ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στη σέντρα η CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πριν καν ανακοινωθεί χαρακτηρίστηκε «καταπέλτης» κατά της μυστικής υπηρεσίας, της CIA. Ο λόγος: Το πόρισμα της επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, που ανέλαβε τη σύνταξη έκθεσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας σε σχέση με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στο Ιράκ και ανακοινώθηκε μια μέρα μετά τον «αποχαιρετισμό» του απερχόμενου αρχηγού της Υπηρεσίας, Τζορτζ Τένετ, ο οποίος μιλώντας στο προσωπικό έκανε λόγο για επιτυχίες, αλλά και για «ερωτηματικά» σχετικά με τη δράση της.

Συγκεκριμένα, στην πολυαναμενόμενη έκθεση που αριθμεί 500 σελίδες, γίνεται λόγος για ανεπαρκή στοιχεία και για πρόχειρη αξιολόγησή τους, για υπερεκτίμηση της απειλής των ιρακινών όπλων προ της στρατιωτικής σύρραξης, ενώ αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες, για να παρουσιάσουν συγκεκριμένα πορίσματα, χωρίς να απαντά όμως στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε ως προς την ανάγκη διεξαγωγής του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το BBC, η CIA δέχτηκε «χαστούκι» από τη Γερουσία ιδιαιτέρως, γιατί αγνόησε τις αμφιβολίες αναφορικά με τα ιρακινά κινητά εργαστήρια βιοχημικών όπλων - ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους, για να «χτίσει» το βαρύ κατηγορητήριο, που οδήγησε στον πόλεμο κατά της Βαγδάτης. Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας δεν εξέτασε εάν και κατά πόσον η ίδια η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε στο «κατηγορώ» κατά του Ιράκ - το θέμα αυτό εξετάζεται ανεξάρτητα και θα υπάρξει πόρισμα έως τα τέλη του έτους. Πάντως, απάλλαξε τον Λευκό Οίκο των κατηγοριών για άσκηση πιέσεων προς τους αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική στο Ιράκ.

Τρομο-λαγνεία

«Να είστε σε επιφυλακή... αναμένουμε χτύπημα», προειδοποίησε προχτές και ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ τα μέλη του Κογκρέσου. Προειδοποίηση, που είχαν απευθύνει και λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι της CIA, του FBI κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον πιθανό «κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης από την Αλ Κάιντα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου»!

Την ίδια στιγμή, η τρομο-λαγνεία καλά κρατεί και στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα παραμένει στόχος για τους τρομοκράτες και πολλά σχέδια επιθέσεων έχουν ήδη αποτραπεί, δήλωσε χτες ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Τζον Στίβενς στο BBC.

Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη της χρονιάς, είχε δηλώσει το Μάρτη ότι οι υπηρεσίες του απέτρεψαν επιθέσεις που είχαν στόχο τη βρετανική πρωτεύουσα και εχτές εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι διαρκής.

Εν τω μεταξύ, τρία παγιδευμένα δέματα ανακαλύφθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κύριο κέντρο διαλογής του ταχυδρομείου του Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία. Τα παγιδευμένα δέματα καταστράφηκαν από πυροτεχνουργούς του βρετανικού στρατού. Οι αρχές ανέφεραν ότι τα δύο πακέτα δεν ήταν μεγάλης ισχύος, ωστόσο μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά και απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους του Ολστερ να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Συγχαρητήρια» και «ανταμοιβές» μοιράζει η Ράις...

Κορεάτες διαδηλώνουν ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ και στη συμμετοχή της χώρας τους

Associated Press

Κορεάτες διαδηλώνουν ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ και στη συμμετοχή της χώρας τους
ΣΕΟΥΛ.- «Κοντολίζα Ράις: Εγκληματίας πολέμου», έγραφαν τα πλακάτ μερικών δεκάδων Νοτιοκορεατών, που συγκεντρώθηκαν χτες έξω απ' το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ. Μέσα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ συζητούσε με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Μπαν Κι-μου τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την επικείμενη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα κατά ένα τρίτο, για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, την επικείμενη αποστολή άλλων 3.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ τον ερχόμενο μήνα «παρά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό» του Νοτιοκορεάτη Κιμ Σαν Ιλ... Η Ράις επέδωσε συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους προς το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Ρο Μου-γιουν σε σχέση με την «αξιόλογα σταθερή» πολιτική της Σεούλ στο Ιράκ (παρά τις έντονες λαϊκές πιέσεις)... Ο Μπους φέρεται να συγχαίρει τη Σεούλ «για τη μεγάλη δύναμη που έχει επιδείξει η Δημοκρατία της Κορέας στην υποστήριξη της προσπάθειας για σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ»...

Σε άλλο σημείο (σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη κυβερνητικό εκπρόσωπο, που επικαλέστηκε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ), η Ράις δεν παρέλειψε να εκπέμψει μήνυμα προς τη ΛΔ Κορέας, δηλώνοντας πως η Πιονγκγιάνγκ «θα εκπλαγεί εάν δει τις ανταμοιβές που θα απολαύσει μόλις σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων»! Η Ράις, που με την επίσκεψή της στη Σεούλ ολοκλήρωσε μίνι περιοδεία σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, φέρεται να επικαλέστηκε ως «πειστικό» παράδειγμα την περίπτωση της Λιβύης...

  • Το Πεντάγωνο διέψευσε ως «εσφαλμένες πληροφορίες» είδηση, που μετέδωσε νωρίτερα πρακτορείο ειδήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με την οποία χτες ξημερώματα κατέπεσε αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος τύπου U-2 σε περιοχή της ΛΔ Κορέας.
ΙΤΑΛΙΑ
Δίχως τέλος τα βάσανα των 37 Αφρικανών προσφύγων...

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΕΡΝΗ.-

Το ...μπαλάκι στη Μάλτα πέταξε χτες η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αντιδρά στις πιέσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να δεχτεί άμεσα το πλοίο «Καπ Αναμούρ» που μεταφέρει 37 Αφρικανούς πρόσφυγες και πλέει, εδώ και μέρες, ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Σικελίας!

Η αποδοχή των προσφύγων «θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου, προσθέτοντας πως η χώρα που πρέπει να τους υποδεχτεί είναι εκείνη, στην οποία κατέφυγαν αρχικά, «στην προκειμένη περίπτωση στη Μάλτα»... Μαζί του, φάνηκε να συμφωνεί και ο Γερμανός ομόλογός του, Οτο Σίλι.

Η υποκριτική «ευαισθησία» των ιταλικών αρχών που περιορίζεται στα διεθνή πρωτόκολλα περί προσφύγων (και όχι φερ' ειπείν στη Χάρτα του ΟΗΕ και το λεγόμενο διεθνές δίκαιο που αντιτάσσεται στην εισβολή έναντι μίας χώρας - βλέπε Ιράκ...) δεν έπεισε κανέναν. Ωστόσο, το πλοίο «Καπ Αναμούρ» (ομώνυμης γερμανικής οργάνωσης αρωγής, που στις 20 Ιούνη συνάντησε ανοιχτά των αρχών της Μάλτας φουσκωτή λέμβο με 36 Σουδανούς και έναν απ' τη Σιέρα Λεόνε και τους επιβίβασε, γλιτώνοντάς τους από μοιραίο ναυάγιο) εξακολουθεί να πλέει ανοιχτά, εκπέμποντας SOS στον ανθρωπισμό...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Το Μεξικό (ως κύριο) και η Βενεζουέλα (ως συνδεδεμένο) είναι τα δύο νέα μέλη του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, Mercosur, ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνόδου του. Η σύνθεσή του διευρύνεται, από την ίδρυσή του το 1991, με ιδρυτικά μέλη τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και συνδεδεμένα μέλη, τη Βολιβία, τη Χιλή και το Περού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και ο πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ ανακοίνωσαν τη δημιουργία της στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας Petrosur.

ΚΑΪΡΟ.-- Την παραίτησή της υπέβαλλε η 34μελής αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Βασικός λόγος της ομαδικής παραίτησης εκτιμάται ότι είναι οι πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΛΙΜΑ.-- Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δύο λεωφορεία συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά σε οδική αρτηρία που ανήκει στον παναμερικανικό άξονα, στην επαρχία Πάλπα του Περού όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου «Τουπόλεφ» συνετρίβη χτες σε αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τα 4 μέλη του πληρώματός του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η οικογένεια του Φιλιππινέζου εργαζόμενου, που κρατείται από οργάνωση της ιρακινής αντίστασης, έκανε χτες έκκληση στην πρόεδρο Αρόγιο να «κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωσή του».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Διάλογος κωφών εξελίχθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο. Η Ράις στάθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ο Χου στο νέο πακέτο όπλων που θέλει να πουλήσει η Ουάσινγκτον στην Ταϊβάν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική αστυνομία προσέφυγε -ξανά- στη δικαιοσύνη κατά της Λεϊλά Ζάνα και άλλων τριών Κούρδων πρώην βουλευτών, κατηγορώντας τους ότι «παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία» στη διάρκεια των συγκεντρώσεων μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα καταδίκασε τη βομβιστική ενέργεια με 5 νεκρούς, τονίζοντας ότι «φέρει τα χαρακτηριστικά» επίθεσης της οργάνωσης των Τίγρεων, παρά το ότι το μειονοτικό αντάρτικο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του. Αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες για την «αντοχή» της εκεχειρίας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ενοπλα μέλη της αμφιλεγόμενης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου», που δρα τα τελευταία 18 χρόνια στη βόρεια Ουγκάντα, σφαγίασαν προ ημερών πάνω από 100 χωρικούς αραιοκατοικημένων χωριών του Νοτίου Σουδάν και εξώθησαν στην προσφυγιά πάνω από 15.000 αμάχους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες νόμο σύμφωνα με τον οποίο δίνεται το «πράσινο φως» στην έρευνα γενετιστών πάνω στα βλαστοκύτταρα ανθρωπίνων εμβρύων. Η οιαδήποτε προσπάθεια αναπαραγωγής διά της μεθόδου της κλωνοποίησης χαρακτηρίζεται «έγκλημα κατά του ανθρώπινου γένους» κι επισύρει ποινή 20ετούς κάθειρξης.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Γιάνεζ Νρνόβσεκ ανακοίνωσε χτες πως θα διεξαχτούν εκλογές στις 3 Οκτώβρη.

ΣΚΟΠΙΑ/ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στους 18 ανέρχονται οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Ρουμανία. Στα Σκόπια, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών, δήλωσε πως από τις αρχές της βδομάδας τουλάχιστον 15 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κατά τόπους ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις προκαλεί η παρέμβαση Αρμιτάζ

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Δε φαίνεται να σβήνουν εύκολα οι φωτιές, που άναψε στις αρχές της βδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, όταν δήλωσε πως η πολιτική δήλωση του ηγέτη των Εργατικών, Μαρκ Λάθαμ, περί αποχώρησης των Αυστραλών στρατιωτών από το Ιράκ εάν κερδίσει τις γενικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, έχει «διχάσει» την αξιωματική αντιπολίτευση...

Χτες, ο ένας μετά τον άλλο, πρώην πρωθυπουργοί (και από τους Φιλελεύθερους, και από τους Εργατικούς) κατήγγειλαν τον Αρμιτάζ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αυστραλίας και κάλεσαν τον Αυστραλό πρωθυπουργό Χάουαρντ να πάρει θέση, καταδικάζοντας ως ανεπιθύμητες τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου... Μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί της Αυστραλίας Πολ Κίτινγ, Μάρκομ Φρέιζερ ερμήνευσαν την παρέμβαση Αρμιτάζ ως κακό αποτέλεσμα της πλήρους ταύτισης της (ιμπεριαλιστικής) εξωτερικής πολιτικής ΗΠΑ - Αυστραλίας...

Ο Χάουαρντ, πάντως, κάθε άλλο παρά επέκρινε τον Αρμιτάζ, λέγοντας πως ο ηγέτης των Εργατικών δεν έχει δικαίωμα διά να ομιλεί... επειδή (προ μηνών) αποκάλεσε τον Τζ. Ου. Μπους ως «τον πιο επικίνδυνο και ανίκανο πρόεδρο των ΗΠΑ εν ζωή»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ