ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Ζητούνται απαντήσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Προχτές το μεσημέρι, στη στάση των Κάτω Πατησίων, επιβιβάστηκαν σε ένα από τα βαγόνια του Ηλεκτρικού, τρεις υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, που έχει αναλάβει τη φύλαξη των χώρων του ΗΣΑΠ. Ντυμένοι με στολές, που παρέπεμπαν σ' αυτές των ειδικών φρουρών, μοιράστηκαν στην αρχή, στη μέση και το τέλος του βαγονιού και κοίταζαν εξονυχιστικά κάθε επιβάτη χωριστά, με βλέμμα ιδιαίτερα αυστηρό, για να μην πούμε άγριο. Μάλιστα, κάποιοι επιβάτες θεώρησαν ότι θα προχωρούσαν σε έλεγχο εισιτηρίων και ετοιμάστηκαν να τα επιδείξουν. Ομως, στην αμέσως επόμενη στάση, κατέβηκαν και επιβιβάστηκαν στο επόμενο βαγόνι. Αν η κίνησή τους αυτή δεν έγινε πρωτοβουλιακά και εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο της εταιρίας φύλαξης, τότε η διοίκηση του ΗΣΑΠ πρέπει να απαντήσει, όπως επίσης και οι έχοντες την πολιτική ευθύνη, με ποιο δικαίωμα συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς είναι ολοφάνερο ότι δεν αποσκοπούσε παρά μόνο στην πρόκληση φόβου κι ενός αισθήματος ανασφάλειας στους επιβάτες, για να μην πούμε και καχυποψίας του καθένα για τον διπλανό του...

Εμείς, βέβαια, αναρωτιόμαστε, τι θα δουν ακόμα τα μάτια μας...

Θυμήθηκαν τον εργάτη...

Στα εγκαίνια λειτουργίας του τραμ, την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στον «εργάτη, που εργάστηκε με κέφι και μεράκι» για την ολοκλήρωση των έργων. Προχτές, ο υπουργός Εργασίας τη φορά αυτή, στη διάρκεια της παράδοσης του Ολυμπιακού Χωριού, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, που πλήρωσαν με «το αίμα και το μόχθο τους», για την οικοδόμησή του.

Οι ίδιοι, όμως, υπουργοί, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, κάθε άλλο παρά διακρίνονται από την ίδια φιλεργατική διάθεση, όταν καθορίζουν τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, την πολιτική και τα μέτρα για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, κλπ., κλπ.

Προφανώς, οι κυβερνώντες θεωρούν καλούς τους εργάτες, όταν οι τελευταίοι πληρώνουν με το αίμα και το μόχθο τους τα κέρδη που συσσωρεύουν οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες». Αλλά μέχρι εκεί, ούτε πόντο παραπέρα...

Made in USA

Αλλο πάλι και τούτο με αυτό που συμβαίνει στην Ομοσπονδία Μπέιζμπολ. Η κόντρα ανάμεσα στους Ελληνες και «ελληνοποιημένους» αθλητές καλά κρατεί, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι όλοι οι αθλητές που μετέχουν στην Ολυμπιακή ομάδα είναι Ελληνες. Ομως, από την άλλη μεριά, οι διαμαρτυρόμενοι αθλητές ισχυρίζονται ότι κανείς από τους προαναφερομένους δεν ξέρει ...γρυ ελληνικά. Εθνική made in USA, δηλαδή. Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάντια του ελληνικού αθλητισμού και η δήθεν αναβάπτιση των Ολυμπιακών Αγώνων στο πνεύμα της αγωνιστικής άμιλλας, κλπ. Να βαφτίζουμε τα ...ψάρια κρέας.

Η διαχείριση της «καυτής πατάτας»

Είναι ένα μεγάλο ερώτημα το πώς θα επιλέξει να χειριστεί η σημερινή τουρκική κυβέρνηση την υπόθεση των σχέσεων κράτους -παρακράτους, που ξαναήλθε στην επιφάνεια με τη σύλληψη του διαβόητου baba της τούρκικης μαφίας Αλατίν Τσακιτζί στην Αυστρία με διαβατήριο της ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). Στο κάτω κάτω, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ή «Λευκό» κόμμα, έχει ως σύμβολό του μια λάμπα, μνημονεύοντας τη διαμαρτυρία το 1997, με την οποία οι πολίτες αξίωναν «περισσότερο φως» για τις σχέσεις αυτές. Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αέναης διαμάχης για το χαρακτήρα του τουρκικού κράτους - που «εκδημοκρατίζεται» στα λόγια, αν και τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές και στην κοινωνία άλλα μαρτυρούν... - θα μπορούσε με αφορμή το πρόσωπο του Τσακιτζί να χτυπήσει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Να επιχειρήσει να «καθυποτάξει» τη ΜΙΤ, νευραλγικό μηχανισμό του στρατιωτικογραφειοκρατικού συμπλέγματος που οι αναλυτές έχουν βαφτίσει υπεραπλουστευτικά βαθύ κράτος, αλλά και τον Μεσούτ Γιλμάζ και μια σειρά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Θα το κάνει όμως; Η «πατάτα» των σχέσεων κράτους - παρακράτους παραμένει «καυτή» και τα περιθώρια ελιγμών του κεντροδεξιού ισλαμικού κόμματος που νέμεται την εξουσία εξαιρετικά περιορισμένα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο δρόμος του λαού

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών ξαναφέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Οι απολύσεις που μοιράζει η ΕΤΜΑ, η αναγκαστική άδεια στην οποία υποχρεώνει τους 500 εργάτες στη Νάουσα ο μεγαλοβιομήχανος Λαναράς, η αγωνία των κατοίκων του Εβρου, καθώς τρία από τα πέντε εργοστάσια στο νομό μπορεί και να βάλουν λουκέτο. Ολα τούτα, επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά ότι η ανεργία δεν παίρνει από γιατρειά στις σημερινές συνθήκες. Βέβαια, η κυρίαρχη τάξη και οι εκπρόσωποί της, επιχειρούν να υπονομεύσουν αυτή την αλήθεια. Και δήθεν υποδεικνύουν «λύσεις» στους εργαζόμενους. Να ενισχυθεί - λένε - η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι λεγόμενες «διαρθρωτικές» αλλαγές. Με άλλα λόγια, να ξεχαρβαλωθούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, να μεγαλώσουν κι άλλο οι στρατιές των ανέργων και των υποαπασχολούμενων, να εξασφαλιστούν νέα προνόμια και υπερκέρδη στην ολιγαρχία του πλούτου.

Αυτός είναι ο ένας δρόμος. Ο δρόμος της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σ' αυτό το δρόμο ο λαός μας προκοπή δε θα δει. «Ανάπτυξη» μπορεί να έχουμε. Αλλαγές θα δούμε. Αλλά πραγματική αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων και πάλι δε θα δούμε. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά που προτείνει η ολιγαρχία, και απαρέγκλιτα υλοποιούν οι κυβερνήσεις, είναι ακριβώς η πολιτική που - εκτός των άλλων - κλείνει και εργοστάσια και θεριεύει την ανεργία. Το «φάρμακό τους» είναι φαρμάκι για την εργατιά.

Είναι αυτός ο δρόμος μονόδρομος; Οι κομμουνιστές απερίφραστα λένε «Οχι». Μονόδρομος είναι μόνο για τους καπιταλιστές. Αντίθετα, το ΚΚΕ, με παρρησία, διακηρύσσει ότι υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ενας δρόμος, στον οποίο δε χωράνε ούτε οι καπιταλιστές, ούτε τα κέρδη τους. Αυτός ο δρόμος όμως απαιτεί, όλος ο πλούτος - και τέτοιος υπάρχει πολύς στη χώρα μας - να ανήκει στους εργαζόμενους και το λαό. Ολα τα μέσα παραγωγής να ανήκουν σε αυτούς που τα 'χτισαν και τα βάζουν σε κίνηση, στους εργαζόμενους και όχι στα παράσιτα. Να είναι δηλαδή «λαϊκή περιουσία» στην πραγματικότητα. Και, βέβαια, αυτή η λαϊκή περιουσία και στο σύνολό της η λαϊκή οικονομία, να έχει ριζικά διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Πρώτος και βασικός, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μια λαϊκή οικονομία που λειτουργεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τις διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής - εργατικής οικογένειας. Που υπάρχει και αναπτύσσεται, για να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να προσφέρει αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Μια οικονομία που εξασφαλίζει δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά και έχει σκοπό την ολόπλευρη πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Μια τέτοια όμως οικονομία απαιτεί και μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Γιατί τη λαϊκή οικονομία, μπορεί να την οικοδομήσει μόνον η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η συγκρότηση του Μετώπου. Αυτόν το «δρόμο» δείχνει σήμερα το ΚΚΕ. Αυτόν το δρόμο παλεύει με όλες τις δυνάμεις του. Αυτός είναι και ο μοναδικός λαϊκός δρόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ