ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αύριο διαδηλώνουμε, «περικυκλώνουμε» την Ακρόπολη

Απόψε αναχωρούν τα πούλμαν από την Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις για την κατασκήνωση και τη διαδήλωση

Αναχωρούν απόψε τα πούλμαν των Οργανώσεων της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα για να συμμετέχουν στο 13ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης, αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα και τους Αγίους Θεοδώρους. Αύριο, οι χιλιάδες φίλοι και μέλη της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα θα διαδηλώσουν μαζί με το λαό της Αθήνας, με σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα», ξεκινώντας στις 9.30 π.μ. από την Ομόνοια και «περικυκλώνοντας» συμβολικά την Ακρόπολη.

Απόψε στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καραϊσκάκη τα πούλμαν της ΚΝΕ από την Αθήνα για το Δημοτικό Κάμπινγκ των Αγίων Θεοδώρων, όπου θα στηθεί η κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Νωρίτερα σήμερα, θα αναχωρήσουν για τους Αγίους Θεοδώρους τα πούλμαν των Οργανώσεων της ΚΝΕ από τη Δυτική Πελοπόννησο (από την Πάτρα, για παράδειγμα, αναχωρούν στις 11 το πρωί και στις 3.30 το απόγευμα από την πλατεία Τριών Συμμάχων) που θα διαμορφώσουν το χώρο για να υποδεχτεί τους υπόλοιπους αγωνιστές - κατασκηνωτές. Από τη Θεσσαλονίκη, τα πούλμαν της ΚΝΕ ξεκινούν στις 12 τα μεσάνυχτα από το Αγαλμα του Βενιζέλου κι αντίστοιχα σ' όλες τις μεγάλες πόλεις οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ορίσει (ανάλογα με την απόσταση από την Αθήνα όπου θα έρθουν πρώτα για τη διαδήλωση) την ώρα αναχώρησής τους.

Για τις «νεανικές αντεπιθέσεις» της ΚΝΕ και το στόχο του φετινού διημέρου μας μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ: «Φετινός στόχος οι πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ, που με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εισβάλλουν στην Αθήνα. Στόχος οι κάμερες και η παρακολούθηση, η στρατοκρατία και το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, η απαγόρευση των μετακινήσεων. Με το συλλαλητήριο του Σαββάτου δίνουμε το μήνυμα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δε νομιμοποιούνται στη συνείδηση της νεολαίας, γι' αυτό και καλούμε τη νεολαία της Αθήνας να συμμετέχει μαζικά. Ο αγώνας όμως θέλει κέφι και η κατασκήνωση της ΚΝΕ, με το πλούσιο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες των οργανώσεων, αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση ανάπαυλας για το καλοκαίρι».

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα αντίστασης

Πράγματι, πέρα από τις αυθόρμητες μουσικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις που στήνονται κάθε χρόνο στην κατασκήνωση του Διημέρου της ΚΝΕ, στο Κάμπινγκ των Αγίων Θεοδώρων θα στηθεί σκηνή όπου θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα, θα παίξουν και θα τραγουδήσουν ερασιτεχνικά συγκροτήματα κι οι βραδιές θα κλείνουν με ρεμπέτικο γλέντι. Μαζί με τους νέους της ΚΝΕ θα βρεθεί και θα τραγουδήσει επίσης απόψε ο Βασίλης Λέκκας, ο νέος δημιουργός Κώστας Τσελάς και το συγκρότημα «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό». Αύριο Σάββατο θα τραγουδήσει ο Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση υποδοχής για τα νέα μέλη της Οργάνωσης.

Οταν ζητήσαμε από τον Μίλτο Πασχαλίδη να μας πει δυο λόγια για τη συμμετοχή του στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, απάντησε: «Κακώς με ρωτάτε εμένα. Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αισθάνομαι συγγενής με αυτό το χώρο και συμμετέχω». Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μίλτος Πασχαλίδης συμμετέχει στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, πριν δυο χρόνια στο Στόμιο της Λάρισας είχε χαρίσει αξέχαστες στιγμές στη συναυλία της κατασκήνωσης.

Ο Βασίλης Λέκκας, επίσης, τόνισε ότι στη δική του περίπτωση «το κάλεσμα και η συμμετοχή είναι ένα και το αυτό. Ερχόμενος και με την ιδιότητα του καλλιτέχνη, θα τονίσω πολύ περισσότερο όλη αυτή τη θεματολογία του Διημέρου μέσα από ένα ρεπερτόριο και ένα τραγούδι που ήταν εκάστοτε αντιεξουσιαστικό, χωρίς τη "χορηγία" της πρόσφατης εικόνας που έχουμε τώρα και από την Ολυμπιάδα, είναι από τα πιο καθαρά θέματα που μπορούμε να προτείνουμε σε σχέση με αυτό που εισπράξαμε ως λαός, ως έθνος από το Ολυμπιακό πνεύμα από την αρχαιότητα και πορευτήκαμε με αυτό».

Γεγονός με διεθνές αντίκτυπο

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, μάλιστα, αποκτά και διεθνή χαρακτήρα, καθώς στις εκδηλώσεις του και τη μεγάλη αυριανή διαδήλωση θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Σουηδίας. Πέρα από αυτή τη φυσική παρουσία των δυο νεολαιίστικων Οργανώσεων, μαζί με τα παιδιά της ΚΝΕ θα βρίσκονται και πολύ ακόμα νέοι από όλο τον κόσμο που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

Θυμίζουμε, ότι 30 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο είχαν υπογράψει το κείμενο με τίτλο «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ολυμπιάδα», ενώ στα γραφεία της ΚΝΕ φτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης από την Ισπανία, την Ινδία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΚΝΕ ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών στην Ολυμπιάδα, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν τη στήριξή τους στο κείμενο αλληλεγγύης και στις κινητοποιήσεις της ΚΝΕ ήταν και ο Χέλμουτ Μάρκοφ, ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας.

Συνεστίαση στην Ιτέα

Η Κομματική Οργάνωση Ιτέας του ΚΚΕ διοργανώνει, αύριο Σάββατο 10 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., συνεστίαση στην ταβέρνα «ΖΕΦΥΡΟΣ».

Σύσκεψη για την Ολυμπιάδα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 15 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60) με θέμα «Με πρόσχημα την Ολυμπιακή Ασφάλεια: Γενική δοκιμή εφαρμογής μόνιμων αντιδημοκρατικών πολιτικών - Αναγκαιότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΟΧΙ σε «ευρωτρομονόμους» και «χαφιέδες»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πικετοφορία ενάντια στους «ευρωτρομονόμους» και το χαφιεδισμό, χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο μετά από κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και το ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση έγινε στις 8 το απόγευμα στα Λιοντάρια, όπου πολλοί εργαζόμενοι και νέοι άνθρωποι με πανό, πικέτες, σημαίες και συνθήματα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νέο ευρωέκτρωμα που ψηφίστηκε στη Βουλή και την προβολή του χαφιεδισμού, μέσω καμερών και άλλων συστημάτων παρακολούθησης σαν το νέο τρόπο ζωής. Προσπάθειες και ενέργειες που στόχο έχουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την πάλη του λαϊκού κινήματος.

Η πικετοφορία ξεκίνησε λίγη ώρα μετά, με πορεία στο Λιμάνι του Ηρακλείου όπου έχουν στηθεί δεκάδες κάμερες παρακολούθησης με το πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νωρίτερα, η πορεία σταμάτησε στην περιφέρεια Κρήτης και αντιπροσωπεία των φορέων παρέδωσε στον Περιφερειάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στο Λιμάνι, οι διαδηλωτές μοιράζοντας υλικό στον κόσμο και ενημερώνοντάς τον για τις εξελίξεις και το νέο τρομονόμο, κουκούλωσαν με μαύρες σακούλες που έγραφαν επάνω «εδώ χαφιές», συμβολικά ορισμένες κάμερες, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτή την κατάσταση και με αγώνες θα βάλουν φρένο στους αρχιτρομοκράτες Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ