ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μίζες με πατέντα σε βάρος των μικροκαταθετών

Εκτός από τους τοκογλυφικούς όρους που εμπορεύονται το χρήμα (δάνεια - καταθέσεις) οι τραπεζίτες «ξαλαφρώνουν» τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλοντας - με το έτσι θέλω - διάφορες αδικαιολόγητες προμήθειες και έξοδα σε κάθε είδους συναλλαγή

Αστρονομικά ποσά από προμήθειες, χρεώσεις, έξοδα διαχείρισης, χρεωστικούς τόκους και διάφορες άλλες «μίζες» που αποσπά η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου από την πελατεία της, κυρίως από τους μικροκαταθέτες και τα λαϊκά εισοδήματα της χώρας. Η πολιτική αυτή, η οποία στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια - με τις πλάτες των κυβερνώντων - τροφοδότησε ακόμη περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών και λειτούργησε σαν μοχλός ανακατανομής των εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Είναι πλέον γνωστό πως οι μικροκαταθέτες όχι μόνο δεν παίρνουν κάποιο ποσό τόκου, αλλά αντίθετα πληρώνουν και φύλακτρα! Φανερό είναι ακόμη και το γεγονός ότι ο λεγόμενος ελεύθερος ανταγωνισμός σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την πελατεία των τραπεζικών ομίλων. Ολες οι τράπεζες έχουν κοινή στάση και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν και στους τρόπους της συντελούμενης καταλήστευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι περισσότερες π.χ. τράπεζες δε δίνουν κανένα απολύτως τόκο για ποσά καταθέσεων μέχρι τα 1.500 ευρώ. Εκτός από την καθιέρωση αυτού του μηδενικού επιτοκίου καταθέσεων, οι τραπεζίτες - προσπαθώντας να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι» και να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους - φεσώνουν τους πελάτες τους από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με μια σειρά «καπέλα»...

  • Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, που ελέγχεται από το κράτος (την εκάστοτε κυβέρνηση) και... δίνει το «καλό παράδειγμα», χρεώνει με 0,75 ευρώ κάθε συναλλαγή που γίνεται στον γκισέ για τις καταθέσεις που έχουν «μέσο εξαμηνιαίο υπόλοιπο» μέχρι τα 1.500 ευρώ. Η ίδια τράπεζα δε χαρατσώνει μόνο τους λογαριασμούς που κινούνται, αλλά και τους «λογαριασμούς σε ακινησία»: Κάθε μήνας ακινησίας μετά τον 18ο και μέχρι τον 30ό επιβαρύνεται με 0,60 ευρώ για κάθε μήνα και από τον 31ο μήνα και μετά, με 1 ευρώ για κάθε μήνα! Από αυτό και μόνο ένας μικρολογαριασμός θα έχει «κάνει φτερά» μέσα σε λίγους μήνες.
  • Η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) χαρατσώνει με «έξοδα διαχείρισης» καταθέσεων με 9 ευρώ στο εξάμηνο τους κινούμενους και ακίνητους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν «ημερήσιο υπόλοιπο εξαμήνου» κάτω από 300 ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόλπο με τα «μέσα ημερήσια υπόλοιπα εξαμήνου» χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους τραπεζίτες και αν μη τι άλλο δίνει ψευδή αντίληψη στην πελατεία τους: Για παράδειγμα μια κατάθεση ύψους 1.500 ευρώ που διαρκεί ένα μήνα αποφέρει μέσο εξαμηνιαίο υπόλοιπο στα 250 ευρώ (δηλαδή κάτω από το όριο των 300 ευρώ). Με το κόλπο αυτό η συγκεκριμένη κατάθεση όχι μόνο δεν τοκίζεται αλλά αντίθετα επιβαρύνεται με ακόμη 9 ευρώ στο εξάμηνο. Από κει και πέρα χαρατσώνει και με 1 ευρώ κάθε ανάληψη ή κατάθεση μετά τις 4 πρώτες ανά μήνα.
  • Η Eurobank (όμιλος Λάτση) χρεώνει κάθε κίνηση λογαριασμού με ποσά αντίστοιχα με αυτά της Εθνικής Τράπεζας (0,75 ευρώ στις καταθέσεις κάτω από 1.500 ευρώ). Το ελάχιστο ποσό για τους «αδρανείς λογαριασμούς» στην Eurobank ξεκινά από 2,50 ευρώ, η επιστροφή επιταγής από 15 ευρώ, η κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου από 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή κ.ά.
  • Συντονισμένη στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Alpha Bank, η οποία για κάθε κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου χρεώνει 1,20 ευρώ. Τα καρνέ επιταγών χρεώνονται με 1 ευρώ (ανά φύλλο επιταγής) κλπ.
  • Η Εθνική Τράπεζα χαρατσώνει τους λογαριασμούς όψεως με 1,73 ευρώ σε κάθε συναλλαγή, με 2,35 ευρώ για συναλλαγή με επιταγές κλπ.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν τη μία πτυχή της τραπεζικής τοκογλυφίας. Η κύρια πλευρά καταλήστευσης των λαϊκών νοικοκυριών και των οικονομικά ασθενέστερων, παραμένουν τα τοκογλυφικά επιτόκια, που αποφέρουν στις τράπεζες τόκους πάνω από 1 δισ. δραχμές τη μέρα! Αξιοποιώντας στο έπακρο την ασυδοσία που τους εξασφάλισε η πλήρης απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, οι τραπεζίτες μεγάλωσαν την «ψαλίδα» στα επιτόκια χορηγήσεων - καταθέσεων. Κυρίως μέσω αυτού, και λιγότερο από τις προμήθειες, οι 5 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι είδαν μέσα στα τελευταία 6 χρόνια τα κέρδη τους να υπερτριπλασιάζονται. Από 427 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη των 5 ομίλων το 1996, ξεπέρασαν πέρσι τα 1.100 εκατ. ευρώ!

Οι τόκοι μαζί με τις προμήθειες και τα άλλα χαράτσια είναι σήμερα ο αποκλειστικός τροφοδότης των τραπεζικών κερδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους οι 5 τραπεζικοί όμιλοι στο α' τρίμηνο του 2004 απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 383 εκατ. ευρώ (από 291,2 εκατ. στο α' τρίμηνο του 2003). Η αύξηση της μάζας των κερδών τους διαμορφώνεται σε 31,5% ή 10 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο, σε μια περίοδο σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα της χώρας.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Κορυφώνεται το παρασκήνιο...

Για τρεις και πλέον μήνες κυοφορείται η περιβόητη ρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα κατατεθεί σήμερα...

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των τραπεζών σχετικά με τη ρύθμιση των «πανωτοκίων», η δημοσιοποίηση της οποίας πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Ετσι, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα δινόταν χτες στη δημοσιότητα και θα κατατιθόταν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας σε φορολογικό νομοσχέδιο, οι σχεδιασμοί άλλαξαν και πάλι. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρανε ότι η επίμαχη τροπολογία - στην οποία αναφέρθηκε χτες το βράδυ από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής- θα κατατεθεί τελικά σήμερα Σάββατο, αν και η Βουλή θα είναι κλειστή...

Υπουργείο και τράπεζες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες, ότι οι τραπεζίτες απαιτούν ανταλλάγματα για να αποδεχτούν μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών - που «σέρνονται» για περισσότερο από 30 χρόνια - κλπ. Σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται ένθεν και ένθεν, οι τράπεζες φέρονται να «απειλούν» ότι θα μπλοκάρουν τη ρύθμιση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αντιτείνει πως για τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχει διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται, βέβαια, η φημολογία περί «σύγκρουσης» υπουργείου - τραπεζών να είναι σκόπιμη και να υπηρετεί ταπεινά και λαϊκιστικά κίνητρα του υπουργού Οικονομίας...

Οι βασικότερες διατάξεις της ρύθμισης, σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

  • Για όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια η τελική οφειλή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του τριπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου.
  • Ειδικά για τα αγροτικά δάνεια που έχουν συναφθεί μετά το 1990 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, η τελική οφειλή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Για τα αγροτικά δάνεια που έχουν ρυθμιστεί το 1990 (στη ρύθμιση αυτή προβλέπεται ότι η τελική οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 του αρχικού κεφαλαίου), συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση αυτή.
  • Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί μέχρι 31/12/2004.
  • Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν δάνεια ύψους έως και 750 εκατ. δρχ. ή 2,2 εκατ. ευρώ. Για μεγαλύτερου ύψους δάνεια, δίνεται η δυνατότητα προσωπικού διακανονισμού, ενώ και για τις περιπτώσεις αυτές ισχύει η παύση των πλειστηριασμών μέχρι 31/12.
  • Η οφειλή που θα προκύψει από τη ρύθμιση, θα μπορεί να εξοφληθεί στα επόμενα 7 χρόνια, ενώ προβλέπεται και διετής περίοδος χάριτος.
  • Το οφειλόμενο κεφάλαιο θα τοκίζεται με το επιτόκιο του euribor.
ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αυξήθηκε 1,4% το Β' τρίμηνο

Αύξηση 1,4% σημείωσε ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, το Β' τρίμηνο του 2004, ως προς το Α' τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η κατά 1,4% άνοδος του δείκτη, οφείλεται στην εξέλιξη που ακολουθούν επιμέρους δείκτες. Οι τιμές των υλικών κατασκευής μεταξύ Α' και Β' τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1,9%. Το ίδιο διάστημα η αμοιβή εργασίας σημείωσε αύξηση 0,8%, ενώ οι τιμές στα λοιπά έξοδα που σχετίζονται με την οικοδομή παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

ΙΟΒΕ
Μειωμένες οι προσδοκίες επιχειρηματιών

Πτωτικά, για δεύτερο συνεχή μήνα, κινούνται οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για την εξέλιξη των εργασιών τους, δηλαδή για την πορεία των κερδών τους. Οπως καταγράφεται στη μηνιαία οικονομική συγκυρία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε αισθητά τον Ιούνη, σε σχέση με το Μάη, καταγράφοντας πτώση της τάξεως των 4 εκατοστιαίων μονάδων. Πτώση, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, παρατηρείται και σε επίπεδο Ευρωζώνης και της ΕΕ των «25». Στην Ελλάδα, εντονότερη είναι η πτώση που καταγράφεται στη βιομηχανία και τις κατασκευές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ