ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
Βγήκαν στο δρόμο ν' αγωνιστούν

Οι 500 εργάτες που τέθηκαν από χτες σε αναγκαστική άδεια μέχρι τις 4 Αυγούστου. Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο της πόλης

Αν οι βάρδιες στη δουλιά είναι τρεις, στον αγώνα είναι μία! Και είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους στα κλωστήρια του Λαναρά στη Νάουσα, που έκλεισαν χτες τους δρόμους έξω από τις πύλες των εργοστασίων, διεκδικώντας το αυτονόητο: να μην κλείσουν τα κλωστήρια, να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από αυτές που πλέον έγιναν πολύτιμες σε μια πόλη που η ανεργία σκαρφάλωσε στο 50%. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε την πρώτη απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να συρρικνώσει τον κλάδο της παραγωγής νήματος, με κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο 500 εργαζόμενοι. Σήμερα το πρωί ακολουθεί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, με τους εργαζόμενους να σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, μέχρι να διασφαλίσουν ότι μετά τις 4 Αυγούστου που λήγει η υποχρεωτική τους άδεια, θα βρουν τις θέσεις τους εκεί που τις άφησαν και τις μηχανές των κλωστηρίων σε λειτουργία.

«Αν ψάξεις γύρω σου θα βρεις 4 ή 5 που να θέλουν περισσότερα από πέντε χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Και σ' αυτό το εργοστάσιο είμαστε πάνω από 160. Αν κλείσει τι θα κάνουμε; Ποιος θα μας πάρει για δουλιά στα 55 μας χρόνια;». Τα λόγια του Γιώργου Κάπτη, ύστερα από 32 χρόνια δουλιάς στα κλωστήρια Β΄, εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι ωστόσο σπεύδουν να διαλύσουν κάθε υποψία ανέξοδης γκρίνιας: «Δε βγήκαμε στο δρόμο για να κλάψουμε, αλλά για να αγωνιστούμε. Στο κάτω κάτω, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να χάσουμε ή να κερδίσουμε πέρα από τη δουλιά μας». Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες, με παιδιά που σπουδάζουν και δάνεια που τρέχουν. «Αν χάσουμε τη δουλιά μας, τα χάνουμε όλα» λέει η Αρετή Κρατζά, εργαζόμενη στα κλωστήρια του Λαναρά τα τελευταία 25 χρόνια, συμπληρώνοντας τα λόγια του διπλανού της στο μπλόκο της εθνικής Βέροιας-Σκύδρας, ότι «κατά 99% είμαστε όλοι άνεργοι».

«Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό»

Στη μέση του δρόμου, κάτω από τα πανό που ζητάνε να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, τα πυρά των εργατών στα κλωστήρια συγκεντρώνει τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή κυβέρνηση, που θεωρούνται εξίσου υπεύθυνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί σήμερα οι εργαζόμενοι. «Να τελειώνουν με τις φιέστες και να σκύψουν στα προβλήματα του απλού ανθρώπου που παράγει. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό» σημειώνει ο Αλέξανδρος Σούγγαρης, εξηγώντας πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις εξασφάλιζαν με επιδοτήσεις κεφάλαια για το Λαναρά, χωρίς ποτέ να ελέγχουν πού πάνε τα χρήματα. Και συμπληρώνει: «Εμείς είμαστε τα κύτταρα με τα οποία ο Λαναράς έφτιαξε τα κεφάλαιά του. Από εδώ ξεκίνησε και έφτιαξε την Κλωνατέξ».

Τα Κλωστήρια Β΄ ήταν πράγματι ένα από τα πρώτα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1964. Με τη μόνη διαφορά ότι πριν από 20 χρόνια απασχολούσε 600 εργαζόμενους και σήμερα μόλις 160 χωρίς ωστόσο να υπάρξει μείωση στην παραγωγή. «Η δουλιά έχει εντατικοποιηθεί τόσο πολύ που σπάνια κάποιος θα μείνει μέχρι το τέλος. Συνήθως συνταξιοδοτούνται οικειοθελώς δυο - τρία χρόνια νωρίτερα γιατί πλέον δεν αντέχουν άλλο» μας εξηγούν οι εργάτες των κλωστηρίων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, σε μια προσπάθεια να συντονίσει τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πόλης, όπως ακριβώς έγινε και πριν μερικούς μήνες με την υπόθεση της «Τρικολάν», που βρέθηκε ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι εργάτες των κλωστηρίων θα έχουν στη σημερινή τους κινητοποίηση και τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους στην «Τρικολάν» που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με 4ωρη στάση εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΦ
Στην «εξέδρα» παρά την εμπειρία τους

Ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον εξέφρασαν στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ.Πατσιλινάκο που περιόδευσε στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Παρόμοιο «σκηνικό» με αυτό που έχει στηθεί σε βάρος των 340 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, «βιώνουν» εδώ και δύο χρόνια και οι 156 εργαζόμενοι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στο Φάληρο. Εχουν τεθεί στην «άκρη», να παρακολουθούν από μακριά τα «έργα» που γίνονται στο στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τους εργολάβους που έχουν συνάψει τις σχετικές συμφωνίες με τον Αθήνα 2004.

Η τεράστια πείρα των 15 και 20 χρόνων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένει αναξιοποίητη, ενώ όπως ακριβώς συμβαίνει στο ΟΑΚΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισαν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Την αγανάκτησή τους για αυτή την κατάσταση, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν - καθώς όλα δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας τους «τρίζουν» - κατέθεσαν χτες οι εργαζόμενοι στον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκο στη διάρκεια περιοδείας του. Μαζί με τον βουλευτή ήταν και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Μέχρι και χτες, οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει την εξόφληση του Ιούνη, ενώ όπως ειπώθηκε από τους ίδιους: «Εχουμε βγάλει σε πέρας με επιτυχία παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως αυτό της άρσης βαρών και έχουμε πάρει συγχαρητήρια και τώρα είμαστε εδώ μέσα παραγκωνισμένοι».

Ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί χωρίς καμιά παρέκκλιση τη γραμμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο δικό σας θέμα. Με τη μόνη διαφορά ότι προστέθηκε ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα αυτό των καθυστερήσεων στις πληρωμές». Επισήμανε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακόμα πιο εντατικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε κάθε τομέα, χωρίς να εξαιρούνται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει μετά τους Αγώνες. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί τους στο ΟΑΚΑ και τους κάλεσε σε κοινό συντονισμό και αγωνιστική δράση για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Νέα απεργία σήμερα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Για τέταρτη φορά - από τις 9 Ιούνη - οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») κατεβαίνουν σήμερα σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2004 και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους που αμφισβητεί η διοίκηση του ομίλου (της γαλλικής πολυεθνικής «LAFARGE»). Το ΔΣ του σωματείου, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όσο οι Γάλλοι εργοδότες επιμένουν στην αδιαλλαξία τους και στην επιδίωξη τους ν' αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Πρεβεζάνος δήλωσε ότι η εργοδοσία δεν έχει υλοποιήσει ακόμα τις γραπτές δεσμεύσεις για 69 προσλήψεις εργαζομένων και από τότε έχουν αποχωρήσει άλλοι 68 εργαζόμενοι με σύνταξη. Ηδη, σημείωσε, λόγω και έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης, ένας εργαζόμενος δουλεύει για δύο. Η εταιρία επιδιώκει να το ανεβάσει στο 1 προς 4. Με τέτοιους όρους δεν υπογράφουμε.

Τέλος, ανέφερε ότι σε συνάντηση που υπήρξε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών ζητήθηκε η έμπρακτη συμπαράστασή της μαζί και των άλλων σωματείων με 4ωρη στάση εργασίας στις 15/7 που επιδικάζεται η προσφυγή της εταιρίας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, όμως η ηγεσία της αρνήθηκε να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ