Σάββατο 24 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μίζες με πατέντα σε βάρος των μικροκαταθετών

Εκτός από τους τοκογλυφικούς όρους που εμπορεύονται το χρήμα (δάνεια - καταθέσεις) οι τραπεζίτες «ξαλαφρώνουν» τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλοντας - με το έτσι θέλω - διάφορες αδικαιολόγητες προμήθειες και έξοδα σε κάθε είδους συναλλαγή

Αστρονομικά ποσά από προμήθειες, χρεώσεις, έξοδα διαχείρισης, χρεωστικούς τόκους και διάφορες άλλες «μίζες» που αποσπά η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου από την πελατεία της, κυρίως από τους μικροκαταθέτες και τα λαϊκά εισοδήματα της χώρας. Η πολιτική αυτή, η οποία στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια - με τις πλάτες των κυβερνώντων - τροφοδότησε ακόμη περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών και λειτούργησε σαν μοχλός ανακατανομής των εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Είναι πλέον γνωστό πως οι μικροκαταθέτες όχι μόνο δεν παίρνουν κάποιο ποσό τόκου, αλλά αντίθετα πληρώνουν και φύλακτρα! Φανερό είναι ακόμη και το γεγονός ότι ο λεγόμενος ελεύθερος ανταγωνισμός σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την πελατεία των τραπεζικών ομίλων. Ολες οι τράπεζες έχουν κοινή στάση και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν και στους τρόπους της συντελούμενης καταλήστευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι περισσότερες π.χ. τράπεζες δε δίνουν κανένα απολύτως τόκο για ποσά καταθέσεων μέχρι τα 1.500 ευρώ. Εκτός από την καθιέρωση αυτού του μηδενικού επιτοκίου καταθέσεων, οι τραπεζίτες - προσπαθώντας να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι» και να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους - φεσώνουν τους πελάτες τους από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με μια σειρά «καπέλα»...

  • Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, που ελέγχεται από το κράτος (την εκάστοτε κυβέρνηση) και... δίνει το «καλό παράδειγμα», χρεώνει με 0,75 ευρώ κάθε συναλλαγή που γίνεται στον γκισέ για τις καταθέσεις που έχουν «μέσο εξαμηνιαίο υπόλοιπο» μέχρι τα 1.500 ευρώ. Η ίδια τράπεζα δε χαρατσώνει μόνο τους λογαριασμούς που κινούνται, αλλά και τους «λογαριασμούς σε ακινησία»: Κάθε μήνας ακινησίας μετά τον 18ο και μέχρι τον 30ό επιβαρύνεται με 0,60 ευρώ για κάθε μήνα και από τον 31ο μήνα και μετά, με 1 ευρώ για κάθε μήνα! Από αυτό και μόνο ένας μικρολογαριασμός θα έχει «κάνει φτερά» μέσα σε λίγους μήνες.
  • Η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) χαρατσώνει με «έξοδα διαχείρισης» καταθέσεων με 9 ευρώ στο εξάμηνο τους κινούμενους και ακίνητους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν «ημερήσιο υπόλοιπο εξαμήνου» κάτω από 300 ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόλπο με τα «μέσα ημερήσια υπόλοιπα εξαμήνου» χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους τραπεζίτες και αν μη τι άλλο δίνει ψευδή αντίληψη στην πελατεία τους: Για παράδειγμα μια κατάθεση ύψους 1.500 ευρώ που διαρκεί ένα μήνα αποφέρει μέσο εξαμηνιαίο υπόλοιπο στα 250 ευρώ (δηλαδή κάτω από το όριο των 300 ευρώ). Με το κόλπο αυτό η συγκεκριμένη κατάθεση όχι μόνο δεν τοκίζεται αλλά αντίθετα επιβαρύνεται με ακόμη 9 ευρώ στο εξάμηνο. Από κει και πέρα χαρατσώνει και με 1 ευρώ κάθε ανάληψη ή κατάθεση μετά τις 4 πρώτες ανά μήνα.
  • Η Eurobank (όμιλος Λάτση) χρεώνει κάθε κίνηση λογαριασμού με ποσά αντίστοιχα με αυτά της Εθνικής Τράπεζας (0,75 ευρώ στις καταθέσεις κάτω από 1.500 ευρώ). Το ελάχιστο ποσό για τους «αδρανείς λογαριασμούς» στην Eurobank ξεκινά από 2,50 ευρώ, η επιστροφή επιταγής από 15 ευρώ, η κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου από 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή κ.ά.
  • Συντονισμένη στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Alpha Bank, η οποία για κάθε κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου χρεώνει 1,20 ευρώ. Τα καρνέ επιταγών χρεώνονται με 1 ευρώ (ανά φύλλο επιταγής) κλπ.
  • Η Εθνική Τράπεζα χαρατσώνει τους λογαριασμούς όψεως με 1,73 ευρώ σε κάθε συναλλαγή, με 2,35 ευρώ για συναλλαγή με επιταγές κλπ.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν τη μία πτυχή της τραπεζικής τοκογλυφίας. Η κύρια πλευρά καταλήστευσης των λαϊκών νοικοκυριών και των οικονομικά ασθενέστερων, παραμένουν τα τοκογλυφικά επιτόκια, που αποφέρουν στις τράπεζες τόκους πάνω από 1 δισ. δραχμές τη μέρα! Αξιοποιώντας στο έπακρο την ασυδοσία που τους εξασφάλισε η πλήρης απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, οι τραπεζίτες μεγάλωσαν την «ψαλίδα» στα επιτόκια χορηγήσεων - καταθέσεων. Κυρίως μέσω αυτού, και λιγότερο από τις προμήθειες, οι 5 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι είδαν μέσα στα τελευταία 6 χρόνια τα κέρδη τους να υπερτριπλασιάζονται. Από 427 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη των 5 ομίλων το 1996, ξεπέρασαν πέρσι τα 1.100 εκατ. ευρώ!

Οι τόκοι μαζί με τις προμήθειες και τα άλλα χαράτσια είναι σήμερα ο αποκλειστικός τροφοδότης των τραπεζικών κερδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους οι 5 τραπεζικοί όμιλοι στο α' τρίμηνο του 2004 απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 383 εκατ. ευρώ (από 291,2 εκατ. στο α' τρίμηνο του 2003). Η αύξηση της μάζας των κερδών τους διαμορφώνεται σε 31,5% ή 10 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο, σε μια περίοδο σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ