν εξειδικευμένες προτάσεις επί του θέματος, σε νέα συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιούλη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε συζητήσεις με τους δημοσιογράφους ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο υπάλληλος να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες - εννοείται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής - να έχει στόχο, να αξιολογείται και να μισθοδοτείται με βάση το πώς ανταποκρίνεται σ' αυτόν το στόχο. Αναφερόμενος στην αλλαγή του βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι πρόθεσή του κατ' αρχάς είναι να προστεθούν δύο ακόμα βαθμοί στους ισχύοντες σημερινούς, ένας βαθμός πριν το τμηματάρχη και ένας βαθμός πριν τον διευθυντή.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Για τα χρέη της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ, ζήτησαν με επιστολή τους στον εισαγγελέα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Την παρέμβαση εισαγγελέα απαιτούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για το σκάνδαλο των οφειλών της ΔΑΝΕ σε βάρος του ΝΑΤ, το οποίο παίρνει τεράστιες διαστάσεις από το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου, προφανώς με άνωθεν εντολή, ενέκρινε προχτές αίτημα της εταιρίας να ρυθμιστεί ένα μέρος των οφειλών αυτών!

Οπως υπογραμμίζεται στην επιστολή των σωματείων προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφορά στις οφειλές της εταιρίας για το πλοίο της «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» για του οποίου τα χρέη ανέρχονται στα περίπου 302.000 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρία οφείλει στο ΝΑΤ και για τα πλοία της «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ» των οποίων τα ποσά δεν έχουν υπολογιστεί και επιπλέον, εκτός αυτών, οφείλει στο ΝΑΤ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που έχει εισπράξει από τους επιβάτες και τα οχήματα για το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) και από το 2000 δεν τα έχει αποδώσει! Οσο για τους ναυτεργάτες των πλοίων αυτών παραμένουν απλήρωτοι για 4 μήνες, ενώ τους οφείλονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και η άδεια του 2003.

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της συνεδρίασης της διοίκησης του ΝΑΤ, δηλαδή στις 5 Ιούλη ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, είχε απαιτήσει γραπτώς (δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω των υποχρεώσεών του στο Ευρωκοινοβούλιο) και μάλιστα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, από τη διοίκηση να αποφασίσει την είσπραξη συνολικά των οφειλών της ΔΑΝΕ και να απαγορευτεί ο απόπλους των τριών πλοίων της εταιρίας μέχρι την πλήρη εξόφληση.

ΚΡΗΤΗ
Συσκέψεις ΠΑΜΕ

Με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, για τον προγραμματισμό δράσης του καλοκαιριού και τα προβλήματα των εργαζομένων, χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και συνδικαλιστές από το νομό Λασιθίου. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση τόσο για τη δράση και τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την οργάνωση του αγώνα από 'δω και πέρα.

Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχη δουλιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα και στα Χανιά με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών από το Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ