ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανδρομάχη» και «Τραχίνιες»
Από πρόβα στις «Τραχίνιες»
Από πρόβα στις «Τραχίνιες»
  • Τη σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη «Ανδρομάχη» παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στα Επιδαύρια, την Παρασκευή και το Σάββατο (23, 24/7). Ιδιότυπο «ειρωνικό» κείμενο, με έντονα αντιπολεμικές εκρήξεις, αναφέρεται στα πάθη της Ανδρομάχης, της Ερμιόνης και του - αόρατου - Νεοπτόλεμου. H «Ανδρομάχη» διδάχτηκε στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, μεταξύ 427-425 π.Χ. Ο Ευριπίδης, παράλληλα με τη γνωστή αντιπολεμική του θέση, βρίσκει την ευκαιρία να μειώσει τους Σπαρτιάτες. Χρησιμοποιεί δύο μύθους, του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, σε δικές του παραλλαγές. Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, πήρε με κλήρο ως λάφυρο την Ανδρομάχη, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Μολοσσό, ενώ ο Νεοπτόλεμος παντρεύεται την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ελένης. Οπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος «η "Ανδρομάχη" αποτελεί μια παράξενη σύνθεση από πολιτικά, ειρωνικά, λυρικά και δραματικά στοιχεία, μια παράδοξη περιπέτεια. Ισως είναι το πιο "αδικαίωτο" έργο του Ευριπίδη στις σκηνές του σύγχρονου θεάτρου». Η «Ανδρομάχη» ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά-κοστούμια Αλέξανδρου Βέττα. Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Αλέξης Σταυράκης, Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Κροντήρης, κ.ά.
  • Στο «Θέατρο Δάσους» της Θεσσαλονίκης θα δοθεί σήμερα η πρεμιέρα του ΚΘΒΕ, με τις σοφόκλειες «Τραχίνιες», σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίτη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, μουσική διδασκαλία Νίκου Βουδούρη. Τους ρόλους υποδύονται (με σειρά εμφάνισης) οι: Ανέζα Παπαδοπούλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Κολοβός/ Σάκης Πετκίδης, Γιάννης Τσορτέκης, Ευτυχία Γιακουμή/ Ελενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Καρέλης, Ακύλλας Καραζήσης. Η παράσταση θα επαναληφθεί αύριο στο «Θέατρο Δάσους», θα παρουσιαστεί και στα εξής θέατρα: 24/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. 31/7 στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. 7/8 στο αρχαίο θέατρο Δίου. 20,21/8 στην Επίδαυρο. 28,29/8 στο αρχαίο Ωδείο Πάτρας. 1/9 στο Θέατρο «Πέτρας», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. 1,11,12/9 στο «Θέατρο Δάσους».
Χορός - μουσική στο Ηρώδειο

Το περίφημο «Il corpo di ballo del teatro alla scala di Milano» (Το «Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου»), εμφανίζεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Ηρώδειο, για την ενίσχυση του ελληνικού τμήματος των Special Olympics Hellas στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας. Το διάσημο μπαλέτο παρουσιάζει το σαιξπηρικό «Ονειρο θερινής νυκτός» και «Ενα ειδικό επετειακό αφιέρωμα στον Ρ. Νουρέγιεφ», με την ευκαιρία των 10 χρόνων απουσίας του.

«Το όνειρο θερινής νυκτός» παρουσιάζεται σήμερα και αύριο, σε χορογραφία Τζ. Μπαλανσίν, ενώ στις 23/7, στο αφιέρωμα στον Ρ. Νουρέγιεφ, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από γνωστά κλασικά έργα. Συμπράττει η «Συμφωνική Ορχήστρα Βουλγαρίας». Διευθύνει ο Ντέιβιντ Γκάρφορθ.

  • Το ορατόριο «Αγιος Παύλος» του Πέτρου Πετρίδη παρουσιάζουν την Παρασκευή, στο Ηρώδειο, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή. Συμπράττουν οι λυρικοί τραγουδιστές Μάρθα Αράπη, Ινές Ζήκου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά. Ο Π. Πετρίδης υπήρξε από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες, από τους πιο συνειδητούς εργάτες της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής. Με την ιδιαίτερη μουσική του αντίληψη δημιούργησε σημαντικό έργο, που ακόμη δεν έχει μελετηθεί όσο θα έπρεπε. Το έργο -βυζαντινό ορατόριο σε δύο μέρη για σολίστ, μεικτή χορωδία και ορχήστρα - γράφτηκε από τον Π. Πετρίδη το 1950, σε λιμπρέτο του ίδιου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1951.
Αφιέρωμα στους εργαζομένους

«Ο αγώνας των αφανών» είναι ο τίτλος της ταινίας - ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου, μια παραγωγή της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της 28ης Ολυμπιάδας της Αθήνας, που κυκλοφορεί σε DVD και είναι αφιερωμένη στους χιλιάδες ανώνυμους και αφανείς εργαζομένους των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε όλους εκείνους που, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τις περισσότερες φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η ταινία, με στοιχεία υπόθεσης, αναφέρεται στη συμμετοχή των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα, που τους αναδεικνύουν «συναθλητές» και μάλιστα πρώτους στη «σκυταλοδρομία» της προετοιμασίας, ανεξάρτητα αν παραμένουν αφανείς πρωταγωνιστές.

Η ταινία επιχειρεί να καταγράψει αυτή την προσέγγιση, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες περιόδους, άλλων Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή στην προετοιμασία των Αγώνων και στην Αρχαία Ελλάδα, στις προσπάθειες αναβίωσης στη σύγχρονη ιστορία και φυσικά και στην Ολυμπιάδα του 2004 της Αθήνας.

«Ταξίδι» στην Ολυμπία

«Νύχτα με του έρωτα το πλοίο...» θα «ταξιδέψει» ο Παντελής Θαλασσινός και η μουσική του συντροφιά όσους βρεθούν αύριο, στο Θέατρο «Φλόκα» (Ολυμπία). Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, που το καλοκαίρι θα δώσει 40 και πλέον συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αύριο θα εμφανιστεί στο θέατρο «Φλόκα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον συνοδεύει 10μελής ορχήστρα ταλαντούχων μουσικών: Πάρις Περισυνάκης (κρητική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μάρκελλος Πούπαλος (ούτι, λαούτο), Βαγγέλης Κοντόπουλος (μπάσο), Μανόλης Στάθης (μπουζούκι, τζουράς), Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο), Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Σωκράτης Γάνιαρης (κρουστά, τύμπανα), Σουλτάνα Μπινοπούλου (φωνή). Εναρξη 9.30 μ.μ.

Νέο φως... στην Ακρόπολη

Νέο φωτισμό αποκτούν ο Παρθενώνας και τα μνημεία του Ιερού Βράχου, αποσκοπώντας σε ένα φυσικό αποτέλεσμα, προκειμένου να αναδειχτεί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους με χαμηλότερης ισχύος φώτα. Η Ακρόπολη, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια, ο Παρθενώνας, ο Ιερός Βράχος, το Θησείο, το Μνημείο του Φιλοπάππου και το Θέατρο του Ηρώδου Αττικού αλλάζουν νυχτερινή όψη, καθώς ο ειδικά μελετημένος φωτισμός, με την υπογραφή του Γάλλου ειδικού Πιερ Μπιντό, θα αναδεικνύει τη μοναδικότητά τους. Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και του Σωματείου «Οι φίλοι της Αθήνας» και με τη συνδρομή του ΥΠΠΟ. Πριν από τους Ολυμπιακούς αναμένεται να φωταγωγηθεί και ο Λυκαβηττός, με βάση τη μελέτη του Γάλλου ειδικού.

Μελωδική Αστυπάλαια

Με συναυλία του Διονύση Τσακνή, στα τέλη του Ιούνη, άνοιξε το φετινό, πέμπτο «Φεστιβάλ Αστυπάλαιας», φιλοξενώντας σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με συναυλίες των Μανώλη Φάμελλου - Νίκου Ζιώγαλα (21/8), του Σωκράτη Μάλαμα (18/8). Στις 28/8 η Τάνια Τσανακλίδου, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τη δεκάχρονη απουσία του. Στις 20 Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθεί η παράσταση για παιδιά «Ηρακλής, ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων», σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Ακολουθούν συναυλίες του Βασίλη Σκουλά (26/9) και των Βάσου Αργυρίδη - Γιώργου Ανδρέου (16/10). Το Φεστιβάλ, εξάλλου, σε συνεργασία με το Δήμο Αστυπάλαιας θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη Αστυπάλαιας τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δεληβοριά.

Περαστικά ... Ρένα

Δύσκολες ώρες περνά η δημοφιλής ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο, λόγω εγχείρησης, το περασμένο Σάββατο, η οποία κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε διάτρηση στομάχου, εξαιτίας απορύθμισης του σακχάρου. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και όλοι εύχονται η ηθοποιός θα βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη. Η δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε στην Κέρκυρα και για πολλές δεκαετίες πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα, προσφέροντας το αστείρευτο κέφι της. Πρωτοεμφανίστηκε ως τραγουδίστρια σε μικρή ηλικία, σε μουσικές εκδηλώσεις του Δραματικού Συλλόγου Κέρκυρας (στο ωδείο του σπούδασε). Η πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση έγινε το 1940 με το βαριετέ του Μίμη Τραϊφόρου, τραγουδώντας τη μεγάλη επιτυχία της εποχής, «Μικρή Χωριατοπούλα». Από το 1953 γίνεται μέλος του ΣΕΗ και συγκροτεί θίασο, ενώ έχει ήδη εμφανιστεί και ως ηθοποιός σε πολλές επιθεωρήσεις, αποκαλύπτοντας πλούσια υποκριτικά προσόντα. Παράλληλα με την πλούσια θεατρική της πορεία, έπαιξε σε πολλές ταινίες και στην τηλεόραση.

Συγγραφείς από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη συμμετέχουν στην έκθεση βιβλίου, που εγκαινιάζεται αύριο στο Κάστρο Αγ. Γεωργίου στην Κεφαλλονιά. Συμμετέχουν οι: Π. Νικητέας, Ε. Γρίβα, Σπ. Λουκάτος, Π. Μωραΐτης, Σπ. Ζαχαράτος, Χρ. Τζάκος, Μ. Παξινού κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25/7.

«Νύχτες μαγικές ονειρεμένες», τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, για τα είκοσι χρόνια απουσίας του, με τον Γρηγόρη Νταραβάνογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Πέτρας». Συμμετέχουν: Κατερίνα Τσιρίδου, Παιδική Χορωδία Δημ. Τυπάλδου και Δημοτική Χορωδία Σπάτων. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Πάνος Σαββόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ