Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκτακτα μέτρα» και νέες εντάσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κατά του νομοσχεδίου που δίνει υπερεξουσίες στον διορισμένο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι και προβλέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές για την «αντιμετώπιση των στασιαστών» τάχθηκαν, χτες, στα κηρύγματά τους κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής, οι περισσότεροι σουνίτες και σιίτες θρησκευτικοί ηγέτες. Η κίνησή τους επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί αναλυτές υποστήριξαν εξαρχής, ότι η κίνηση της διορισμένης κυβέρνησης θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Προς το παρόν, πάντως, χτες, επικράτησε στη χώρα σχετική ηρεμία μετά από τις αιματηρές επιθέσεις της Πέμπτης κατά των κατοχικών δυνάμεων. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από επίθεση σε ομάδα περιπολίας, ενώ τα ξημερώματα, βρέθηκαν νεκροί 2 Τούρκοι οδηγοί βυτιοφόρων που μετέφεραν πετρέλαιο έξω από τη Σαμάρα. Η αυτοκινητοπομπή στην οποία συμμετείχαν δέχτηκε επίθεση από αντάρτες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ομηρία 2 Βούλγαρων οδηγών φορτηγού καθώς και ενός Φιλιππινέζου εργαζόμενου, που φέρονται να έχουν απαχθεί από διαφορετικές οργανώσεις. Και οι δύο, όμως, απειλούν να αποκεφαλίσουν τους ομήρους, σε περίπτωση που οι αντίστοιχες κυβερνήσεις δεν αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κατοχή και δεν πιέσουν για απελευθέρωση όλων των Ιρακινών κρατουμένων. Τέλος, από αγνώστους απάχθηκε στο Ραμάντι και ένας Ιρακινός διερμηνέας των αμερικανικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ