Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στη σέντρα η CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πριν καν ανακοινωθεί χαρακτηρίστηκε «καταπέλτης» κατά της μυστικής υπηρεσίας, της CIA. Ο λόγος: Το πόρισμα της επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, που ανέλαβε τη σύνταξη έκθεσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας σε σχέση με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στο Ιράκ και ανακοινώθηκε μια μέρα μετά τον «αποχαιρετισμό» του απερχόμενου αρχηγού της Υπηρεσίας, Τζορτζ Τένετ, ο οποίος μιλώντας στο προσωπικό έκανε λόγο για επιτυχίες, αλλά και για «ερωτηματικά» σχετικά με τη δράση της.

Συγκεκριμένα, στην πολυαναμενόμενη έκθεση που αριθμεί 500 σελίδες, γίνεται λόγος για ανεπαρκή στοιχεία και για πρόχειρη αξιολόγησή τους, για υπερεκτίμηση της απειλής των ιρακινών όπλων προ της στρατιωτικής σύρραξης, ενώ αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες, για να παρουσιάσουν συγκεκριμένα πορίσματα, χωρίς να απαντά όμως στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε ως προς την ανάγκη διεξαγωγής του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το BBC, η CIA δέχτηκε «χαστούκι» από τη Γερουσία ιδιαιτέρως, γιατί αγνόησε τις αμφιβολίες αναφορικά με τα ιρακινά κινητά εργαστήρια βιοχημικών όπλων - ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους, για να «χτίσει» το βαρύ κατηγορητήριο, που οδήγησε στον πόλεμο κατά της Βαγδάτης. Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας δεν εξέτασε εάν και κατά πόσον η ίδια η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε στο «κατηγορώ» κατά του Ιράκ - το θέμα αυτό εξετάζεται ανεξάρτητα και θα υπάρξει πόρισμα έως τα τέλη του έτους. Πάντως, απάλλαξε τον Λευκό Οίκο των κατηγοριών για άσκηση πιέσεων προς τους αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική στο Ιράκ.

Τρομο-λαγνεία

«Να είστε σε επιφυλακή... αναμένουμε χτύπημα», προειδοποίησε προχτές και ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ τα μέλη του Κογκρέσου. Προειδοποίηση, που είχαν απευθύνει και λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι της CIA, του FBI κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον πιθανό «κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης από την Αλ Κάιντα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου»!

Την ίδια στιγμή, η τρομο-λαγνεία καλά κρατεί και στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα παραμένει στόχος για τους τρομοκράτες και πολλά σχέδια επιθέσεων έχουν ήδη αποτραπεί, δήλωσε χτες ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Τζον Στίβενς στο BBC.

Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη της χρονιάς, είχε δηλώσει το Μάρτη ότι οι υπηρεσίες του απέτρεψαν επιθέσεις που είχαν στόχο τη βρετανική πρωτεύουσα και εχτές εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι διαρκής.

Εν τω μεταξύ, τρία παγιδευμένα δέματα ανακαλύφθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κύριο κέντρο διαλογής του ταχυδρομείου του Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία. Τα παγιδευμένα δέματα καταστράφηκαν από πυροτεχνουργούς του βρετανικού στρατού. Οι αρχές ανέφεραν ότι τα δύο πακέτα δεν ήταν μεγάλης ισχύος, ωστόσο μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά και απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους του Ολστερ να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ