ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Απεργιακό «μπλακ άουτ» στην πόλη

Μαζί με τους εργάτες που κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, βιοτέχνες, επαγγελματίες και έμποροι κλείνουν τα καταστήματά τους

Ενωμένοι και συντονισμένοι οι φορείς της Νάουσας, δίνουν σήμερα δυναμική απάντηση στην πολιτική που έχει καταδικάσει την περιοχή στη φτώχεια και την ανεργία. Συσπειρωμένοι κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιούν πανναουσαϊκή 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στη διασταύρωση της Νάουσας. Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν προσυγκεντρώσεις και πορείες από την πλατεία Καρατάσου, καθώς και την είσοδο των κλωστηρίων Ναούσης στο Στενήμαχο, όπου καθημερινά συγκεντρώνονται οι 500 εργαζόμενοι του ομίλου Λαναρά που αρνούνται να αποδεχτούν την αναγκαστική άδεια στην οποία τους έθεσε η εργοδοσία.

Ο αγώνας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλιά, τώρα γενικεύεται, απλώνεται και γίνεται υπόθεση όλου του λαού. Στο μετερίζι του αγώνα πήραν τη θέση τους και οι εργάτες στις άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, που σήμερα θα κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους. Η απόφαση συστράτευσης των φορέων εκφράστηκε μέσα από την ανοιχτή σύσκεψη - συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας που έγινε το Σάββατο. Ενώ χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά μέσα από Γενικές Συνελεύσεις επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ολοι μαζί λοιπόν, σήμερα, θα διεκδικήσουν να μπει τέρμα στην πολιτική που έχει καταδικάσει τη Νάουσα στην ανεργία (πάνω από το 50%) και υπόσχεται ακόμη πιο μαύρες μέρες για τους εργάτες και τις οικογένειές τους.

Μέσα από την 24ωρη απεργία ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας απαιτεί «να μην κλείσουν τα εργοστάσια, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και σταμάτημα της συρρίκνωσης και υποβάθμισης της κλωστοϋφαντουργίας και της μεταφοράς δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές και άλλες χώρες». Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης των ανέργων και των απολυμένων. Συγκεκριμένα διεκδικεί για όλους τους άνεργους και τους απολυμένους «επίδομα στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης για όλους, μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, επιχορήγηση ενοικίου και επέκταση της επιδότησης στους νέους άνεργους χωρίς καμία προϋπόθεση».

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ

Σε πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004 από τη γαλλική διοίκηση της πολυεθνικής «Lafarge». Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή της πολυειδικότητας.

Σήμερα το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην αίθουσα της Δημοτικής Κίνησης της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (Νεοπτολέμου 11 και Νεοφύτου). Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι εξελίξεις στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους. Παράλληλα, η Τοπική Γραμματεία διοργανώνει την Πέμπτη, 15 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του τσιμεντάδικου. Η συγκέντρωση θα γίνει στον πεζόδρομο της πλατείας Αγοράς.

Στηρίζει τον αγώνα

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων των «Τσιμέντων Χαλκίδας» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Χτες, στελέχη της ΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση στους εργαζόμενους του τσιμεντάδικου.

Η ΝΕ Εύβοιας καταγγέλλει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της πολυεθνικής «LAFARGE». Καλεί τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την ταξική τους ενότητα και αγωνιστικότητα. Καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Μέσα από την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας», των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της σκληρής λιτότητας, - τονίζει η ΝΕ - εξελίσσεται η σφοδρή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό είναι το έδαφος, επισημαίνεται, πάνω στο οποίο οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και τις άλλες μονάδες του ομίλου, αντιμετωπίζουν τη συνεχή κατάργηση, περιορισμό δικαιωμάτων, συρρίκνωση προσωπικού, είσοδο των εργολάβων. Πάνω σ' αυτή την πολιτική, στηρίζει η γαλλική πολυεθνική τις αντεργατικές, προκλητικές απαιτήσεις της.

Οσον αφορά στην πρόταση του ΚΚΕ για Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Τσιμέντου, η ΝΕ Εύβοιας τονίζει ότι ο πλούτος που παράγεται είναι δημιούργημα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων. Δεν μπορεί να τον καρπώνεται μια χούφτα καπιταλιστών. Η παραγωγή τσιμέντου στη χώρα είναι στρατηγικής σημασίας τομέας για τη φιλολαϊκή ανάπτυξη (λαϊκή κατοικία, έργα υποδομής), την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Η τσιμεντοβιομηχανία θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων, του λαού, όταν γίνει λαϊκή περιουσία.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Κάλεσμα έντασης του αγώνα

Σύσκεψη στην κατεύθυνση να δοθεί νέα δυναμική πνοή στον αγώνα των συμβασιούχων για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους, διοργανώνουν τα Συντονιστικά Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, μεθαύριο Πέμπτη 15 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Ετσι, την ώρα που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την ενδυνάμωση του αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά, ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε χτες περιοδεία στη Διεύθυνση Κατασκευής και Συντήρησης Εργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου μίλησε με συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους, καλώντας τους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, σημείωσε ότι αυτό δεν ικανοποιεί το αίτημα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά και ανέδειξε τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική. Εμείς απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους χωρίς όρους, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Ακόμα, επισήμανε ότι αυτή η πολιτική χτυπά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μονίμων και επομένως ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Από τη μεριά τους, οι συμβασιούχοι ανέφεραν ότι η σύμβασή τους λήγει στις αρχές του Αυγούστου χωρίς πιθανότητα ανανέωσης, ενώ χαρακτήρισαν κοροϊδία το ΠΔ. Ακόμα, τόνισαν ότι είναι δύο μήνες απλήρωτοι, ενώ και οι μόνιμοι δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, νυχτερινά και εκτός έδρας.

Να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα...

Την περιοδεία παρακολούθησε ο «Ρ», συνομιλώντας με τρεις συμβασιούχους. Ο Θ. Σ., ετών 58, μας λέει: «Μας πληρώνουν περίπου 600 ευρώ το μήνα. Σε λίγες ημέρες απολύομαι. Ποιος θα με πάρει σε αυτή την ηλικία; Σου έρχεται να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα». Οργισμένη είναι και η αντίδραση του Μ. Π.: «Είμαι 58 ετών. Πριν έρθω εδώ ως συμβασιούχος ήμουν 18 μήνες άνεργος. Η σύμβαση λήγει σε λίγο καιρό και δεν ξέρω πώς θα θρέψω την οικογένειά μου. Η σύμβαση είναι απλά παράταση ζωής». Μιλώντας για το ΠΔ και τη μοριοδότηση, είπε «είναι για να τρέφουνε ψεύτικες ελπίδες στον κοσμάκη». Τέλος, ο 25χρονος Σ. Σ. μας λέει: «Δουλεύω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 1998 και στο ΠΔ δεν περιλαμβάνομαι. Σήμερα αναγκάζομαι να κάνω δύο δουλιές για να τα βγάλω πέρα. Είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι και το ΥΠΕΧΩΔΕ μας λέει ότι μπορεί να πληρωθούμε και δύο μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης».

Οι «αγωνιστές» της καρέκλας...

Να χτίσουν το «αριστερό τους προσωπείο» στις πλάτες των συμβασιούχων προσπαθούν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου «διέρρηξαν τα ιμάτιά τους» για το Προεδρικό Διάταγμα που αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Αφού, λοιπόν, «γκρίνιαξαν» προέκριναν την εξής «λύση»: Θα κάνουν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στα ελληνικά δικαστήρια για την «ορθή» εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 77/90 (ούτε δικηγορικό γραφείο να ήταν)!!! Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα θα λύσει η ΕΕ που μεθοδεύει τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας (μέρος της μεθόδευσης και η συγκεκριμένη οδηγία). Οσο για «οργάνωση των αγώνων» ούτε λέξη. Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα δεν έβγαλαν άχνα για τους συμβασιούχους και σήμερα αποδέχονται πλήρως το κριτήριο «της κάλυψης των πάγιων και διαρκών αναγκών», το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να στερήσει από χιλιάδες εργαζόμενους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ