ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα έξω από την πύλη της «ΕΤΜΑ»

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα πραγματοποιείται έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά οδός) η εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Κνίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, η οποία πριν από 24 χρόνια έπεσε νεκρή από το δολοφονικό χέρι της εργοδοσίας. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

Και σήμερα, τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η κρατική βία και ο εργοδοτικός αυταρχισμός γεννούν θύματα στις γραμμές της εργατικής τάξης. Η πολιτική τους είναι προσαρμοσμένη για μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη απόφαση της κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης «ΕΛΛΑΤΕΞ», θυγατρικής της ΕΤΜΑ, να θέσει εκτός εργασίας από τον Ιούλη μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη τους 180 εργαζομένους της χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ! Ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον του εργοστασίου.

«Ο ταξικός αγώνας για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι πάντα επίκαιρος, αλλά και αναγκαίος. Επιβάλλεται να είναι καλύτερα οργανωμένος και πιο μαζικός για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Αυτόν το δρόμο διάλεξε η Σωτηρία.

Αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε σαν ταξικό συνδικαλιστικό και εμείς για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου της ΕΕ και των πολιτικών του εκπροσώπων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΒΙΣ»
Με απεργία απαντούν στην αδιαλλαξία

Απαιτούν την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας

Κόντρα στο καθεστώς της τρομοκρατίας που με εκβιασμούς επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία, η πλειοψηφία των 270 εργαζομένων του εργοστασίου συσκευασίας «ΒΙΣ», που εδρεύει στο Βόλο, του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου, συμμετείχε στη χτεσινή, πρώτη μέρα των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων απαιτώντας την υπογραφή διμερούς σύμβασης εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία που κήρυξε το εργοστασιακό σωματείο της «ΒΙΣ» ξεπέρασε το 90% και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που, μεταξύ των άλλων, είναι αυξήσεις στους μισθούς ύψους 10% επί των καταβαλλόμενων και στο νυχτερινό επίδομα, αναγνώριση ειδικοτήτων.

Από τα χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μετέφεραν και στο διευθυντή της επιχείρησης Γ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος τους απείλησε ακόμα και με απολύσεις εάν συμμετέχουν στην απεργία. Οι εργοδοτικές απειλές για απολύσεις ήταν συνέχεια αυτών που είχαν προηγηθεί από τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης που τηλεφωνούσαν στα σπίτια των εργαζομένων για να να μην απεργήσουν!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απεργία αποφασίστηκε ύστερα από τις συναντήσεις που είχε το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΒΙΣ» με εκπροσώπους της εργοδοσίας, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλά έκανε λόγο για αυξήσεις που θα δίνονται επιλεκτικά, ανάλογα με την αξιολόγηση των εργαζομένων!

Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την εργοδοτική αδιαλλαξία, δεδομένου ότι τα κέρδη της επιχείρησης έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με την εντατικοποίηση της εργασίας τους και την καταπάτηση πολλών άλλων στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι συνδικαλιστές της Τοπικής Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της αφού επισημαίνει ότι «ο αγώνας είναι μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο», καλεί όλους τους φορείς του νομού να δείξουν τη συμπαράστασή τους.

«ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ
Χωρίς ένσημο και με μισό μεροκάματο

«Αλωνίζουν» οι εργολάβοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου

Αποφασισμένοι, με τον αγώνα τους να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να τους οδηγήσουν και να επιβάλλουν την εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, είναι οι εργαζόμενοι μεταλλεργάτες, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, αμμοβολιστές, καθαριστές, σε εργολάβους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στον τομέα των τρένων) και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Ασπροπύργου πραγματοποίησαν σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς και δύο ακόμη 24ωρες για την ερχόμενη βδομάδα, την Τρίτη και Πέμπτη.

Η διοίκηση, όμως, του διυλιστηρίου για μια ακόμα φορά, όπως έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο στον Κώστα Φάκαρο, εκπρόσωπο των εργαζομένων από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου. Μετά από αντιπαράθεση και με παρέμβαση του σωματείου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων παραβρέθηκε στη σύσκεψη.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου παραβρέθηκε και ο Θ. Κούτρας από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συμπαραστάθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων που εργάζονται σε εργολάβους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εξόφληση των διαφορών που προκύπτουν στις αμοιβές τους από τις τοπικές συμβάσεις εργασίας. Χτες το βράδυ πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην οποία αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να εισπράττουν το μεροκάματο που προβλέπει η τοπική σύμβαση εργασίας. Ενα μεροκάματο, το οποίο οι εργολάβοι, κάτω και από την πίεση των διοικήσεων του ναυπηγείου και του διυλιστηρίου, να μειώσουν το κόστος εργασίας, το πετσοκόβουν ακόμα και στο ένα τρίτο, όπως πετσοκόβουν και τα ένσημα που κολλούν στους εργαζόμενους.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες που οι εργολάβοι και οι διοικήσεις των χώρων εργασίας προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, ο εργαζόμενοι όμως, όπως τονίζουν οι ίδιοι, όχι μόνο πασχίζουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, αλλά ανησυχούν και για την ίδια τους τη ζωή, αφού τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά, εγκυμονώντας καθημερινούς κινδύνους. «Δουλεύουμε σαν δουλοπάροικοι, τα περισσότερα μεροκάματα είναι μαύρα και από λεφτά δεν παίρνω ούτε τα μισά από αυτά που πρέπει», μας λέει ένας εργάτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ στην ερώτηση γιατί δέχονται να δουλεύουν σε τέτοιο καθεστώς ένας συνάδελφός του απαντάει: «Γιατί πρέπει να ζήσουμε, γιατί έχουμε παιδιά. Στην ανάγκη μας πατάνε όλοι και αυτήν εκμεταλλεύονται».

Προκαλεί ο ΟΛΠ

Πέντε ακριβώς μέρες μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας Γ. Γιακουμάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και τις δεσμεύσεις του, πως θα εξετάσει τα προβλήματα των εργαζομένων και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης παραγωγικής βάσης της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, η διοίκηση του ΟΛΠ απέδειξε πως για κάποιους το πρόσκαιρο κέρδος, είναι πάνω από την αγωνία των χιλιάδων εργαζομένων για την εξασφάλιση του καθημερινού μεροκάματου.

Πιο συγκεκριμένα, χτες το πρωί, όταν ένα καράβι που επισκευάζεται στη Ζώνη ζήτησε άδεια παραμονής δέκα επιπλέον ημερών, για να συνεχίσει τις εργασίες συντήρησής του, ο ΟΛΠ προκλητικότατα και πιστός στην τιμολογιακή του πολιτική, να προσαυξάνει έως και 200% ημερησίως για κάθε επιπλέον ημέρα εργασίας από αυτήν που αρχικά είχε προβλεφτεί, τα τέλη ελλιμενισμού, έσπρωξε το πλοίο στο αγκυροβόλιο, με αποτέλεσμα μέχρι αργά χτες το βράδυ τα μεροκάματα εκατό και πλέον εργατών να είναι στον «αέρα».

Ετσι, οι εργαζόμενοι είδαν μπρος στα μάτια τους να υπονομεύεται το μεροκάματό τους και να τορπιλίζεται κάθε προοπτική ανάπτυξης, αφού ο ιδιοκτήτης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα αναζητήσει άλλη αγορά προσφοράς εργασιών και γι' αυτό και για τα υπόλοιπα πλοία του.

Και αυτά τη στιγμή, που λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ήδη δύο μόλοι στην περιοχή έχουν δοθεί για τη διακίνηση κρουαζιερόπλοιων γραμμής εξωτερικού, μειώνοντας δραστικά τη δραστηριότητα στη Ζώνη.

Μήπως, τελικά, η κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τις αιτίες στα δήθεν υψηλά μεροκάματα και να βάζει ζητήματα για ανταγωνιστικότητα στο κόστος των εργαζομένων, θα πρέπει να εξετάσει τη λειτουργία του ΟΛΠ, την υποδομή του, αλλά και την πολιτική του;

Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

Τρίωρες στάσεις εργασίας, ανά βάρδια με αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού εξήγγειλε η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών ΟΣΕ. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και Σάββατο 30 και 31 Ιούλη και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Η πρώτη στάση θα είναι από τις 6πμ - 9 πμ, η δεύτερη 13.00 - 16.00 και η τρίτη από τις 20.00 - 23.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ